Atrieseptumdefekt (ASD)

Hul eller defekt i skillevæggen mellem hjertets forkamre (atrier).

​​​​​​​​​​​​

Om ​Atrieseptumdefekt

​​​​
En atrieseptumdefekt (ASD) er et medfødt hul eller defekt i skillevæggen mellem forkamrene (atrierne). ​
Se stor illustration​ 

Hullet i forkamrenes skillevæg medfører, at det iltede blod passerer fra venstre til højre hjertehalvdel og dermed videre ud i lungerne. Herved modtager den højre hjertehalvdel for meget blod og kan blive overbelastet, dvs. at det højre pumpekammer bliver for stort og med tiden kan få nedsat pumpefunktion. 

​Om Atrieseptumdefekt. ​Hvis hullet er lille og ikke medfører udvidelse af højre pumpekammer, er det uden betydning. De allermindste huller kaldes Åben Foramen Ovale, og ses hos cirka 20 % af voksne. Hos en del vil de små huller lukke sig i løbet af barnealderen.


Hyppighed

ASD er den næsthyppigste medfødte hjertesygdom og udgør ca. 10 % af alle medfødte hjertesygdomme. ASD kan forekomme som eneste hjertesygdom, men også i kombination med andre medfødte hjertesygdomme.


Symptomer

Hvis hullet mellem forkamrene er stort, og højre hjertehalvdel er overbelastet, vil man kunne få symptomer i form af åndenød ved anstrengelse, mindre udholdenhed og hjerterytmeforstyrrelser.

I sjældne tilfælde vil en blodprop opstået i benene kunne føres via hullet fra højre til venstre hjertehalvdel og dermed kunne ende i hjernen. Meget få patienter vil, hvis hullet er meget stort, få forhøjet tryk i lungekredsløbet.


Undersøgelser

Mislyden ved hjertet er ofte svær at høre, hvorfor hullet nogle gange først erkendes i voksenalderen. Diagnosen stilles ved ultralyd af hjertet (ekkokardiografi).


Behandling

Kun såfremt den højre hjertehalvdel er belastet eller forstørret vil man tilbyde lukning af ASD. En ASD​ kan sidde forskellige steder i skillevæggen, og behandlingen afhænger af, hvor hullet er placeret, og hvor stort det er.

Som oftest sidder hullet midt i skillevæggen (sekundum typen). Dette kan i de fleste tilfælde lukkes med kateterteknik, hvor et tyndt kateter føres til hjertet via en blodåre i lysken. Herved kan et device fastgøres og dække hullet. Devicet er typisk en slags dobbeltparaply beklædt med stoflignende materiale.  Hvis hullet er for stort, vil det være nødvendigt med operation, hvor hullet syes sammen eller lukkes med et stykke Goretex.

Sjældnere er hullet placeret enten langt oppe eller langt nede i skillevæggen (sinus venosus type) eller meget tæt på hjerteklapperne (primum type). I disse tilfælde vil operation altid være nødvendig.
Læs mere om lukning af ASD​


At leve med Atrieseptumdefekt (ASD)

Prognosen er god. Ved lukning i barnealderen vil barnet blive helt rask. Ved lukning i voksenalderen har hjertet været belastet i længere tid, og man vil forvente en bedring, men ikke helt symptomfrihed.

De første 6 måneder efter kateterbaseret lukning er der behov for blodfortyndende behandling samt forebyggelse mod betændelse i hjertet (endokarditis​​​).Af: 
Overlæge​ ​Betina Nørager
og
Overlæge Jesper Reimers
 

© Copyright Rigshospitalet,
Enheden for Medfødte Hjertesygdomme


Redaktør