Maven - ultralydsskanning med fuld blære og faste (abdomen med kontraststof)

Ved undersøgelsen bruges ultralyd til at danne billeder af maven.

Kort om undersøgelsen

Du skal have ultralydsskannet din mave. Ved en ultralydsskanning bruger vi lydbølger til at danne billeder af kroppens indre. Lydbølgerne udsendes og opfanges via et ultralydshoved, som føres hen over huden. Vi bruger eventuelt kontraststof for at gøre forskellen mellem blodkar, organer og væv tydeligere.

Undersøgelsen varer 30 minutter, men det er en god idé at afsætte cirka 1½ time, da der kan opstå ventetid.

Billede af en patient, der bliver ultralydsskannet.

Vigtig forberedelse

Mød fastende

Du skal møde fastende. Det betyder, at du ikke må spise de sidste 6 timer før din aftale. Du må dog gerne drikke vand.

Tag din medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din medicin, som du plejer.

Drik vand før undersøgelsen

Du skal drikke 1 liter vand 1 time inden undersøgelsen, da din blære skal være fyldt under skanningen. Du må gå på toilettet, når undersøgelsen er færdig.

Undersøgelsen

Undersøgelsen

Du ligger ned, mens vi skanner dig. Vi smører gelé på din mave og fører ultralydshovedet hen over huden med et let pres. Via ultralydshovedet dannes der billeder af din mave på en skærm.

I enkelte tilfælde kan det være en fordel at bruge et kontraststof under ultralydsskanningen, så vi får et tydeligere billede af maven. Vi sprøjter kontraststoffet ind i en blodåre i din arm. Det taler vi med dig om undervejs.

Svar på undersøgelsen

Du får et foreløbigt svar på undersøgelsen under skanningen. Det uddybende svar får du fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen enten på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk

Få mere viden

Redaktør