At starte som fuldtidsforsker

Få et overblik

Når du starter som fuldtidsforsker, er det godt at få skabt et overblik og eventuelt en tidsplan for, hvad du forventer at opnå i den periode, du har sat af til forskning. Når man først er i gang, går tiden nemlig hurtigt.
Som fuldtidsforsker er der en forventning om, at du selv tager initiativ. Derfor skal du ikke være bleg for at sende en mail til din vejleder eller andre, hvis du er i tvivl om noget. 

Planlæg din tid

Det er en god ide at gøre dig selv klart, hvad du kan nå i løbet af den periode, du forsker. Der vil ofte være perioder, hvor man har mere at lave end andre. Det vigtigste er, at du husker at se frem således, at der ikke er for mange perioder uden aktivitet, for eksempel når du har submitted din artikel eller er ved at få rettet dit projekt igennem. 

Få styr på det praktiske

Der er mange praktiske ting man skal være opmærksom på, når man lige er begyndt på en forskningsafdeling. Sørg for at have styr på siddeplads, computer, brugerkonto/ID, mail, og hvordan du kommer i kontakt med dine vejledere. Sørg for at have overblik over, hvordan du får udbetalt dit forskerstipendium. Spørg dine nye kollegaer, hvordan kalenderen ser ud, så du kommer med til forskningsmøder, arrangementer og lignende.

Find de rigtige computerprogrammer

Giv dig selv et overblik over, hvilke programmer du skal gøre dig bekendt med i løbet af dit ophold. Alt afhængigt af hvilken type forskning du skal lave, skal du arbejde med forskellige programmer, der gør din databehandling lettere. Det kan derfor altid anbefales at spørge dine kollegaer om, hvilke programmer de gør brug af. Det er også en god ide at finde information på nettet, se film om programmet på Youtube osv. Man kan med fordel også tager til diverse kurser.

Programmer der er behjælpelige ved forskning:
  • Referenceprogrammer
  • Databehandlingsprogrammer
  • Programmer til reviewbehandling
  • Skriveprogrammer
  • Programmer til dataopbevaring

Afklar brug af statistik

Der er altid statistik involveret, når man forsker. Derfor skal man gøre op med sig selv, hvor meget energi man selv vil bruge på det, samt hvilket program man ønsker at bruge til sine statistiske beregninger. Hvis afdelingen har en statistiker ansat, kan du med fordel søge hjælp her. Alternativt kan man opfriske sine statistiske evner ved at tage til kurser. Her er det en fordel at vælge et kursus, hvor der bliver arbejdet med det statistiske databehandlingsprogram, som du også selv vil gøre brug af i dine egne statistiske beregninger. 


Redaktør