Spyt- og tåretest

Du skal have lavet en undersøgelse, som kan påvise, hvor meget tårevæske og spyt du danner. Undersøgelsen bruges i forbindelse med udredning af et såkaldt ’Sjøgrens syndrom’.

Du skal have lavet en undersøgelse, som kan påvise, hvor meget tårevæske og spyt du danner. Undersøgelsen bruges i forbindelse med udredning af et  såkaldt ’Sjøgrens syndrom’. Sjøgrens syndrom kan opstå som led i en bindevævs eller gigtsygdom, fx leddegigt, eller som en selvstændig sygdom. Typiske symptomer er øjen- og mundtørhed samt træthed. Testen af tårevæske og spyt er en hurtig, simpel og smertefri undersøgelse, dog kan tåretesten give lidt irritation i øjets slimhinde. Det er test som sygeplejersken foretager i daghospitalet VRR10.

SÅDAN FOREGÅR UNDERSØGELSEN

Undersøgelsen består af 2 dele:

  • En tåretest, der også kaldes Schirmers test
  • En spyttest, sialometri

Tåretest

Vi lægger en strimmel filterpapir ind over din nederste øjenlågsrand, hvor det sidder i 5 minutter. Herefter fjernes strimlen, og vi aflæser, hvor langt ud tårevæsken har kunnet væde papiret. Er papiret fugtet længere end 5 mm, er resultatet normalt, og du danner normal mængde væske. Tørre øjne er et hyppigt symptom hos ældre personer, hvilket kan skyldes aldersbetingede forandringer af slimhinden på øjets overflade. I disse tilfælde viser tåreproduktionen sig ofte som normal. Tørre øjne hos yngre personer kan skyldes Sjøgrens syndrom.

Spyttest

Du skal spytte/afgive det spyt, du har, i et opsamlingsbæger i 15 minutter.  Er spytmængden større end 1,5 ml, er resultatet normalt. Mundtørhed er et symptom, der kan være bivirkning til medicin, men i så fald vil spytproduktionen være normal.

SÅDAN FORBEREDER DU DIG

□ Undlad at bruge øjendråber og kontaktlinser For at tåretesten giver et retvisende resultat, må du ikke bruge øjendråber i 2 timer inden testen. Fjern al make-up desuden eventuelle kontaktlinser 2 timer før testen. □ Mød fastende til testen For at spyttesten giver et retvisende resultat, må du ikke spise, drikke, børste tænder, tygge tyggegummi, spise pastiller eller ryge i 2 timer før testen.

KONTAKT OG MERE VIDEN

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os sygeplejen i daghospitalet på telefon 38 63 36 10 på hverdagen mellem kl. 8-15.  For at lægen kan stille diagnosen Sjögrens syndrom, kræver det flere andre undersøgelser end spyt og tåretest. Du vil blive informeret om yderligere undersøgelser, hvis det er aktuelt.

Vil du vide mere om Sjøgrens syndrom, kan du eventuelt læse mere på gigtforeningens hjemmeside (www.gigtforeningen.dk). 

Redaktør