MFR-vaccine studie

Dette forskningsprojekt, som er støttet af Innovationsfonden, skal undersøge, om MFR-vaccinen med fordel kan gives allerede ved seksmåneders-alderen for at mindske risikoen for mæslinger og styrke børnenes immunforsvar.


Bemærk Information om Coronavirus (COVID-19) 

Til deltagere og interesserede i MFR-projektet:

På MFR-projektet følger vi sundhedsmyndighedernes anbefalinger vedrørende coronavirus.
Dette betyder, at der vil komme ændringer for planlagte aftaler de kommende uger.

Vores ændringer er som følger:

Planlagte tider for første besøg ændres

Alle deltagere, som er nye i projektet, og har fået en tid fra og med fredag den 13. marts – 29. marts, vil blive kontaktet på telefon og e-mail for at aftale nærmere om en ny tid. I er også velkomne til at kontakte os på telefon 35 45 25 03 eller e-mail MFRprojektet.herlev-og-gentofte-hospital@regionh.dk

Planlagte tider for andet eller tredje besøg gennemføres som planlagt

Foreløbigt vurderer vi, at vi godt kan gennemføre blodprøvetagning for de besøgsdeltagere, der allerede har været inde til første eller andet besøg. Disse aftaler ændres derfor ikke, men hvis I har spørgsmål eller gerne vil ændre jeres tid, er I altid velkomne til at kontakte os på telefon 35 45 25 03 eller e-mail MFRprojektet.herlev-og-gentofte-hospital@regionh.dk

Ovenstående kan ændres i takt med sundhedsmyndighedernes anbefalinger opdateres. Vi sørger altid for at opdatere vores hjemmeside med alle informationer, så hold øje med hjemmesiden https://www.rigshospitalet.dk/MFR

Sundhedsstyrelsens anbefalinger kan læses på dette link:
https://www.sst.dk/da/Viden/Smitsomme-sygdomme/Smitsomme-sygdomme-A-AA/Coronavirus/Spoergsmaal-og-svar

Vi beklager ulejligheden. Pas godt på hinanden derude.

Med venlig hilsen

Forskningspersonalet ved MFR-projektet.


Om projektet

I det danske børnevaccinationsprogram får spædbørn MFR-vaccinen, når de er 15 måneder gamle, for at sikre beskyttelse mod mæslinger, røde hunde og fåresyge. Men i dag har de fleste mødre selv fået MFR-vaccinen, hvilket betyder, at barnet får et lavere indhold af antistoffer overført fra moderen, og disse antistoffer forsvinder hurtigere. Derfor er barnet dårligere beskyttet mod mæslinger og andre infektioner inden MFR- vaccinen.  

Ifølge en række studier fra blandt andet Tyrkiet, Portugal, Kina, Belgien, og Holland er barnet ikke længere beskyttet mod mæslinger ved seksmåneders-alderen, som det var tidligere. Det vil sige, at der er ni måneder, hvor barnet ikke er beskyttet, når man giver vaccinen ved 15-måneders-alderen. 

I studiet skal forskerne undersøge, om det er bedre for barnet at få MFR-vaccinen allerede ved seksmåneders-alderen. Både for at få tidligere beskyttelse mod mæslinger, men også for at reducere antallet af indlæggelser pga. infektioner i 6-12 måneders-alderen.

De børn, der deltager i forsøget, bliver ved lodtrækning delt i to grupper. Gruppe 1 får en placebo-vaccine ved seksmåneders-alderen, og følger derefter det traditionelle børnevaccinationsprogram, mens gruppe 2 får MFR-vaccinen ved seksmåneders-alderen og følger derefter det traditionelle vaccinationsprogram. I forsøget tester forskerne både, hvordan vaccinen virker, og om den beskytter bedre, hvis den gives tidligere. Desuden testes det, hvor lavt morens niveau af antistof skal være hos barnet, før MFR-vaccinen slår an. 

Forsøget foregår i et samarbejde mellem Rigshospitalet, Herlev Hospital og Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet. Børnene vil blive vaccineret i BørneUngeKlinikken på Rigshospitalet.

Hvis projektet kan dokumentere, at MFR-vaccinen ved seksmåneders-alderen virker bedre end ved 15-måneders-alderen, skal Sundhedsstyrelsen beslutte, om børnevaccinationsprogrammet skal laves om, således at børnene ikke behøver den tredje vaccine ved fireårsalderen, men i stedet kan vaccineres ved seks- og 15-måneders-alderen.

Projektet løber over fem år til og med 2023. De to første år består af rekrutteringer og vaccinationer. I 2021 går man i gang med analysen af resultaterne. Det er ikke farligt eller forbundet med særlige negative bivirkninger at deltage i forsøget. Når man indgår i forsøget, skal man fortsat følge det almindelige børnevaccinationsprogram. 

Innovationsfonden støtter projektet med 23 mill. kr.

Læs pressemeddelelsen om studiet her. (pdf, åbner i ny fane)

Kontakt