​Hjerteklapbetændelse

​Hjerteklapbetændelse (endokarditis) er en sygdom, hvor der er betændelse i hjertet og primært i en hjerteklap. Endokarditis kan behandles medicinsk og/eller kirurgisk.

Betændelse i hjertet skyldes bakterier, der trænger ind i hjertet via blodet. Det er en alvorlig sygdom, der kræver hurtig behandling for at undgå skader, men med den rette behandling er der gode muligheder for at blive helt rask. 

Bakterierne kan komme ind i blodet fra forskellige steder på kroppen bl.a. munden (pga. dårlige tænder eller ved tandindgreb), sår på huden, fra tarmsystemet eller urinvejene. Immunforsvaret vil normalt bekæmpe bakterierne let, men hvis en hjerteklap eller en anden overflade i hjertet er ujævn, fx ved kendt klapsygdom, kan bakterierne sætte sig fast, så der opstår betændelse. Denne betændelse kan ødelægge hjerteklappen, og hjertet vil begynde at lide. 

Du vil ofte mærke åndenød eller andre tegn på hjertesvigt (hjertebanken, besvimelser, brystsmerter). Symptomer på hjerteklapbetændelse er ikke ens for alle. Sygdommen udvikler sig forskelligt alt efter hvilke bakterier, der er tale om. I nogle tilfælde kan betændelsen udvikle sig langsomt over uger eller måneder. I andre tilfælde er den mere aggressiv og kan udvikle sig på få dage.

De typiske symptomer på hjerteklapbetændelse er:
  • feber i mere end fem dage
  • uforklarlig vekslende feber gennem uger eller måneder
  • smerte i led eller muskler
  • hovedpine
  • madlede
  • vægttab
  • uforklarlig træthed og uoplagthed

Hjerteklapbetændelse kan i de fleste tilfælde helbredes. Behandlingen omfatter antibiotika, som du får direkte i en blodåre i fire til seks uger. I denne periode skal du være indlagt på hospitalet. 

Der er risiko for, at betændelsen kan gøre din hjerteklap utæt eller skabe problemer med en indopereret kunstig hjerteklap. I sådanne tilfælde kan det være nødvendigt at skifte klappen ud ved en hjerteoperation. 

Patientinformation


Redaktør