Årsager til ikke at anmelde

Spørgsmålet om anmeldelse kan være en svær beslutning at træffe. Der ligger mange overvejelser og hensyn bag en sådan beslutning, og der kan være mange grunde til, at man ikke ønsker at anmelde overgrebet.​

Center for Seksuelle Overgreb har foretaget en undersøgelse af årsager til ikke at anmelde et seksuelt overgreb. Undersøgelsen omfatter 111 kvinder, der modtog psykologhjælp i centret i 2001.

Gerningsmanden er en nær bekendt

Er overgrebet begået af en tidligere partner, ven, nabo eller måske et familiemedlem, kan tanken om en mulig fængselsdom være ubærlig. Man kan også blive bange for, hvordan gerningsmanden vil reagere, fordi han kender en og ved, hvor man bor.

Usikkerhed i forhold til hændelsesforløbet

Kan man ikke huske, hvad der er sket, kan man blive bange for, at ens sag vil stå dårligere ved en anmeldelse. Dette kan skyldes, at man har været påvirket af stoffer eller alkohol. Det kan også skyldes en angst som et forsvar, der har skubbet hele eller dele af hændelsesforløbet ud af bevidstheden.

Oplevelsen af egen skyld

Hvis man har oplevet, at man ikke har været i stand til at forsvare sig selv under overgrebet, kan man efterfølgende være fyldt med selvbebrejdelse og skyldfølelse over, at man ikke har kunnet forhindre, at det skete. Man kan have en forventning om, at dette kan svække ens troværdighed ved en anmeldelse, især hvis man kender gerningspersonen på forhånd.

Manglende overskud

For nogle kan det være uoverskueligt at skulle igennem et længerevarende retsligt forløb. Nogle vurderer også, at hvis sandsynligheden ikke er særlig stor for, at gerningspersonen bliver dømt, så orker man ikke at anmelde og gå igennem en afhøring.

Ønsket om at glemme

Nogle ønsker ikke at anmelde, fordi de ikke ønsker at tænke mere på overgrebet eller blive mindet om det. Nogle har lyst til at skubbe hændelsen bag sig og glemme den hurtigst muligt og genoptage hverdagen.

Voldtægtsforsøg

I de tilfælde hvor voldtægten ikke har været fuldbyrdet, er det en almindelig reaktion, at man føler sig lettet og derfor ikke anmelder.

Vi henviser til artiklen: " Voldtægtsofres begrundelser for ikke at politianmelde" af Annalise Rust. Udgivet i Retfærd 108, Nordisk juridisk tidsskrift. 28. årgang 2005 nr. 1.

Du er altid velkommen til at kontakte Center for Seksuelle Overgreb, hvor du kan få råd og vejledning vedrørende anmeldelse. Vi lytter og rådgiver ud fra din situation og dine behov. Du kan ringe på tlf.: 35 45 97 78 tirsdag kl. 9-11 og torsdag kl. 13-15.

Redaktør