Velkommen til Afdeling for Led- og Knoglekirurgi, Sengeafsnit

Heri findes information om sengeafsnit for Led- og Knoglekirurgi.

Vi vil gerne byde dig velkommen til Afdeling for Led- og Knoglekirurgi. I denne pjece finder du en række praktiske oplysninger, som du kan få brug for i forbindelse med din indlæggelse.

Om afsnittet

Vi har 27 sengepladser. Alle stuer er enestuer, på nær en enkelt stue, der er en to-sengsstue. Alle stuer har eget bad og toilet. 
Vi modtager både akutte og planlagte patienter med sygdomme i knogler, led og muskler.

Afsnittes personale

Under din indlæggelse vil du kunne møde både social og sundhedsassistenter, sygehjælpere, sygeplejersker, læger, portører m.fl. 
Afsnittet fungerer også som uddannelsessted, og du vil derfor møde forskellige faggrupper, som er under uddannelse.

Personalets mødetid 

Afsnittes personale arbejder i tre-holdsskift:

  • Dagholdet møder kl. 07.00-15.00
  • Aftenholdet møder kl. 15.00-23.00
  • Natholdet møder kl. 23.00-07.15

I weekenderne arbejder nogle sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter 12- timers vagter og vil være på arbejde fra kl. 
07.00-19.00 eller 19.00-07.00.

Stuegang 

Der er tilknyttet faste læger til afsnittet, og stuegang bliver gået efter behov. 
Har du ønske om, at din pårørende skal deltage i stuegang, så aftal det gerne med plejepersonalet. Skriv gerne dine spørgsmål til lægen ned.

Om operationsforløbet

Faste før operation

Fra kl. 02.00 om natten på selve operationsdagen må du ikke spise, drikke mælkeprodukter eller tygge tyggegummi. Du må drikke tynde væsker, herunder saft, vand eller juice indtil to timer før bedøvelsen. Vi anbefaler, at du læser pjecen: “Patientinformation om bedøvelse”.

Operationstidspunktet

Tidspunktet for din operation er vejledende og kan blive ændret. Personalet vil holde dig orienteret undervejs.

Efter operationen

Når operationen er overstået, vil du blive kørt til opvågningen. I opvågningsafsnittet kan der være mulighed for at have kort besøg af dine pårørende. Dette koordineres med sygeplejersken fra sengeafsnittet. Det er forskelligt, hvor længe man er i opvågningen, afhængig af operationstype. Typisk ligger man i opvågningen i 2-6 timer, herefter kommer du tilbage til sengeafdelingen.

Genoptræning efter operation

Træning under indlæggelsen tilrettelægges af lægen, fysioterapeuten og plejepersonalet i samarbejde med dig. 
Fysioterapeuten træner med dig, og du får vejledning i øvelser, som du selv kan lave. Du er også altid velkommen til at få vejledning hos plejepersonalet. 
Det er vigtigt, at du under din indlæggelse selv har fokus på at få trænet. Træningen kan være at sidde oppe i en stol fremfor at ligge i sengen, eller at du går ture på gangen. Selv små ting er med til, at du kommer dig hurtigere ovenpå din operation.

Hvis du har brug for genoptræning efter udskrivelsen fra hospitalet, laver udskrivende læge en genoptræningsplan. Herefter bliver du kontaktet af din kommune, som står for genoptræningen.

Praktiske oplysninger

Beklædning 

Det er en god idé at medbringe løstsiddende tøj, der er behageligt at have på.

Derudover skal du medbringe:

  • Toiletartikler
  • Morgenkåbe (hvis du har en)
  • Sko, som du går sikkert i
  • Evt. specielle hjælpemidler som du bruger til dagligt.

Du er velkommen til at bruge dit eget tøj under indlæggelsen.

Telefon

Du må gerne anvende dig egen mobiltelefon i afdelingen.

Mad og drikke

Det er vigtigt med mad og drikke, fordi det har betydning for, at du heler bedst muligt efter operationen. 

Du kan indtage dagens måltider i det fælles spiseareal ved buffeten, placeret i afsnit 6042. Der serveres 3 hovedmåltider:

  • Morgenmad serveres kl. 08.00-09.00
  • Frokost serveres kl. 12.00-13.00
  • Aftensmad serveres kl. 17.30-18.30

Du kan få kolde og varme drikke hele døgnet. Derudover har vi et udvalg af mellemmåltider, f.eks. is, omelet, frugt, koldskål, suppe, kiks mm.

Værdigenstande

Der forekommer desværre tyveri på Rigshospitalet, og vi har ikke mulighed for at erstatte tabte eller stjålne værdigenstande. Vi anbefaler derfor, at du lader kostbare genstande, penge og smykker blive derhjemme. Medbring kun det absolut nødvendige. Der er skab og sengebord på stuen, som kan aflåses. Når du er til operation, kan personalet opbevare nøglen for dig. Derudover er det dit eget ansvar.

Medicin

Du bedes medbringe din vanlige medicin samt medicinliste.

Information til dine pårørende

Hvis du ikke allerede har udfyldt et samtykkeskema, skal det udfyldes ved indlæggelsen. Her tager du stilling til, hvem vi må videregive informationer til. 

Dine pårørende er altid velkomne til at besøge dig i afdelingen. 
Vi henstiller til, at du udpeger en af dine pårørende som primærkontaktperson, som kan ringe ind og få informationer om dig og dit forløb under din indlæggelse, og som kan formidle informationen videre til øvrige pårørende.

Dine pårørende må gerne medbringe mad og drikke til dig, der er dog ikke mulighed for, at det kan opbevares på køl. 

Dine pårørende må gerne tage en kop kaffe, the, vand eller saft. Mad og øvrige drikkevarer skal de selv medbringe. Der er mulighed for, at pårørende kan købe en madbillet i Cafe Arcaden, så de kan spise mad fra buffeten i afdelingen.

Morgenmad koster 40 kr., mens frokost og aftensmad koster 80 kr. Afdelingen skal have besked så tidligt som muligt, om dine pårørende har købt madbilletter, så der kan bestilles mad op. 
Og så beder vi om, at dine pårørende rydder op efter sig selv. Brugt service skal ud til køkkenet mm.

Generelt

Rygning

Rigshospitalet er røgfrit for patienter, personale og besøgende. E-cigaretter er heller ikke tilladte. Medbring evt. nikotintyggegummi eller nikotinplaster.

Kiosk og café

I Nordfløjen ligger Café Nordlys, hvor der er mulighed for at købe mad og drikke, blade, aviser, og der er et lille håndkøbsudsalg fra apoteket. Åbningstiden er hverdage: 07.00-19.00, weekender 08.30-15.30. 
I Centralkomplekset mellem opgang 2 og 3 findes Café Arcaden, åbningstider er hverdage 07.00-16.30. samt 7 eleven, der er døgnåbent.

Bibliotek

Alle er velkomne til at bruge Rigshospitalets patientbibliotek. Det gælder også pårørende til indlagte patienter. På biblioteket kan du låne bøger, musik, lydbøger, I-pad, film og Playstation- og PC-spil. Der er også internetadgang. 
Biblioteksvognen kommer rundt i afdelingerne hver mandag med et lille udvalg af bøger.

Samtale med præst, iman mm.

Har du og- eller dine pårørende brug for samtale med præst, Imam mm, kan personalet være behjælpelige med at skabe kontakt. I Centralkomplekset, mellem opgang 4 og 5, er Rigshospitalets kirke og bederum beliggende. Der afholdes gudstjeneste hver søndag kl. 10. Bederummet er åbent alle dage mellem kl. 06.00-22.00.

Socialrådgiver

Afsnittet har tilknyttet en socialrådgiver og en socialsygeplejerske. Har du brug for, at de f.eks. er behjælpelige med at kontakte din kommune, kan personalet hjælpe dig med at formidle kontakten.

Transport

Som hovedregel skal du selv sørge for transport til og fra Rigshospitalet. Dette gælder også til og fra evt. ambulant behandling. 
Det er ikke muligt at få en parkeringsbillet ved en indlæggelse. Er du ved udskrivelsen ikke selv i stand til at arrangere transport eller tage offentlige transportmidler, vil plejepersonalet hjælpe dig. 
Større hjælpemidler kan ikke komme med i ambulance eller taxi ved udskrivelsen. Det vil derfor være en stor hjælp, hvis din familie eller venner kan hente det.

Redaktør