Smerter

En operation er forbundet med smerter, men det er muligt at tilrettelægge og justere en smertebehandling, så stærke smerter undgås.

 

Du må ikke have mere ondt end du kan finde hvile, når du ligger i sengen. Når du hoster eller vender dig i sengen, kan du opleve mere smerte, men så stærke smerter at du undlader at hoste eller vende dig i sengen er uacceptable, og behandlingen skal justeres.​​


Hvor ondt har du? Svært at beskrive, ikke?

 

Smerter er patientens helt egen oplevelse og forskellig fra menneske til menneske. Til at udtrykke smerterne, anvender vi tal fra 0 til 10. 0 betyder ingen smerter. 10 betyder værst tænkelig smerte. Når vi taler med dig om din smerte, beder vi dig derfor om at vurdere hvilket tal der bedst karakteriserer styrken af dine smerter.

  • 0 – 3 
    -  er lette smerter - OK

  • 4 og 5 
    - er moderat smerte som du må acceptere når du hoster eller vender dig i sengen. Vurderer du styrken af smerter til 4 eller 5 i hvile, skal smertebehandlingen øges.

  • 6 – 10 - er uacceptable smerter, og der er behov for at ændre din smertebehandling.​

Sådan kan vores smerteark se ud​​


Børn og smerter

Børnesmerteenheden tilser og behandler børn, som er indlagt på Rigshospitalet og som har komplekse smerter eller behandles med smertepumpe. Enheden​ er en tværgående funktion.

Børnesmerteenheden
Redaktør