Velkommen til Afdeling for Hjerne- og Nervekirurgi. Her modtager vi patienter til pleje, observation og behandling af sygdomme i hjerne og nerver.
Vi har i dag tiden en reception på 6. sal, hvor du kan henvende dig når du møder til indlæggelse, og hvor dine pårørende kan få oplyst hvor dy befinder dig.
Hvis du er i tvivl, kan du døgnet rundt henvende dig i receptionen i stueetagen. Her kan du få oplyst, hvor du skal gå hen.
Patientstuen
Du får tildelt en stue med toilet og bad. På sengestuen er der mulighed for at se TV og du kan gratis tilgå internettet via Rigshospitalets gæstenet, hvis du medbringer en bærbar PC, tablet eller smartphone. Vejledning til netværket er tilgængelig på din stue og ved receptionen. Koden gælder i 7 dage og kan herefter fornyes.
Pak en taske med det mest nødvendige
Lad værdigenstande og større pengebeløb blive hjemme. Hvis du alligevel har fået værdigenstande med, vil vi opfordre til at dine pårørende tager sig af dem.
Værdigenstande som smykker, penge, ur og lignende medbringes på eget ansvar. Vi har desværre ikke mulighed for at erstatte stjålne eller mistede værdigenstande eller andre ejendele.
Måltider
Måltiderne serveres fra buffetområderne af vores måltidsværter.
Tidspunkter for hovedmåltiderne er:
Morgenmad kl. 08.00–09.00
Frokost kl. 12.00–12.45
Aftensmad kl. 17.30–18.15
I buffetområdet kan du døgnet rundt hente kolde og varme drikkevarer.
Udover de fastlagte måltider er det altid muligt at få et mellemmåltid – spørg meget gerne personalet.
Stuegang
Vi har stuegang dagligt. Her taler du med en læge om, hvordan du har det, og om planen for din videre behandling. Stuegang foregår i dag tiden og vi tilstræber at alle får stuegang i løbet af formiddagen. Pårørende er, efter aftale med dig, velkomne til at deltage ved stuegang.
Hvis du ønsker det, er det også en mulighed at din nærmeste pårørende bliver ringet op efter stuegang.
Vi anbefaler, at du har pårørende med til vigtige samtaler.
På din stue hænger en patienttavle. Her vil du og dine pårørende kunne følge med i, hvilket personale du er tilknyttet og de aktuelle aftaler og planer for dit forløb.
Hvis du har spørgsmål til lægen eller sygeplejersken, er det en god ide at skrive dem ned i forvejen. Du er også velkommen til at bruge tavlen til at huske dine spørgsmål.
Velkommen - særligt til pårørende
Vi ønsker, at du som pårørende føler dig velkommen og involveret i det omfang, som du og patienten ønsker det. Du skal endelig sige til, hvis du har spørgsmål, forventninger, behov eller bekymringer. Vi vil forsøge at forventningsafstemme med dig løbende. Vores hensigt er, at du føler dig velinformeret og oplever tryghed i det aktuelle behandlings- og plejeforløb.
Besøgstid og kontakt
Der er fri besøgstid, men vær opmærksom på at man som indlagt har brug for at hvile sig. Det kan derfor være nødvendigt at du hjælper den indlagte med at begrænse antallet af besøgende.
Du er meget velkommen til at kontakte os telefonisk.
Af praktiske hensyn opfordrer vi til, at pårørende vælger én eller to kontaktpersoner til hospitalet.
Undgå så vidt muligt besøg i disse tidsrum
Sygeplejepersonalet i sengeafsnittet har faste tidspunkter, hvor de udveksler informationer og planlægger deres arbejde. Vi vil derfor bede om, at henvendelser så vidt muligt undgås i disse tidsrum:
Morgen kl. 07.00 – 07.15
Middag kl. 11.45 – 12.00
Eftermiddag kl. 15.30 – 16.00
Aften/nat kl. 23.15 – 23.30
Mad og drikke
Du er velkommen til at forsyne dig med kaffe og the i vores buffetområde.
Hospitalets mad er forbeholdt indlagte patienter, men du har mulighed for at bestille mad hos personalet eller måltidsværten dagen før du ønsker at spise med. Spisebilletter til bestilt mad, kan købes i hhv. Café Arcade i stueetagen i Centralkomplekset og Café Nordlyset i stueetagen i Nordfløjen.
Caféområder
Vi har flere forskellige muligheder for at købe mad og drikke.
Café Nordlyset, stueetagen i Nordfløjen mellem opgang 6 og 7
Åbningstider hverdage kl. 07.00-19.00
Åbningstider weekend kl. 08.30-15.30
Café Arcade, stueetagen i Centralkomplekset ved opgang 2
Åbningstider hverdage kl. 07.00-16.30
Lukket i weekender
7-eleven, stueetagen i Centralkomplekset ved opgang 3
Åbent hele døgnet, alle dage, året rundt
Espresso House, stueetagen i Centralkomplekset ved opgang 4
Åbningstider hverdage kl. 06.30-20.00
Åbningstider weekend kl. 08.30-17.00
Medbragt mad må også gerne spises i afdelingen, men vi har ikke kølefaciliteter til formålet, og kan derfor ikke tilbyde at opbevare medbragt mad for hverken patient eller pårørende.
Patienthotel
Vi har som hovedregel ikke mulighed for at tilbyde overnatning i afsnittet. Rigshospitalet har et patienthotel, som fortrinsvis er for patienter, der er henvist til behandling på Rigshospitalet fra andre dele af Danmark. Pårørende kan i begrænset omfang, og mod egenbetaling, overnatte, hvis der er ledige værelser. Patienthotellet kan kontaktes på telefon 35452828 eller via E-mail: patienthotel.rigshospitalet@regionh.dk.
Du kan indhente mere information om Patienthotellet på dette link: https://www.rigshospitalet.dk/praktisk-information/dit-ophold/patienthotellet/Sider/default.aspx
Gode råd til dig som pårørende:
- Husk dine egne behov såsom mad, drikke, pauser fra hospitalet og søvn
- Tal med personalet hvis du og patienten ønsker at du deltager i plejen, ved at varetage konkrete opgaver som I er vant til
- Tal med personalet ved behov for støtte. Vi kan desuden vejlede til diverse støttemuligheder uden for hospitalet
- Husk at spritte dine hænder inden du kommer ind til patienten og når du forlader stuen. God håndhygiejne er vigtig for at beskytte indlagte patienter mod infektioner
Røgfrit hospital
Rigshospitalet er et røgfrit hospital – det gælder også e-cigaretter. Der findes enkelte rygepavillioner udenfor ved blandt andet Hovedindgangen, opgang 3 og opgang 4.
Parkering
Parkering er primært forbeholdt ambulante patienter og personale. Under indlæggelse har vi ikke mulighed for at udlevere parkeringstilladelser.
Vi anbefaler, at der benyttes offentlige transportmidler i det omfang, det er en mulighed.
Patientguiden
Se dine muligheder og rettigheder som patient eller pårørende på Patientguiden: