Ekstern ringfiksator - information om behandling

Information om behandling med en ringfiksator som Ilizarov- og taylor-apparatur, samt det videre forløb.

Denne pjece indeholder information om behandling med ringfiksator (Ilizarov- og taylor-apparatur) og det videre forløb-

Hvad er en ringfiksator?

En ringfiksator er et apparatur, der består af udvendige metal- eller kulfiberringe, som er forbundet med hinanden med metalstænger med gevind. Apparaturet gøres fast til knoglen ved hjælp af tynde metaltråde og skruer. Apparaturet påsættes ben eller arm under en operation i fuld bedøvelse.

Hvad er formålet med behandlingen?

Formålet med behandlingen er at forlænge, vinkle eller rotere knogler på både arme og ben. Behandlingen udføres blandt andet ved forskel i benlængden eller fejlstillinger i knoglerne.

Behandlingen består i, at der gradvist skrues på ringfiksatoren så knoglerne kan forlænges/roteres.

Ilizarov-apparatur
Ilizarov-apparatur

Hvor længe skal jeg være indlagt?

Du møder to-tre dage før operationsdagen for at rammen kan tilpasses dig og du kan være med til at skrue på møtrikkerne. Ved indlæggelsen skal du tale med plejepersonalet, en anæstesilæge og kirurgen. Kirurgen tager mål til apparaturet, som han/hun færdiggør og afprøver. Derudover kan det være, at du skal have taget nogle blodprøver og røntgenbilleder. Indlæggelsen efter operationen varer ofte tre-fem dage.

Hvad skal der ske under indlæggelsen?

Under indlæggelsen vil du og dine forældre blive oplært af en sygeplejerske i at vaske og desinficere ringfiksatoren og huden - også kaldet pindhulspleje. Pjece vedrørende pindhulspleje udleveres til Jer og gennemgås af en sygeplejerske inden udskrivelse. 

Gør det ondt?

For at forebygge de smerter, der kan opstå i forbindelse med at få sat en ringfiksator på, vil du de første par dage få fast smertestillende medicin. Efterfølgende kan der være perioder, hvor smertestillende medicin kan være nødvendig. Dosis aftales med lægen inden i udskrives.

Hvor længe varer behandlingen?

Behandlingen består af to perioder. Den første periode er hvor knoglen skal forlænges ca. 1 mm om dagen. Den anden periode er hvor den nye knogle skal vokse sig stærk, så apparaturet kan fjernes.

Behandlingsperioden afhænger derfor af hvad og hvor meget, der skal forlænges.

Hvilket aktivitetsniveau må jeg have under behandlingen?

Du må ikke støtte på foden før forlængelsesperioden er overstået og til eventuel fiksation er fjernet fra foden.

Når du har det godt efter operationen, må du komme op i en kørestol. Hvis du kun har ringfiksator på det ene ben, vil du blive oplært af en fysioterapeut i at gå med krykker. Fysioterapeuten vil komme dagligt og lave øvelser med dig under indlæggelsen.

Hvordan er forløbet efter udskrivelsen?

Når du skal hjem fra hospitalet, vil personalet på afsnittet vurdere, om der er behov for bestilling af hjemtransport og eventuel trappemaskine. De hjælpemidler (fx kørestol, krykker og badestol) du får udleveret, skal du og dine forældre selv sørge for at få transporteret hjem.

Da apparaturet fylder meget, vil det være en god ide, at tage noget løst tøj med hvor der er plads til apparaturet.

Hvor ofte skal jeg ses i klinikken?

Efter udskrivelsen bliver du fulgt i klinikken, hvor du møder til første lægekontrol på 10. dagen efter operation. Ved denne kontrol skal du starte med at skrue på ringfiksatoren. Derefter skal du ses hver 14. dag i den del af forløbet, hvor knoglen forlænges (periode 1). Du skal ofte have taget røntgen inden samtalen med lægen.

De ambulante tider og røntgentider vil blive udleveret inden udskrivelsen eller blive sendt hjem til dig.

Fjernelse af apparatur

Når knoglen er stærk nok, skal apparaturet fjernes. Dette kan gøres uden bedøvelse, men de fleste bliver bedøvet helt i den forbindelse. Dette bestemmes i samarbejde med dig, dine forældre og lægen.

Hjælpemidler i form af krykker, kørestol mm. skal afleveres og registreres ved hjælpemiddeldepotet, hvor de er udlånt fra. Dette informeres I også om af fysioterapeuterne.

Redaktør