​​​​

Når du skal bedøves

Hvornår skal jeg bedøves?

Når du skal opereres, kan det ikke lade sig gøre uden en form for bedøvelse (anæstesi). Ligel​edes når du skal gennemgå specielle undersøgelser, kan det være nødvendigt at blive bedøvet så du slapper af og ikke har smerte.

 

Orientering inden bedøvelse

Inden en bedøvelse bliver du altid orienteret mundtligt og skriftligt om:

 

  • hvordan du skal forholde dig inden bedøvelsen,
  • hvordan bedøvelsen kommer til at foregå,
  • opvågningen efter bedøvelsen.

Du kan også stille spørgsmål til en anæstesilæge, og vi forsøger i videst muligt omfang forsøge at tilgodese dine egne ønsker.

 

Børn i bedøvelse, orientering til forældre

Du får som forældre den samme information og de samme muligheder når dit barn skal bedøves, og vi taler med både dig og barnet inden bedøvelsen.

Former for bedøvelse

Der er flere former for bedøvelse. Valget af bedøvelse afhænger af  blandt andet operationstype og din almene tilstand. De fleste operationer hos os foregår i fuld bedøvelse​.

Rygbedøvelse

Ved en rygbedøvelse bliver lokalbedøvende medicin sprøjtet ind i ryggen (spinal- eller epiduralrummet), hvor det blokerer nerverne og bedøver den del af kroppen, som skal opereres. Alle patienter, der har været i rygbedøvelse, kommer på opvågningsstuen efterfølgende.

Almindelig lokalbedøvelse

Man kan også lokalbedøve et mindre område, f.eks. en arm. Hvis der kun benyttes lokalbedøvelse, er patienten vågen og smertefri under operationen.  Man kan dog stadig mærke tryk eller berøring. Hvis patienten ønsker det, kan der gives afslappende medicin, så hun/han ligger og småsover.


Redaktør