​​​

Lungetransplantation

På Hjerte- og Lungetransplantation, sengeafsnit 2153/2154 vurderer og udreder vi patienter til lungetransplantation. ​Patienter, der kommer til undersøgelsesprogrammerne i afsnittet, har alvorligt lungesvigt.​

Før en lungetransplantation

Når du har været gennem undersøgelsesprogrammerne i vores afsnit, bliver du i visse tilfælde tilbudt at komme på venteliste til transplantation af nye lunger. 

​Når der er et donortilbud til dig fra ventelisten til transplantation, bliver du indkaldt til Hjerte- og Lungetransplantation, sengeafsnit 2153/2154, hvor personalet varetager alle opgaver i forbindelse med klargøring til transplantation.

Vil du vide mere om forløbet før en transplantation, kan du læse mere i pjecen herunder.
Efter en lungetransplantation
Efter en transplantation indlægges du som nytransplanteret patient i sengeafsnittet (2153-4). Her bliver du observeret, plejet og behandlet for at sikre, at dit nye organ undgår at blive afstødt akut.

Du vil modtage immundæmpende medicinsk behandling. Den immundæmpende behandling starter allerede under din operation, og den skal fortsætte resten af dit liv. Det er vigtigt, at din krops reaktioner på denne behandling registreres og vurderes for at komme frem til din rette dosis af medicin. På den måde undgås både afstødning af organet og infektion. 

Det er også vigtigt, at du som nytransplanteret kommer i gang med dit nye liv. Mad, væske og motion er livsvigtige fokusområder. Personalet på afdelingen hjælper dig med at komme i gang med din genoptræning fra dag ét.

Inden din udskrivelse bliver du undervist og vejledt omkring livsstil, levevis og retningslinjer for livet som transplanteret. Du lærer også selv at dosere din medicin korrekt.

Det er væsentligt at understrege, at livet som transplanteret indebærer et livslangt samarbejde med sundhedsvæsenet. Det er vigtigt, at du tager din medicin til tiden, at du får taget blodprøver som anbefalet og kommer til de planlagte kontroller. 

Du kan læse mere om livet efter en transplantation i vores pjecer om transplantation herunder. Du kan læse om den efterfølgende medicinske behandling, om afstødning og infektion, om kontroller og ikke mindst om mulighederne efter en transplantation.​​Redaktør