Vejledning til kostregistrering

​Skema​​

Her kan der hentes eller printes et skema til kostregistrering.

Skema i Word (kan udfyldes på computeren og evt. mailes)
Skema i pdf​ (kan printes og udfyldes i hånden med blå skrift)

Skemaet er til kostregistrering i 3 dage og er delt op, så du i hver felt skal skrive, hvad du spiser til det enkelte måltid.
Navn, PKU-nr og dato for blodprøvetagning skal udfyldes.
I den øverste række i skemaet skal der udfyldes hvilken uge og gerne hvilke datoer kostregistreringen er lavet.

Hvorfor kostregistrere​​

Formålet med at lave en kostregistrering er, at ernæringsrådgiverne på klinik for PKU kan få en idé om, hvordan den enkelte PKU'ers spisevaner er. Ud fra kostregistreringen kan ernæringsrådgiverne se om PKU'erne får alle de næringsstoffer, som de har brug for, bl.a. protein, fedt, vitaminer og mineraler.
Ernæringsrådgiverne kan også se, om der fx er misforståelser i forhold til diæten, fødevarer eller antallet af lister.

Hvordan skal man kostregistrere​​

For at få det bedste billede af spisevanerne er det vigtigt, at kostregistreringen er så præcis som muligt. Det vil sige, at alt hvad der bliver spist og drukket skal vejes og skrives ned. Det er vigtigt at skrive detaljeret, hvilke fødevarer der er spist - fx at der er spist 150 g agurk og 50 g asparges og ikke bare skrive 200 g blandet agurk og asparges.

Det er også vigtigt at præcisere, om der er tale om LP-produkter eller om der er tale om ikke-LP-produkter fx til morgenmad.

I nogle tilfælde vil det hjælpe meget, hvis der også bliver oplyst hvilket varemærke, der er tale om, fx Kellogs, Malaco, K-salat e.lign, så kan ernæringsrådgiverne for det meste hente oplysninger om det præcise indhold af næringsstoffer, og på den måde give et bud på hvor eventuelle misforståelser kan ligge.

Aminosyrepræparat skal også skrives på.

I kolonnen længst til højre er der et eksempel på, hvordan fødevarer kan skrives ind.


Redaktør