Facetled - fjernelse af cyste ved CT-skanning

Ven behandlingen fjerne vi en cyste på et facetled.

Kort om behandlingen

Du skal have fjernet en cyste på et facetled, som trykker på en nerverod og giver smerter. Vi bruger CT-skanning (Computer Tomografi-skanning) med kontraststof ved behandlingen. CT-skanningen er en avanceret røntgenundersøgelse, som giver detaljerede billeder af kroppen.

Du skal være på hospitalet i 2 timer i forbindelse med behandlingen, men det er en god idé at afsætte ekstra tid, da der kan opstå ventetid.

Vigtig forberedelse

Hold pause med blodfortyndende medicin

Du skal holde pause fra blodfortyndende medicin før behandlingen. Du skal aftale med den læge, der har henvist dig, hvor længe du skal holde pause, da det afhænger af din medicin. Du må ikke stoppe med nogen blodfortyndende medicin, før du har aftalt det med en læge. Kontakt den læge, der har henvist dig, hvis du er i tvivl.

Giv besked, hvis du tidligere har reageret på binyrebarkhormon, kontraststof eller lokalbedøvelse

Har du tidligere oplevet en reaktion på grund af binyrebarkhormon, kontraststof eller lokalbedøvelse, skal du kontakte os inden behandlingen.

Kontakt os, hvis du bliver forkølet, får en infektion, feber, eksem eller sår

Hvis du i tiden op til behandlingen bliver forkølet, får en infektion i kroppen eller får feber, kan vi muligvis ikke give dig behandlingen. Det samme gælder, hvis du har sår eller eksem i det område, der skal behandles. Du skal derfor kontakte os hurtigst muligt, så vi kan vurdere, om du skal have en ny tid.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Behandlingen

Du får smertestillende medicin, hvis du har ondt

Under behandlingen skal du kunne ligge helt stille. Derfor får du smertestillende og eventuelt beroligende medicin inden behandlingen. Det foregår på Rygkirurgisk Afdeling, hvor du skal møde på dagen for din behandling.

Behandlingen

Du ligger på maven på en kileformet pude i CT-skanneren under behandlingen, så vi kan skanne dig undervejs. Vi sprøjter en lille smule kontraststof ind i facetleddet. Hvis det er muligt, får lægen cysten til at briste gennem facetleddet eller med en nål direkte i cysten. Hvis det ikke er muligt at få cysten til at briste, tømmer lægen den og sprøjter derefter binyrebarkhormon ind i cysten for at forhindre den i at fyldes igen.

Behandlingen varer 60-90 minutter.

Du skal hvile efter behandlingen

Efter behandlingen bliver du kørt tilbage på sengeafdelingen, hvor vi holder øje med, hvordan du har det i cirka 1 time.

Efter behandlingen

Kontakt din egen læge, hvis du får det dårligt

Hvis du får det dårligt efter undersøgelsen eller får udslæt, kløe eller rødme på huden, kan det være tegn på, at din krop reagerer på kontraststoffet. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813.

Hold øje med såret

Der kan gå betændelse i såret, selvom du kun har fået et stik med en nål. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis det behandlede område bliver meget rødt, hæver eller væsker, eller hvis du pludselig får høj feber, uden at der er andre grunde til det.

Du kan få bivirkninger

De mest almindelige bivirkninger ved behandlingen er:

  • en følelse af varme i kroppen og ansigtet
  • hjertebanken og indre uro
  • besvær med at sove
  • påvirkning af humøret
  • pletblødning eller én kraftig menstruation hos kvinder
  • misfarvning af eller fordybning i huden
  • forværring af smerter i det område, hvor du er blevet stukket, de første døgn efter lokalbedøvelsens effekt aftager. Du kan tage smertestillende medicin med paracetamol eller ibuprofen mod smerterne.

Hold øje med dit blodsukker, hvis du har diabetes

Binyrebarkhormon kan få blodsukkeret til at stige. Hvis du har diabetes, der kræver insulin, skal du derfor tjekke dit blodsukker oftere efter indsprøjtningen.

Få mere viden

Redaktør