Yngre forsker kåres for gen-styret kræftbehandling

​Christian Eskelund har vundet titlen som Årets Yngre Forsker 2017 for sit arbejde med at målrette kræftbehandling via genanalyser.
Selv om to patienter rammes af den sjældne kræftsygdommen mantle celle lymfom (MCL) skal de ikke nødvendigvis have den samme behandling. En gentest afslører nemlig om, patienten tilhører et mindretal, der skal have en helt anderledes kur end flertallet.

Det var kernebudskabet, da læge og ph.d.-studerende Christian Eskelund fra Epigenomlaboratoriet på Hæmatologisk Klinik vandt Foreningen af Yngre Forskeres årlige foredragskonkurrence i april 2017.

Christian Eskelund har hentet data fra en stor nordisk undersøgelse, forankret på Rigshospitalet, der skulle forbedre behandlingen af MCL ved hjælp af ny behandling. Resultaterne var gode, men der var en lille undergruppe, som ikke reagerede positivt. Derfor kiggede Christian Eskelund, hans kolleger og vejleder, professor Kirsten Grønbæk, nærmere på patienternes DNA-prøver.

- Vi fandt ud af, at hovedparten af de patienter, som det gik rigtig dårligt, havde forandringer i genet TP53. Omkring 20 procent af MCL-patienterne har en mutation i eller tab af genet TP53. Ved hjælp af en gentest kan vi finde dem, og vores resultater tyder på, at vi kan forbedre deres chancer med en anden behandling end den gængse, fortæller Christian Eskelund. 

MCL rammer cirka 60-70 mennesker om året i Danmark.

Redaktør