Kateterbaseret behandling af utæt mitralklap

Mitralklapinsufficiens (utæt hjerteklap) skyldes en utæt klap mellem hjertets venstre forkammer og venstre hjertekammer. Ved kateterbaseret behandling af mitralklapinsufficiens indsættes ”mitralclips” (MitraClip) via blodkar i lysken.
Ved mitralinsufficiens løber blodet tilbage til venstre forkammer, efter det er pumpet ned i venstre hjertekammer. Venstre hjertekammer skal pumpe en del af blodet ud to gange og må derfor arbejde hårdere. 

Traditionel behandling af en utæt mitralklap er åben hjertekirurgi, men en del patienter vil være for skrøbelige til at kunne gennemgå en sådan operation. I sådanne tilfælde vil en kateterbaseret behandling være et alternativ.

Ved kateterbaseret behandling af mitralinsufficiens føres et kateter op til hjertet igennem en blodåre. Behandlingsprincippet hedder MitraClip, hvilket er navnet på den clips, man bruger. Hvis man kan stoppe hullet, hvor blodet løber den forkerte vej, kan man fjerne mange af symptomerne. Med MitraClip sætter man en klips på begge dele af mitralklappen, så hullet og dermed utætheden bliver mindre. 

Behandlingen foregår i fuld bedøvelse. De fleste patienter udskrives i dagene efter behandlingen til hjemmet. 

Patientinformation

Redaktør