Sjögrens syndrom

Sjögrens syndrom er en kronisk betændelse, som rammer kroppens kirtler, særligt tårekirtlerne og spytkirtlerne.

Glostrup Hospital, indgang 3

Hvad er Sjögrens syndrom?

Sjögrens syndrom er en kronisk betændelse, som rammer kroppens kirtler, særligt tårekirtlerne og spytkirtlerne. Dette fører til følgende symptomer - tørre øjne og tørre slimhinder. 

Hvem får Sjögrens syndrom?

Over 90 % af dem, som har primært Sjögrens syndrom, er kvinder. Sygdommen præsenterer sig mest i to aldersgrupper: fra 20-30 år og efter 55-årsalderen. Diagnosen stilles for det meste i 30-50 årsalderen. 

Hvorfor får man Sjögrens syndrom?

Årsagen til Sjögrens syndrom kendes ikke. Syndromet er blandt de sygdomme, som kaldes autoimmune. Det antages, at miljøfaktorer udløser betændelse hos personer, som har en arvelig disposition for sygdommen.

Hvad er symptomerne på Sjögrens syndrom?

Hovedgenerne er tør mund og tørre øjne. Tørheden i øjnene kan føles som sand i øjnene, du bliver træt i øjnene, det svir og gør ondt at blinke. Øjnene bliver let røde og tåler ikke røg eller træk. Du bliver også lettere træt i øjnene, selv af kort tids læsning.

Tåretest

Nedsat produktion af spyt gør det vanskeligere at holde tænderne rene, hvilket øger risikoen for huller i tænderne. Du kan også opleve problemer med at synke visse typer tør mad, kiks og knækbrød f.eks. Tør skede forekommer ofte og er meget generende hos kvinder med Sjögrens syndrom. Mange patienter har desuden ledsmerter, muskelsmerter og træthed. Tør hud, rødlige udslæt og træg afføring kan ligeledes genere nogle. Hyppige luftvejsinfektioner er ikke usædvanlige på grund af nedsat produktion af væske til at smøre luftvejene. Generne kommer i perioder, og det kan tage mange år, før sygdomsbilledet er så typisk, at diagnosen bliver stillet.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen er vanskelig at stille, fordi generne er diffuse, og fordi hovedsymptomerne tør mund og tørre øjne også er til stede ved mange andre tilstande.  For at få diagnosen Sjögrens syndrom vurderes følgende:

 • Tørre øjne
 • Nedsat tåreproduktion, som kan påvises ved en tåretest 
 • Tør mund
 • Nedsat spytproduktion, som kan påvises ved en spyttest
 • Særlige blodprøver kan vise et forhøjet niveau af antistoffer. 

I forbindelse med diagnosen kan det blive nødvendigt med en læbebiopsi for at vurdere spytkirtlerne. Denne foretages på Rigshospitalet, Tand-Mund- og Kæbekirurgisk afdeling i København.

Hvilken behandling er der?

 • Der findes ingen behandling, som kan fjerne sygdommen. Behandlingen retter sig derfor imod at lindre symptomerne.
 • Fugtende øjenmidler efter behov
 • Hyppige tandlægebesøg (hver 3 md.) for kontrol af eventuelle huller i tænderne eller begyndende paradentose er vigtig. Når man har fået stillet diagnosen Sjøgren syndrom, er man berettiget til tilskud til denne øgede udgift (jvf. Sundhedsloven). Ansøgningsskema udfyldes af patient og tandlæge
 • Den tørre hud afhjælpes med creme, og glidecreme kan bruges ved tør skede
 • Ved træg afføring kan der anvendes milde afføringsmidler
 • Luftfugter i huset kan muligvis lindre tørheden

Hvis der behandles med medicin, begyndes og styres den af en specialist i gigtsygdomme (reumatolog). Efterfølgende kontrol sker i et i reumatologisk ambulatorie. Der er særlige forholdsregler omkring graviditet.  Patientinformation Hvordan er langtidsudsigterne? Sjögrens syndrom er i de fleste tilfælde en tilstand, som ikke giver alvorlige gener eller komplikationer. Det kan dog være meget generende i hverdagen. Risikoen for lymfekræft øges hos en lille del med Sjøgrens syndroms, og får du hævede kirtler enten på hals, armhuler eller i lysker, skal du søge læge for en vurdering. Hævede kirtler opstår hyppiogst som følge af en lokal infektion. F.eks. kan infektion i tå/fod give hævede kirtler i lysken på den syge side. Nogle er hårdt angrebet af tørheden. Hver enkelt finder ofte sin egen bedste måde til at lindre for tørheden. Ganske mange døjer med en konstant og helt unaturlig træthed, som søvn og hvile kun hjælper lidt på. 

Kort over Glostrup Hospital

Der findes et netværk for mennesker med Sjøgren syndrom https://www.gigtforeningen.dk/det-sker/diagnosenetvaerk/sjoegrens-syndrom/

Kilder Uddrag af Patienthåndbogen, Sundhed.dk Fagmedarbejdere Bo Baslund, Overlæge, klinisk lektor, speciallæge, Reumatologisk Klinik, Rigshospitalet Gregers Hansen-Nord, speciallæge i almen medicin, alm. prakt. læge, Fagligt opdateret: 9.08.2016

Se i øvrigt www.gigtforeningen.dk  

Glostrup Hospital
Redaktør