Vævsprøve - CT-skanning med faste

Vævsprøven tages oftest for at undersøge en knudes celler. CT-skanneren bruges til at se, hvor prøven skal tages fra.

Kort om undersøgelsen

Du skal have taget en vævsprøve (biopsi) med en nål. Oftest tages vævsprøven af en knude for at undersøge dens celler. Vi bruger en CT-skanner (Computer Tomografi-skanner) til at se, hvor vævsprøven skal tages fra. CT-skanneren er en avanceret røntgenskanner, som giver detaljerede billeder af kroppens organer, knogler, blodkar og væv.

Du skal sætte hele dagen af til undersøgelsen. Selve undersøgelsen varer 45-60 minutter. Derefter skal du ligge stille i 4 timer. Der kan være ventetid inden undersøgelsen.

Vigtig forberedelse

Du skal have taget en blodprøve

Inden undersøgelsen skal du have taget en blodprøve for at kontrollere blodets evne til at størkne. 

Den læge eller afdeling, der har henvist dig, sørger for, at du får en tid. Blodprøven skal tages højest 3 dage før undersøgelsen

Kontakt os, hvis du tager blodfortyndende medicin

Hvis du tager blodfortyndende medicin, skal du ringe til den læge eller afdeling, der har henvist dig, og høre, om du skal holde pause med medicinen og hvor længe. Det skal du gøre senest 4 dage før din aftale hos os. 

Tag din medicin med et lille glas vand

Op til undersøgelsen kan du tage din øvrige medicin med et lille glas vand, selvom du faster.

Mød fastende

Du skal møde fastende. Det betyder, at du ikke må spise de sidste 4 timer før din aftale. Det gælder også pastiller og tyggegummi. Du må ikke drikke de sidste 2 timer før din aftale. Resultatet af undersøgelsen kan ikke bruges, hvis du har noget i mavesækken. Hvis du har diabetes, gælder nogle særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte den læge eller afdeling, der har henvist dig, og tale om, hvordan du skal forholde dig til fasten inden undersøgelsen.

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Smykker og nogle typer af tøj med fx knapper, lynlåse og pailletter forstyrrer skanningsbillederne. Du vil derfor blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt tøj fra det område, der skal undersøges.

Du bliver lokalbedøvet

Du er vågen, mens vi undersøger dig, men området, vi undersøger er bedøvet.

Undersøgelsen

Vi hjælper dig til rette på det leje, som kører dig på plads i CT-skanneren. Vi tager vævsprøven med en nål og skanner dig flere gange for at sikre, at nålen placeres rigtigt.

Du skal ligge helt stille under skanningen, så billederne bliver skarpe. Du er alene i rummet, men vi kan se og tale med dig hele tiden.

Undersøgelsen varer 45-60 minutter.

Lig stille lige efter undersøgelsen

Du skal ligge stille på ryggen i 4 timer efter undersøgelsen for at undgå, at det bløder fra såret. Hvis vævsprøven er taget fra din lunge, tager vi et røntgenbillede af lungerne efter 4 timer. Hvis alt er, som det skal være, kan du tage hjem.

Risiko ved undersøgelsen

Ved nogle undersøgelser er der risiko for ubehag og komplikationer undervejs og bagefter. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det.

Sammenklappet lunge (hyppighed: sjældent)

Hvis det er lungen, der bliver behandlet, er der risiko for, at den kan klappe sammen. Hvis det sker, skal du have lagt et dræn i lungehulen, som hjælper lungen med at folde sig ud. Du skal være på hospitalet, så længe du har drænet siddende.

Efter undersøgelsen

Du kan være øm

Det er normalt at være øm i det område, vi har undersøgt. Du kan tage smertestillende medicin med paracetamol mod ømheden. Lægen taler med dig om det, inden du forlader afdelingen.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Du kan få mere viden om denne type undersøgelser og behandlinger på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’Indgreb under vejledning af billeddannende undersøgelse’.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside, www.sst.dk, kan du læse om røntgen- og strålingsdoser. Søg på ’Strålingsguiden ioniserende stråling’.

Redaktør