Tidlig læbeoperation (lipadhesion) - indlæggelse af børn

Praktiske informationer om indlæggelse ved tidlig læbeoperation (lipadhesion) af børn, samt tiden efter operationen.

Information til forældre, om hvad der skal ske i forbinelse med jeres barns læbeoperation

Indlæggelsesdagen

Den dag I kommer til indlæggelse, skal I tale med en række forskellige personer:

  • En sygeplejerske vil vise jer rundt i sengeafsnittet og taler med jer om indlæggelsen
  • En læge, som vil undersøge jeres barn og skrive journal, dvs. skrive lidt om hvorfor han/hun skal opereres
  • En læge med speciale i bedøvelse (narkoselæge) vil tale med jer om bedøvelsen og om I har særlige ønsker til, hvordan det skal foregå
  • En fotograf, som vil tage billeder af jeres barns læbe
  • Den læge, der skal operere jeres barn (kirurg), kommer og taler med jer om operationen, så I er forberedte
  • En gipsetekniker skal lave manchetter, der passer til jeres barns arme, da jeres barn i en tid efter operationen ikke skal kunne røre sig ved/i munden

Medbring

Tag gerne jeres egen barnevogn, spiseredskaber og dyne med, for at gøre jeres barn så tryg som mulig.

Operationsdagen

Jeres barn skal faste og tørste inden operationen. I vil blive informeret om faste- og tørstetider af narkoselægen og sygeplejersken på forberedelsesdagen. I kan læse mere om faste og bedøvelse her (link):

Inden operationen skal jeres barn blandt andet i bad, have målt temperatur og have tryllecreme (lokalbedøvelse) på begge håndrygge. I vil følge jeres barn til operationsstuen og være der, indtil han/hun er faldet i søvn. I må gerne medbringe jeres barns yndlingssovedyr, nusseklud eller lignende til operationen.

Efter operationen

Efter operationen vil I kunne se tråde på såret og jeres barn vil have et plaster på læben. Jeres barn vil have et tyndt plastikrør (i.v.-adgang) i en blodåre i hånden eller foden, så vi kan give væske og eventuelt medicin. Jeres barn vil starte med at få lidt sukkervand at drikke, og når der er gået lidt tid, kan I begynde at give mælk.

Hvad med sut?

Jeres barn må ikke bruge sut før tre uger efter operationen. I samme periode må jeres barn heller ikke komme genstande i munden og skal derfor have manchetter på i tre uger. Jeres barn må gerne få manchetterne af for at spise eller drikke under tæt opsyn. Ellers skal manchetterne være på hele tiden – også når jeres barn sover.

Dagene efter operation

Hver formiddag kommer en af lægerne i afdelingen og ser til jeres barn. Hvis I har spørgsmål, skal I endelig sige til. Sygeplejerskerne er i afdelingen hele døgnet og vil hjælpe jer bedst muligt.

I skal selv stå for at passe og pleje jeres barn, mens I er indlagt. Spørg endelig personalet, hvis der er noget, I er usikre på. Jeres barn må gerne komme i bad og bruge eget tøj. Hvis I ikke har tøj med, kan I låne undertøj, sparkedragter med mere af os, mens I er indlagt. Det er meget vigtigt, at I husker at vaske hænder før og efter bleskift.

Søvn

Det første døgn efter operationen skal I blive i afdelingen, så vi sammen kan holde øje med, at jeres barn har det godt og får det bedre og bedre efter operationen.

Jeres barn vil være mere træt end det plejer at være og har derfor brug for mere søvn og hvile. Hvis Jeres barn er vant til at sove middagslur udenfor i barnevogn, kan han/hun komme til det igen efter nogle dage. Det må dog ikke være for koldt udenfor, da operationssåret kan have sværere ved at hele ved kolde temperaturer.

Medicin

Efter operationen får jeres barn fast smertestillende medicin. Dette kan gives som flydende væske (mikstur eller gennem iv-adgangen) eller som stikpille (suppositorie). Vi finder sammen ud af, hvad der er bedst for jeres barn. Vi anbefaler, at jeres barn får paracetamol i 7-14 dage efter operationen. Medicinen kan købes på apoteket. Følg doseringsvejledningen på pakken.

Eftervirkninger af operationen

Efter operationen er det ikke ualmindeligt, at jeres barn får lidt feber eller oplever ekstra gråd og uro. Dette skyldes den bedøvelse, jeres barn har været igennem. Jeres barn kan også opleve at have mere luft i maven end vanligt. Lav cykeløvelser med benene og giv ekstra bøvsepauser. Enkelte oplever også, at afføringen ændrer sig og bliver tynd og grønlig. Det er helt normalt.

Pleje af såret og beskyttelse af læben

Den nyopererede læbe kan godt hæve op de første dage efter operationen. Jeres barn skal derfor ligge højt med hovedet, når det sover. Hævelsen vil langsomt aftage igen. Sygeplejersken vil vise jer, hvordan I kan dryppe næsen med saltvandsdråber, så jeres barn bedre kan få luft. Sårskorperne skal ikke fjernes, da de er en del af helingsprocessen.

Der skal være et plaster på læben i to uger efter læbeoperation. Der kan være behov for at forstærke plastret, hvis det løsner sig. Den nyopererede læbe er skrøbelig og man skal derfor være varsom omkring den. Jeres barn skal holdes ”udaf”, må ikke ligge på maven og skal undgå hårde genstande i munden i tre uger efter operationen. Nogle forældre har erfaret, at det har en god effekt at smøre arret med creme indeholdende E-vitamin.

I kan begynde at smøre læben med cremen to uger efter operationen, eller når det er fuldt helet. Den videnskabelige effekt af dette er ikke dokumenteret. Beskyt arret mod sol Jeres barn skal helst undgå direkte sol på arret det første år efter operationen. Vi anbefalder, at jeres barn får solcreme på med beskyttelsesfaktor 50 eller et plaster. En hat med skygge eller en kasket kan også være god.

Hjem igen

Vi forventer, at I vil være indlagt i op til tre dage efter operationen. Hvornår I kan udskrives afhænger af, hvordan jeres barn har det, og hvordan såret heler. Trådene skal ikke fjernes, da de er selvopløselige.

Redaktør