Vævsprøve via endetarmen - ultralydsskanning

Ved en vævsprøve af de indre kønsorganer bruges der ultralyd til at se, hvor prøven skal tages fra.

Kort om undersøgelsen

Du skal have taget en vævsprøve (biopsi) fra endetarmens omgivelser med en nål. Vi tager prøven ud via endetarmsåbningen. Vi bruger ultralyd til at se, hvor vævsprøven skal tages fra.

Undersøgelsen varer 15-45 minutter, men det er en god idé at afsætte 2 timer, da der kan opstå ventetid.

Vigtig forberedelse

Du skal have taget en blodprøve

Inden undersøgelsen skal du have taget en blodprøve for at kontrollere blodets evne til at størkne. 

Den læge eller afdeling, der har henvist dig, sørger for, at du får en tid. Blodprøven skal tages senest 24 timer før undersøgelsen

Kontakt os, hvis du tager blodfortyndende medicin

Hvis du tager blodfortyndende medicin, skal du ringe til den læge eller afdeling, der har henvist dig. Det kan have betydning for, hvordan vi skal undersøge dig.

Husk at tage antibiotika 

Du skal tage antibiotika fra dagen inden undersøgelsen for at forebygge betændelse. Du hører mere om dette fra den afdeling, der har henvist dig. 

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Du kan blive bedøvet

Normalt foregår undersøgelsen uden bedøvelse, men i nogle tilfælde vurderer vi, at du skal bedøves. Vi taler med dig om muligheden, og hvilken betydning det har for dine forberedelser. Hvis du skal have fuld bedøvelse, får du lagt et drop med medicin i hånden, så du sover under hele undersøgelsen.

Undersøgelsen

Du ligger på et leje med fødderne støttet i bøjler, mens du bliver skannet. Lægen dækker ultralydshovedet med et kondom og smører gelé på. Lægen fører ultralydshovedet ind i endetarmen for at kunne se tarmvæggen og det omkringliggende væv fra forskellige vinkler. Billederne viser, hvor lægen skal tage vævsprøven fra. Lægen sætter et rør med en nål på siden af ultralydshovedet og tager en vævsprøve. Du mærker kun nålen i det øjeblik, hvor vævsprøven tages.

Efter undersøgelsen

Det kan bløde lidt

Efter undersøgelsen kan det bløde lidt. Du kan bruge et almindeligt hygiejnebind, indtil blødningen er stoppet.

Du kan være øm

Det er normalt at være øm efter undersøgelsen. Du kan tage smertestillende medicin med paracetamol mod ømheden. Lægen taler med dig om, hvad du skal være opmærksom på, inden du forlader afdelingen.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Du kan få mere viden om denne type undersøgelserwww.patienthåndbogen.dk. Søg på ’Indgreb under vejledning af billeddannende undersøgelse’.

Redaktør