Video-EEG - Langtids-dagundersøgelse af voksne

Undersøgelsen foretages for at kunne bestemme anfaldsaktivitet.

Undersøgelsen foretages for at kunne bestemme anfaldsaktivitet. Det kan dreje sig om forskellige former for krampe, men også om tilfælde med kortvarig bevidstløshed eller andre typer anfald. Der foretages video-optagelse, så vi kan se, hvordan anfaldene ser ud.

Siddende patient med elektroder og hue

Du skal have ledsager med til undersøgelsen

Det er vigtigt, at du ikke er alene under undersøgelsen. Klinikkens personale kan
ikke være til stede under hele undersøgelsen. Derfor skal du møde med en ledsager. Den person, der ledsager dig, skal være vant til at se de anfald, du har. Det kan være en pårørende eller personale, som kender dig godt.

Har du ingen ledsager, er det vigtigt, at du kontakter vores klinik på tlf. 3863 2503 før undersøgelsen, vi kan ikke foretage undersøgelsen, hvis du kommer alene.

Før undersøgelsen

  • Du skal have rent og tørt hår uden hårprodukter i
  • Du skal sove et par timer mindre, end du plejer så du kan falde i søvn under undersøgelsen
  • Du skal spise morgenmad før ankomst
  • Du må ikke drikke kaffe, te eller cola på undersøgelsesdagen
  • Du skal tage din medicin, som du plejer

Undersøgelsens forløb

Undersøgelsen begynder kl. 8.15. Der foretages EEG med samtidig video-optagelse i cirka syv timer, så undersøgelsen slutter kl.15-15.30.

Personalet viser jer tilrette på undersøgelsesrummet

På hovedet sættes en hætte med små elektroder. Derudover sættes elektroder på kinder, bryst, arme og ben. Kabler fra hætten og øvrige elektroder kobles til en boks, der bæres i en lille taske foran på overkroppen. Fra tasken går et langt kabel til den computer, der måler.

I starten skal du ligge ned. Der gives små lysglimt fra en lampe, og du skal i en kort periode trække vejret dybt og lidt hurtigt. Herefter er det muligt at bevæge sig lidt rundt i rummet. Du kan sidde i en stol eller ligge på sengen. Du vil også blive bedt om at sove lidt under undersøgelsen.

Der foretages video-optagelse, så vi kan se, hvordan anfaldene ser ud, samtidig med at man måler hjernens aktivitet - EEG. Dette giver bedre mulighed for at stille en diagnose og dermed give dig den rette behandling.

Hvor er personalet under optagelsen?

Personalet arbejder i et rum ved siden af. Du og din ledsager vil derfor være alene det meste af tiden. Der vil blive set til jer ca. hver time. Opstår der behov for hjælp, kan din ledsager hente assistance hos personalet i det tilstødende
rum.

Ved akutte situationer benyttes alarmsnoren.

Hvad hvis der kommer anfald?

Formålet med undersøgelsen er netop at optage anfald på video og samtidig måle EEG. I tasken, du har fået på, findes en lille pind med en trykknap. Det er vigtigt, at du eller din ledsager trykker på knappen, hvis der er anfald på vej/lige har været et anfald. Derved sættes der et mærke i EEG-kurven. Samtidigt skal du eller din ledsager fortælle højt, hvad du/I oplever. Dette vil vi efterfølgende kunne lytte til.

Hvis personalet er i nærheden, vil de straks komme ind på rummet, men det kan ikke altid lade sig gøre.

Rygning

Der må ikke ryges på Rigshospitalet-Glostrup. Hvis du er ryger, bedes du medbringe nikotinplaster. Nikotintyggegummi må ikke anvendes.

Mad og drikke

Du og din ledsager vil få frokost. Derudover er der vand til dig og kaffe eller te til din ledsager.

Hvad skal jeg have med?

  • Bær behageligt tøj, som kan åbnes foran med knapper eller lynlås, f.eks. joggingtøj
  • Medbring bøger, spil, DVD-film, bærbar PC eller lignende, men husk opladede batterier, da tilslutning til stikkontakter vil forstyrre undersøgelsen
  • Mobiltelefon er tilladt, men brugen af denne bør begrænses. Den kan ikke oplades under undersøgelsen
  • Ved undersøgelse af små børn medbringes den mad, barnet plejer at få, eventuelt en sut, legetøj, bøger og barnets egen pude og dyne

Bivirkninger

Undersøgelsen er sjældent forbundet med gener. Elektrodehætten kan føles varm og huden kan blive lidt irriteret, hvor elektroderne sidder.

Svar

Inden for 14 dage sendes svar på undersøgelsen til den afdeling eller speciallæge, som har henvist dig til undersøgelsen.

Redaktør