Velcade og Dexamethason - behandling med

Velcade er med til at mindske antallet af kræftceller, så de raske celler får mere plads og nedbrydningen af knoglevæv mindskes. Dexamethason er ligeledes med til at mindske antallet af kræftceller.

Patientvejledning

Indledning

Vi håber denne patientinformation kan være en hjælp til at få et overblik over den behandling, vi anbefaler dig. Dine pårørende kan også have glæde af at læse patientinformationen for bedre at kunne støtte dig i behandlingsforløbet. Inden behandlingen starter, vil du også blive informeret mundtligt om behandlingens virkning og bivirkninger.

Præparatnavne

Den behandling du er blevet tilbudt indeholder stofferne Bortezomib, i daglig tale også kaldet Velcade®, og Dexamethason (binyrebarkhormon). 
Behandlingens virkning på din sygdom Velcade® er med til at mindske antallet af kræftceller, så de raske celler får mere plads og nedbrydningen af knoglevæv mindskes. Dexamethason er ligeledes med til at mindske antallet af kræftceller.

Skematisk illustration af behandlingsforløbet 

I det følgende kan du se en skematisk illustration af behandlingsforløbet med Velcade® og Dexamethason.

Behandlingsforløbet

Din behandling foregår dels i afdelingen og dels i eget hjem. Velcade® får du i afdelingen, mens du selv skal tage tablet Dexamethason derhjemme. Behandlingen gives i serier. En serie varer 21 dage (3 uger) og herefter begynder du på en ny serie. Hvis behandlingen gives som forbehandling inden højdosis kemoterapi med stamcellestøtte, gives der 3 - 4 serier med Velcade® og Dexamethason. Hvis behandlingen derimod bruges senere i dit sygdomsforløb, gives der som regel mellem 6 og 8 serier. Men det afhænger dels af din sygdom, og dels af hvordan du tåler behandlingen. 

Du vil jævnligt få taget blodprøver for at se, hvordan behandlingen virker. Samtidig er blodprøverne også med til at vise, hvordan du tåler behandlingen. Du vil få taget blodprøver inden hver behandling med Velcade®. Din læge og sygeplejerske vil fortælle dig om dit konkrete behandlingsforløb.

Sådan gives behandlingen

Behandlingen gives sædvanligvis ambulant enten i Hæmatologisk ambulatorium eller i MedicinGiver Enheden (MGE), men kan dog også gives under indlæggelse.

 • Inden du kommer i ambulatoriet, skal du have taget blodprøver i blodprøvetagningen på 5001 
 • Hver gang du møder til behandling taler du med en læge og/eller en sygeplejerske. Under konsultationen vil vi høre til dit helbred, eventuelt undersøge dig og give svar på blodprøverne. Dagens behandling og det næste besøg planlægges
 • Lægen ordinerer din behandling 
 • Efter behandlingen kan du tage hjem, såfremt du ikke skal andet på hospitalet 

Sygeplejersken eller medicinstuderende i MGE:

 • Taler med dig om, hvordan du har det, og hvilke bivirkninger du eventuelt har og har haft. Du afleverer bivirkningsskemaet til lægen eller sygeplejersken
 • Bestiller behandlingen på sygehusets apotek
 • Måler dit blodtryk og puls samt din temperatur
 • Giver dig behandlingen med Velcade®
 • Udleverer medicin til dig.

Velcade® gives som en indsprøjtning under huden enten i maveskindet eller i låret. Dosis af Velcade® er individuel ud fra det enkelte menneskes overflade, men der gives typisk 1-4 ml. Velcade® gives over få minutter. Dexamethason gives som tablet. Dexamethason skal du have samme dag, du får Velcade® og dagen efter.

Supplerende behandling 

Du har en øget risiko for virusinfektioner, især helvedesild (Herpes Zoster) under behandlingen med Velcade®. Du skal derfor have en behandling med tabletter, der beskytter dig mod helvedesild (f.eks. Aciclovir®). Tabletterne tages om morgenen og aftenen i hele behandlingsforløbet og op til 3 måneder efter afsluttet behandling.

Bivirkninger

Alle mennesker er forskellige og reagerer derfor forskelligt på behandlingen. Du skal tale med din læge og sygeplejerske, hvis du oplever bivirkninger under behandlingen. Din læge og sygeplejerske kan hjælpe dig med at lindre disse bivirkninger. Hvis bivirkningerne er alvorlige, kan din læge, i samråd med dig, reducere dosis, afbryde behandlingen midlertidigt eller vælge at stoppe behandlingen.
De hyppigste og de mest alvorlige bivirkninger, der kan forekomme ved din behandling, er nævnt i denne patientinformation. Ønsker du uddybende information om bivirkningerne, er du altid velkommen til at spørge personalet. Du kan også vælge selv at opsøge information om medicinen på internettet, f.eks. på www.produktresume.dk eller www.medicin.dk.

Bivirkninger til Velcade®

Føleforstyrrelser og nedsat kraft

Velcade® kan give føleforstyrrelser i form af prikken, stikken, sovende eller snurrende fornemmelser specielt i fingre og tæer. Nogle oplever tiltagende vanskeligheder med at knappe knapper, strikke, sy eller gå op og ned ad trapper. Mænd kan opleve ændret følsomhed i penishovedet og rejsningsproblemer. Kvinder kan opleve ændret følsomhed i skeden og ved klitoris.

Påvirkningen af nerverne kan også medføre smerter (”nervesmerter”), som kan føles lynende, jagende eller stødende. Det kan være, at du pga. sygdommen eller tidligere behandling, allerede har føleforstyrrelser eller nedsat kraft inden start på behandling med Velcade®. Generne kan da blive værre.

Det er vigtigt for det videre behandlingsforløb, at du informerer lægen eller sygeplejersken, hvis du har føleforstyrrelser. Tal også med lægen eller sygeplejersken, hvis du har behov for smertestillende medicin.

Blødning

Du kan have øget risiko for blødning i perioder af behandlingen. Det skyldes kemoterapiens virkning på de raske celler i knoglemarven, så antallet af blodplader (trombocytter) bliver nedsat. Blodpladerne er med til at stoppe blødninger.
Hvis du får et eller flere af de symptomer, der er nævnt nedenfor, skal du kontakte afdelingen. Du skal måske have transfusion med blodplader.

Hvilke symptomer skal du især være opmærksom på:

 • Blødning fra næse, mund eller skede
 • Blod i afføring eller urin
 • Mange små røde prikker specielt på benene
 • Mange blå mærker i huden

Hvad kan du selv gøre for at undgå blødning:

 • Brug en blød tandbørste
 • Brug elektrisk barbermaskine i stedet for barberblad
 • Tag ikke tabletter mod gigtsmerter (Ibuprofen®, Todolac®) og medicin, der indeholder acetylsalisylsyre (Kodimagnyl®, Treo®), da de øger risikoen for blødninger og i øvrigt belaster nyrerne
 • Undgå kraftig fysisk anstrengelse

Ændret afføring

Du kan få forstoppelse eller tynd mave (diarre) efter en behandling med Velcade®.
Hvis du får forstoppelse er det vigtigt, at du tager det afføringsmiddel, som du får anbefalet. Afføringsmidler købes på apoteket uden recept (f.eks. Picolondråber®, Movicol® pulver).

Hvad kan du selv gøre for at holde maven i gang:

 • Drik rigeligt væske, gerne 2-3 liter hver dag
 • Hold dig i bevægelse, undgå sengeleje
 • Spis fiberrigt mad f.eks. grøntsager, hvedeklid, tørrede frugter i form af svesker, abrikoser og rosiner eller hørfrø.

En af årsagerne til diarre er, at slimhinderne i tarmen afstødes og tarmens evne til at opsuge væske bliver nedsat. Det kan derfor være nødvendigt at være indlagt i forbindelse med længerevarende diarre, så du kan få væske direkte i blodbanen. Det kan også være nødvendigt at give stoppende medicin.

Hvad kan du selv gøre ved let diarre:

 • Drik rigeligt, fordi du mister væske
 • Spis bananer, dåsefrugt, supper og sportsdrikke for at holde saltbalancen
 • Gamle husråd som revet æble, havresuppe, hvidt brød, kartoffelmos og ris kan muligvis afhjælpe diarreen

Har du feber og diarre, skal du kontakte afdelingen, da du kan have en tarminfektion og behøver behandling.

Træthed

De fleste oplever træthed i forbindelse med sygdommen, men også under kemoterapien. Du kan opleve en træthed, der ikke forsvinder trods hvile og en god nattesøvn. 

Hvad kan du selv gøre for at afhjælpe træthed:

 • Hold flere små hvilepauser i løbet af dagen
 • Sørg for frisk luft og små gåture 
 • Sørg for let adspredelse i din hverdag
 • Bed familie og venner om hjælp til praktiske gøremål.

Feber og infektion

Det er sjældent, at man får feber og infektion ved behandlingen. Men din sygdom kan i sig selv give både feber og infektion, da antallet af hvide blodlegemer (leukocytter) kan være nedsat. De hvide blodlegemer er vigtige i kroppens forsvar mod infektioner. 

Hvis du får et eller flere af de symptomer, der er nævnt nedenfor, skal du kontakte afdelingen. Lægen vurderer, om du skal indlægges og behandles med antibiotika i drop, eller du kan være hjemme og få antibiotika som tabletter.

Hvilke symptomer skal du især være opmærksom på:

 • Temperatur over 38,5
 • Almen utilpashed, svimmelhed og kulderystelser

Hvad kan du selv gøre for at undgå infektioner:

 • Hold god håndhygiejne - vask hænder efter toiletbesøg og før måltider
 • Drik rigelig væske for at undgå blærebetændelse
 • Undgå kontakt med personer der hoster, er forkølede eller har feber.

Kvalme og opkastning

Det er sjældent at man får kvalme og opkastning af Velcade®. Tal med sygeplejersken eller lægen, hvis du har kvalme, da det kan være nødvendigt med nærmere undersøgelser eller evt. kvalmestillende medicin.

Bivirkninger ved Dexamethason

Dexamethason kan give svie og ubehag øverst i maven. Dexamethason kan endvidere medføre forværring af mavesår. Hvis du oplever sure opstød eller halsbrand skal du derfor kontakte afdelingen.

Sukkersyge

Dexamethason kan medføre stigning i blodsukkeret. Det betyder, at du kan have fået sukkersyge. Sukkersygen er dog midlertidig og vil oftest forsvinde efter endt behandling.

Hvis du pludselig begynder at blive meget mere tørstig end ellers og har hyppigere vandladning, skal du kontakte afdelingen.

Opstemthed

Når du får Dexamethason, kan du opleve at blive mere energisk og humørmæssig opstemt, og samtidig kan du have svært ved at sove. Derfor skal du helst tage tabletterne om morgenen, da de ellers kan forhindre dig i at sove. Du kan også føle dig rastløs, modløs og nedtrykt. Enkelte vil få en egentlig depression. Fortæl personalet, hvordan du føler dig humørmæssigt, da de kan være dig behjælpelig, dels med samtaler, men også med råd og vejledning.

Øget appetit

Dexamethason øger appetitten hos mange patienter. Trangen til at spise kan blive ret stor og gøre, at du spiser noget eller meget mere, end du plejer. 

Ophør med Dexamethason

Nogle få patienter kan blive utilpasse i dagene efter, at de er holdt op med Dexamethason. Det kan f.eks. vise sig ved generel utilpashed, træthed, ledsmerter, lettere nedtrykthed eller rysten på hænderne.

Det er vigtigt, at du oplyser lægen eller sygeplejersken om de bivirkninger, du får i forbindelse med behandlingen, så vi kan forsøge at forebygge eller afhjælpe dem.

Andre bivirkninger

I dit behandlingsforløb med Velcade® og Dexamethason kan du opleve andre bivirkninger. Nogle patienter får f.eks. hovedpine, ledsmerter, udslæt m.m. 
For at vi kan forebygge og behandle eventuelle bivirkninger, er det vigtigt, at du oplyser os, om de bivirkninger du får i forbindelse med behandlingen.

Kontakt altid Afdeling for Blosygdomme ved:

 • Temperatur over 38,5 oC eller gentagne målinger med temperatur over 38,0 oC 
 • Blødning, som ikke standser af sig selv
 • Stærke smerter
 • Synsforstyrrelser og stærk hovedpine
 • Åndenød eller stakåndethed
 • Smerter i brystet eller ved vejrtrækning
 • Føleforstyrrelser eller sovende fornemmelser i tæer, fødder eller fingre 
 • Udslæt
 • Forstoppelse igennem flere dage
 • Diarré, som rækker ud over 1-2 dage
 • Vedvarende opkastninger i mere end ca. 1-2 dage
 • Hvis du har glemt at tage medicin, du får som behandling af din kræftsygdom
 • Hvis du ikke er i stand til at tage din medicin, fx på grund af kvalme.
Redaktør