Væske- og vandladningsskema - Sådan udfyldes det

Vejledning til at udfylde et væske- og vandladningsskema.

Instruks i udfyldelse af væske- og vandladningsskema for nattevæder

I skal udfylde skemaet på en dag, hvor I er hjemme. Det skal være en almindelig dag uden særlige begivenheder (som fødselsdage eller lignende). Det er vigtigt, at jeres barn selv styrer, hvornår det skal tisse, og at I ikke sender det ud med bestemte intervaller.

Når dagen starter

I skal ikke måle den første vandladning, og hvis barnet har natble på, skal I ikke bruge denne til noget.

Væskeindtag

I skal udfylde skemaet med den mængde af væske, barnet indtager, og skrive ned, hvornår det drikker. Mængden angives i milliliter. I kan bruge et decilitermål til at måle, hvor meget der kan være i glasset, eller den kop, I bruger.

Vandladning

I skal notere hver vandladning i løbet af dagen med både tidspunkt og mængde. I skal opsamle urinen for at måle mængden. Det kan I gøre ved at lade barnet tisse i et målebæger eller en texashat. En texashat er et målebæger, man kan købe på apoteket, eller få udleveret i klinikken. Urinmængden angives i milliliter.

Om natten

Barnet skal bruge ble, medmindre det vågner og selv går på toilettet. I skal veje den tørre ble inden barnet får den på, og notere vægten af denne på skemaet. Om morgenen skal I veje den våde ble. Den natlige vandladningsmængde fås ved at trække vægten af den tørre ble fra vægten af den våde. Til sidst skal I notere morgenvandladningen. Morgenvandladning er den første vandladning efter opvågning, før barnet drikker eller spiser morgenmad. Når I har noteret denne, er I færdige med at registrere den første dag. Hvis I skal registrere over to dage, skal I påbegynde et nyt skema.

Redaktør