Ofte stillede spørgsmål om bedøvelse (FAQ)

På denne side kan du læse mere om bedøvelse og de ofte stillede spørgsmål i forbindelse med bedøvelse til operation

​​

Hvad ​​er 'anæstesi'?

På hospitalet bruger vi betegnelsen 'anæstesi', når vi taler om bedøvelse.
Tidligere brugte man ordet 'narkose'.

Hvorfor må jeg ikke spise eller drikke før en ​​bedøvelse?

Det er vigtigt at din mavesæk er så tom som muligt inden bedøvelsen. Det mindsker risikoen for, at maveindhold løber tilbage gennem spiserøret og ned i lungerne under operationen. Derfor skal du faste inden operationen.

Hvor længe ska​l jeg faste?

Du skal faste seks timer før operationen.

Det vil sige, at du ikke må spise fast føde (mad) eller drikke mælkeprodukter i seks timer inden bedøvelsen.

Husk, at: 

  • Juice med frugtkød regnes som mad.
  • Bolsjer og pastiller, regnes som mad.
  • Du må drikke 1-2 glas saft, vand, te eller kaffe uden mælk op til to timer før operationen.
  • Spædbørn må få ammemælk indtil fire timer før operationen og vand eller tynd saft indtil to timer før operationen.
  • Spædbørn som får modermælkserstatning skal faste i seks timer.

Forskellen i fastetider mellem ammemælk og modermælkserstatning skyldes at modermælkserstatning forsvinder langsommere fra mavesækken, end ammemælk​​. 

Hvor kan jeg få info​rmation om bedøvelse til kejsersnit?

Du kan få særskilt information om bedøvelse til kejsersnit på Alt om Børn - F​ødsel ved kejsersnit​​

Må jeg tage billed​er under operationen ved kejsersnit?​

Du må ikke tage billeder af personale og andre patienter/pårørende. Du må tage billeder af dig selv, hvis du undlader at få andre med på billedet. Hvis du har et stort ønske om at filme eller tage billeder af kejsersnittet, skal du kontakte den ansvarshavende på stuen, og spørge om lov.  Dvs. du må ikke filme først, og spørge bagefter. Husk at aftale præcist, hvor billederne skal bruges (F​acebook, privat album, overalt etc.). Hvis du ønsker at filme andet end dig selv, skal du i udgangspunktet indhente tilladelse ved at kontakte kommunikationsafdelingen i god tid inden.

Hvad med min dag​lige medicin?

Du skal tage din sædvanlige medicin, med mindre du får anden besked fra narkoselægen eller kirurgen. Hvis du får insulin og anden sukkersygemedicin, skal du spørge anæstesilægen.

Hvad er 'p​ræmedicin'?

Præmedicin er medicin med en beroligende virkning, som gives inden operationen. Det kan gives til patienter, der er meget nervøse eller ængstelige.

Hvorfor spørger I hvor meget jeg vejer?

Anæstesilægen spørger dig hvor meget du vejer inden bedøvelsen. Det er fordi dosis af  medicinen til anæstesi skal justeres, så den passer til din kropsvægt.  ​

Hvad er en f​uld bedøvelse?

Fuld bedøvelse indebærer, at du sover dybt og ikke kan mærke smerter under undersøgelsen eller operationen. Bedøvelsen gives ofte gennem et drop. Et drop er et lille plastikkateter i blodbanen. Du kan også få bedøvelsen via en tætsluttet maske omkring mund og næse. På hospitalet kalder vi fuld bedøvelse for 'generel anæstesi'.​

Hvad er lokalbe​​døvelse?

Der er flere former for lokalbedøvelse:

  • Rygbedøvelse (eksempelvis spinal- eller epiduralbedøvelse), hvor lokalbedøvende medicin bliver sprøjtet ind i ryggen, for at blokere nerverne og dermed bedøve den del af kroppen, som skal opereres.
  • Lokalbedøvelse af huden på et mindre område. Det gør vi eksempelvis, når der skal lægges et kateter ind i blodbanen.

Benyttes der kun lokalbedøvelse, er du vågen og smertefri under indgrebet. Du kan dog stadig mærke tryk og berøring.

Selvom du ikke samtidig skal i fuld bedøvelse, så vil der ofte være mulighed for, at du også kan få noget afslappende medicin under operationen.

Hvilke problemer ser man h​yppigst i forbindelse med rygbedøvelse?

Mange patienter vil opleve kvalme umiddelbart, når rygbedøvelsen er givet. Fortæl personalet, hvis du har kvalme eller utilpashed.

Nogle få patienter kan få hovedpine efter en rygbedøvelse. Under to patienter ud af 100, som får rygbedøvelse, vil opleve dette i gennemsnit (risiko under 2%). Mange tilfælde kan behandles med rigeligt at drikke, hovedpinepiller og sengeleje. I sværere tilfælde kan anæstesilægen give en behandling for hovedpinen. ​

Hvor sikker er bedøvelsen, og er der nogle bivirkninger?

Moderne bedøvelse er meget sikker, og alvorlige komplikationer er heldigvis sjældne.

Under en operation i anæstesi, er hele tiden en anæstesisygeplejeske eller anæstesilæge til stede til at passe bedøvelsen. Vi overvåger din puls, blodtryk og vejrtrækning tæt og sikrer os, at du sover dybt og sikkert.

De fleste kommer sig hurtigt efter en bedøvelse. Nogle får bivirkninger som f.eks. døsighed, svimmelhed, ondt i halsen, hovedpine, kvalme eller opkastning. De fleste bivirkninger kan behandles med medicin.

Andre komplikationer kan afhænge af patientens helbred før operationen og af hvilken type operation, der foretages. Hvis der er nogle specielle risikofaktorer for dig, vil de blive drøftet med dig inden bedøvelsen.​

Kaster man op efter ​bedøvelsen?

En del mennesker vil få kvalme og opkastning i forbindelse med bedøvelse. Der findes flere midler mod kvalme og opkastning, så det vil næsten altid kunne behandles. Generne svinder som regel efter et døgn.

Har du tidligere haft kvalme i forbindelse med bedøvelse, eller lider af køresyge, kan vi give kvalmestillende medicin forebyggende, inden du vågner af bedøvelsen.

Vil jeg have smerter efter operationen?

Mens du sover, vil du få smertestillende medicin, så du kan vågne roligt og så smertefrit som muligt efter operationen. Anæstesilægen lægger en plan for den smertestillende behandling, du skal have efter operationen. Den smertestillende behandling vil starte under operationen og vil blive justeret i samråd med dig de næste dage på afdelingen.

Du kan altid bede om mere smertestillende, hvis du har behov for det. ​

Hvad med mine briller, hø​​reapparat eller protese?

Du må gerne bære briller, høreapparat og protese på operationsgangen.

Fortæl os, hvis du bærer kontaktlinser. Vi opbevarer dine ting forsvarligt under operationen. Du må ikke medbringe penge. Du må ikke have smykker, ur, hårspænder, makeup, neglelak eller lignende på. ​

Hvem be​døver mig?

Bedøvelsen bliver altid givet af specialuddannede læger og sygeplejersker. Den moderne betegnelse er anæstesilæge og anæstesisygeplejerske.

De er til stede under hele operationen og sørger for, at du sover godt, smertefrit og sikkert, og at du vågner veltilpas op efter operationen.


Redaktør