Indsættelse af aortaklap gennem lysken - TAVI

TAVI (Transcatheter aortic valve implantation) er en kateterbaseret behandling af en forsnævret aortaklap (aortastenose). 

Hjerteklapoperation kan blive nødvendigt, hvis dine hjerteklapper er så forsnævrede eller utætte, at de skal skiftes for at aflaste/skåne hjertet. Kateterbaseret operation udføres i stigende omfang og bruges primært, hvis risikoen for åben hjerteoperation er høj, eller hvis du er for svagelig til at klare en operation.

Formålet med en kateterbaseret hjerteklapoperation er at lindre de symptomer, som du har på grund af din syge hjerteklap. 

Kateterbaseret behandling foregår gennem en pulsåre i lysken. Et kateter føres op til den forsnævrede hjerteklap igennem pulsåren i lysken. For enden af kateteret sidder den nye hjerteklap fast på en stent (lille metalnet), som er foldet sammen omkring en ballon. Ballonen med stenten og den nye hjerteklap pustes op, og den gamle hjerteklap presses derved til side af den nye. Når ballonen pustes op, udvider stenten sig og låses fast i positionen. 

Behandlingen kaldes også for stentklap-behandling eller TAVI, hvilket står for Transcatheter Aortic Valve Implantation. 

Selve behandlingen tager ca. 2 timer og foregår oftest i lokalbedøvelse. De fleste patienter udskrives dagen efter indgrebet til hjemmet.

PatientinformationRedaktør