Blød kost efter operation - vejledning

Efter operationer i mundhulen skal man spise blød kost i tre uger. Her er forslag til kost.

Vejledning om kost efter ganespalteoperationer, knogletransplantaioner i gummen og svælglapsoperationer

Efter operation i mundhulen, det vil sige efter ganespalteoperationer, knogletransplantationer i gummen og svælglapsoperationer, skal du spise blød kost i tre uger. Efter én uge fra operationsdagen må du godt få brød uden kerner og skorper.

Blød kost er mad, som kan moses med en gaffel. Det vil sige, at maden skal være nem at tygge og det må ikke være store stykker. Ligeledes skal stegte og friturestegte madvarer undgås, da de typisk har en hård overflade og kan irritere såret. Maden må ikke klistre og sætte sig fast i de ny-opererede områder (derfor ingen hård ost, nutella, honning, peanut butter eller chokolade).

Forslag til blød kost

Morgenmad

Øllebrød, risengrød, havregrød eller anden grød, blødkogt æg, røræg/æggekage, bløde pandekager, mælk og yogurt og andre mælkeprodukter (uden frugtstykker, uden gryn, uden knas, uden nødder eller lignende), opblødte havregryn, cornflakes og guldkorn.

Frokost

Hytteost, æg, røræg/æggekage, torskerogn, makrelsalat, tunsalat, pastasalat, fint hakket skinkesalat, æggesalat, frikadelle, fiskefrikadeller, fint revet råkost af æbler og gulerødder, moset avokado, banan, kiwi, melon, milkshakes og smoothie på ske.

Aftensmad

Kartoffelmos eller moset kartofler, ris, pasta/spagetti, udkogte bønner, linser, grøntsager som er moset, lasagne (dog uden den øverste skorpe), supper, farsretter, boller i karry, bagt/kogt fisk, kogt kød eller fjerkræ, fiskefrikadeller, hakket kød (kødsovs), diverse former for mousse (fisk, kød, grøntsager, frugt, chokolade m.m.) gratin uden det øverste hårde lag, avokado, kiwi, banan, melon, milkshake, henkogt frugt, is, fromager og buddinger.

Brug af tudekop, drikkedunk eller flaske skal vurderes af kirurgeren. 

Redaktør