Støtte til forældre

​​Forældre til tidligt fødte har oftere brug for støtte end andre forældre​​

​Tidligt fødte børns forældre kan være mere på vagt over for, om der er noget galt med barnet. De kan have været gennem en lang og svær tid på hospitalet og have oplevet, at man ikke bare kan forvente, at alt er normalt. Tidligt fødte børn har faktisk også oftere problemer med vækst, udvikling og adfærd end børn født til tiden (1). Begge dele betyder, at disse forældre oftere har brug for støtte, så de kan gøre det så godt som muligt over for deres barn.

En landsdækkende dansk undersøgelse viste at 10-15% af ekstremt tidligt fødte børns forældre syntes, de ikke havde fået støtte nok på hospitalet (2). Det var ikke forskelligt fra en kontrolgruppe af forældre til børn født til tiden. Men efter udskrivelsen var det 30 % af de tidligt fødte børns forældre – meget mere end kontrolforældrene. Ved 5 års alder var tallet faldet til ca. 5 % i begge grupper.
Læs mere under videnscentrets side om overgange og pædagogisk støtte i  overgange.


 

Dile​m​ma 
Ofte er forældre fanget i et dilemma i forhold til de fagpersoner, de møder igennem barnets liv. På den ene side er de ofte bekymrede for en stigmatisering, dvs. at deres barn vil blive mødt med et fastlåst syn på det som præmatur. På den anden side er de også ofte bekymrede for, om betydningen af den for tidlige fødsel overses, dvs. at den svære start på barnets liv ikke bliver anerkendt. Mange gør sig overvejelser om, hvorvidt de skal fortælle om det ved start i institution, i skole osv. Mange har læst og hørt om senfølger og frygter dette.
Læs mere under videnscentrets side om gode råd til fagpersoner.

Overg​​​ange

Mange børn reagerer i overgangen til nyt, f.eks. ved institutions- og skolestart.
Læs mere om støtte ved overgange for tidligt fødte i spædbarnsalderen


Fagligt ansvarlig redaktør: Professor Gorm Greisen og psykolog Lisbeth Gath
02/08-2016​


© Copyright Rigshospitalet, 
Videnscenter for Tidligt Fødte Børn.


Redaktør