Bedøvelse af voksne i Afdeling for Bedøvelse og Operation

​Her kan du læse om, hvad der sker, når voksne bedøves til operationer på Afdeling for Bedøvelse og Operation i Juliane Marie Centret.

Inden operation og​ bedøvelse

Hvis du skal bedøves, fordi du skal opereres, vil der altid komme en læge fra Afdeling for Bedøvelse og Operation og tale med dig om bedøvelsen.

Samtale ​med anæstesilæge (læge med speciale i bedøvelse)

Lægen vil bl.a. spørge, om du har været bedøvet før, og om du eller nogen i din nærmeste familie har haft problemer i forbindelse med bedøvelse. Under samtalen har du mulighed for at stille alle de spørgsmål, du har til bedøvelsen.

Samtalen med lægen er nødvendig for at kunne planlægge bedøvelsen i detaljer ud fra netop dig som person. Lægen vil - sammen med dig - finde ud af, hvilken bedøvelse og smertebehandling, der egner sig bedst til dig. Lægen vil læse journalen og stille spørgsmål til dit helbred.

Fa​​ste

Inden selve operationen skal du faste. Og det er meget vigtigt, at du overholder reglerne for faste meget nøje af hensyn til din egen sikkerhed. Din mavesæk skal være så tom som muligt, inden bedøvelsen. Det mindsker risikoen for, at maveindhold løber tilbage gennem spiserøret og ned i lungerne under operationen.

Du finder fastereglerne her.​

​Hvis du bliver i tvivl om hvordan du skal faste, så spørg eller ring til sygeplejerskerne på afdelingen og få hjælp. Det er vigtigt, at du overholder alle regler, ellers kan vi ikke gennemføre bedøvelsen og dermed operationen.

Beroligende medic​in

Næsten alle mennesker er nervøse før de skal opereres og bedøves. Det kan ofte hjælpe på nervøsiteten at få information om, hvad der sker på en operationsgang – det kan du læse om nedenfor.​

Nogle gange kan det være nødvendigt at få beroligende medicin inden bedøvelse og operation. Hvis du har et særligt ønske om beroligende medicin inden operationen, så snak med narkoselægen eller afdelingens personale om det.

På Operationsgang 4012

På operationsgangen vil du blive modtaget af den sygeplejerske eller læge, der skal bedøve dig.

Før du bliver bedøvet, vil vi stille nogle spørgsmål for at sikre os, at alt er som planlagt inden operationen. Vi spørger fx om dit cpr-nummer, og hvilken operation du skal have foretaget.

De mange spørgsmål kan måske virke lidt irriterende, men de er en del af sikkerheden før en operation.

Selve ​​bedøvelsen

Bedøvelse kan enten være en såkaldt fuld bedøvelse eller en lokalbedøvelse. Ved mange operationer gives både en fuld bedøvelse og lokalbedøvelse

Voksne, der skal have fuld bedøvelse (dvs. sove under operationen), får bedøvelsen gennem et drop. Det er et lille plastikrør der lægges ind en blodåre fx på hånden. Droppet bruges til at give sovemedicinen.

Behandling af smerter efter operationen

Behandlingen af smerter er forskellig alt efter operationens type og omfang. Du vil få skriftlig og/eller mundtlig information omkring, hvilken type smertestillende medicin, du skal have.

Opvågning efter bedøvelsen

Når operationen er færdig, vil vi vække dig og køre dig ind på vores opvågningsstue. Nogle er helt vågne, mens andre først vågner op inde på opvågningsstuen. Det kommer an på den bedøvelse, du har fået.

Nogle er så vågne og velbefindende, at de kommer direkte tilbage på deres sengeafsnit efter operationen – uden om opvågningsstuen.

På opvågningen vil der være en opvågningssygeplejerske, der passer på dig, indtil du er helt vågen og velbefindende. Du får målt din hjerterytme, blodtryk og vejrtrækning. Du får ekstra ilt via en iltslange i næsen og smertestillende medicin efter behov.

Du bliver udskrevet fra opvågningsafsnittet til den gynækologiske afdeling, når du er tilstrækkeligt vågen. 

Normalt vil du kunne få lidt vand eller saft at drikke, når du får lyst. Oppe på afdelingen kan du begynde at spise forsigtigt, når du bliver sulten.

Pårørende

Som oftest kommer de pårørende ikke med, når voksne patienter køres til operationsgangen. Der er personale til at tage imod dig. Det kan dog være en mulighed at tage en enkelt pårørende med til operationsgangen.

De pårørende kommer ikke med ind på selve operationsstuen. Vi anbefaler, at de pårørende går tilbage på sengeafsnittet, i cafeteriet eller går en tur. Oplys gerne et telefonnummer. Så kan vi ringe, når du er kommet på opvågningsstuen.

På opvågningstuen er der mulighed for at en enkelt pårørende sidder hos dig, mens du vågner. Der kan dog være situationer, hvor der ikke er mulighed for dette.

Ved bedøvelse til kejsersnit gælder andre rutiner. Til kejsersnit må der gerne være en pårørende med inde på operationsstuen under kejsersnittet, der foregår i rygbedøvelse.

Hvis kvinden skal i fuld bedøvelse er det dog rutine, at den pårørende ikke er til stede.

Fakta om bedøvelse

Afdelingen bedøver både børn og voksne. For voksne har vi specialistfunktion inden for blandt andet bedøvelse til gynækologiske operationer samt bedøvelse af gravide og fødende. Vi har derfor stor rutine i netop det.​​​

Redaktør