Stamcellebehandling i hovedhals-regionen

​Læge, ph.d-studerende Charlotte Duch Lynggaard forsker i nye behandlingsmetoder med fedtvævs-deriverede stamceller til alvorlige sygdomme i hovedhals-regionen. Projektet foregår i tæt samarbejde med Blodbanken på Rigshospitalet.

Charlotte Duch Lynggaard vil optimere vore tidligere projekter herunder designe og udføre et større klinisk randomiseret dobbelt-blindet studie. Formålet er at undersøge om stamceller fra fedtvæv, som indsprøjtes i de store spytkitler, kan afhjælpe mundtørhed hos patienter strålebehandlet for en hoved-hals cancer.

Mundtørhed er til stor gene for patienterne og er den hyppigste senbivirkning til strålebehandling i hoved-halsregionen. I forbindelse med strålebehandlingen beskadiges spytkirlerne og spytproduktionen reduceres og forringes i kvalilitet. Den reducerede spytmængde kan medføre synkebesvær, vægttab, karies i tænder, infektioner i mundhulen, dårlig søvn, social isolation og nedsat livskvalitet. Der findes på nuværende tidspunkt ingen effektiv behandling til denne patientgruppe.

Studiet er en naturlig forlængelse af pilot-forsøg udført i afdelingen, som viste lovende resultater med forbedring af bestrålede patienternes spytmængde efter transplantation af stamceller fra fedtvæv ind i patienters spytkirtler. 

Læs mere om projektet 

Stamcellebehandling af mundtørhed efter strålebehandling


Redaktør