Udvidet gynækologisk undersøgelse

I denne information vil vi give dig svar på nogle af de spørgsmål, du sikkert har inden din udvidet gynækologiske undersøgelse.

Velkommen i Afdeling for Kvindesygdomme

Du skal indlægges til undersøgelse i fuld bedøvelse, og med denne folder vil vi give dig svar på nogle af de spørgsmål, du sikkert har, inden undersøgelsen. Afdelingens personale vil naturligvis også fortælle dig om den behandling, du skal have og svare på dine spørgsmål.

Det er vigtigt, du læser denne pjece grundigt igennem både før og efter indlæggelsen.

Billede af patient og personale i konsultation

Forholdsregler før indlæggelsen Medicin

For at nedsætte risikoen for blødning under og efter undersøgelsen, bør du pausere med visse medicintyper før undersøgelsen. Dette aftales med lægen i klinikken. Det kan fx være:

 • Acetylsalisylsyre fx Kodimagnyl, Magnyl og Treo stoppes en uge før.
 • NSAID-præparater fx Brufen, Diclon og Ibuprofen stoppes to dage før.
 • Blodfortyndende/antikoagulerende medicin. Hvis du får blodfortyndende medicin, skal du være opmærksom på at holde pause med medicinen, som du har aftalt med lægen ved din konsultation.

Hvis du er i tvivl, bør du rådføre dig med en læge. Husk at medbringe din vanlige medicin under indlæggelsen.

Naturmedicin

Følgende former for naturmedicin kan også påvirke kroppen i forbindelse med undersøgelsen, hvis der fx også skal tages vævsprøver (biopsier):

 • Baldrian og perikum (fx Valeriana officinalis) og Johannesblod (fx hypericum perforatum) giver forlænget virkning af bedøvelsen.
 • Stærk lakrids (fx Glycyrrhiza glabra) medfører blodtryksstigning.
 • Hvidløg, fiskeolie, gingko biloba og ingefær medfører en øget tendens til blødning.
 • Ephedra sinica (fx ma-huang, efedrin) og ginseng (fx Panax ginseng) kan medføre forhøjet puls og nedsætte virkningen af den blodfortyndende medicin, som du får forebyggende i forbindelse med en operation.

Du aftaler med lægen ved forundersøgelsen, hvad du skal holde pause med, så husk at oplyse om brug af naturmedicin.

Smertestillende behandling

Vi anbefaler, du indkøber tbl. Panodil og tbl. Ipren i tilfælde af, at du får smerter efter undersøgelsen.

Natten før undersøgelsen

Faste:

For at mindske risikoen for opkastning under undersøgelsen, er det vigtigt, at mavesækken er tom. Derfor må du ikke spise eller indtage pastiller, bolsjer eller tygge tyggegummi efter kl. 02.

Tørste:

I løbet af natten må du drikke vand, saft, te, eller kaffe uden mælk - og ikke andet. Kl. 06 anbefaler vi, du drikker 2 glas sød saftevand. Herefter må du ikke drikke mere. Har du diabetes, skal du drikke vand eller sukkerfri saft.

Morgenen på undersøgelsesdagen

 • Du skal tage bad og vaske hår.
 • Du skal undlade creme, neglelak og make up.
 • Du må ikke bære smykker eller have kontaktlinser i til operationen.
 • Ønsker du hovedbeklædning, udleveres denne af personalet.

Husk at medbringe:

 • Indesko.
 • Høretelefoner til TV på stuen (kan evt. købes i 7-Eleven på Rigshospitalet).
 • Evt. læsestof da der kan forekomme ventetid.
 • Der er mulighed for gratis at komme på internettet via din egen medbragte computer.
Illustration af livmoder

Undersøgelsen

Mange mennesker gør sig tanker om, hvad der foregår med deres krop under en bedøvelse. Vi lægger stor vægt på, at du bliver behandlet med respekt og omsorg - også mens du er bedøvet. Undersøgelsen foregår på operationsgangen, og du vil blive kørt dertil i en seng, da du kan være døsig bagefter. Du skal være omklædt til undersøgelsen. For at kunne undersøge dig grundigt, vil du få foretaget en gynækologisk undersøgelse i fuld bedøvelse. I nogle tilfælde tages også vævsprøver (biopsier). Efter undersøgelsen kommer du tilbage til afdelingen. Du vil sandsynligvis være lidt træt de næste par timer.

Information

Lægen, som har foretaget undersøgelsen, informerer dig om resultatet og dine muligheder for behandling, og der lægges en plan. Det er altid godt at have pårørende med som støtte ved denne samtale, så I er flere til at høre, hvad der bliver sagt. Der kan forekomme ventetid på information og plan efter undersøgelsen.

Journalindsigt

Ønsker du at se din journal, kan du gå ind på www.sundhed.dk ca. en uge efter din indlæggelse.

Udskrivelsen

Du kan blive udskrevet samme dag. Vær opmærksom på, du må ikke selv køre bil 24 timer efter udskrivelsen. Du skal tage det lidt med ro, men kan i øvrigt leve normalt, og daglige gøremål kan genoptages snarest. Så længe du bløder, er det vigtigt at:

 • Undgå karbad og svømning
 • Undlade at bruge tamponer
 • Bruge kondom ved samleje.  

Praktiske oplysninger Parkering

Da Rigshospitalet har begrænsede parkeringsforhold:

 • kan indlagte patienter ikke få udleveret parkeringsbilletter
 • skal pårørende/besøgende bruge de opstillede parkeringsautomater på offentlig vej
 • er parkering mellem kl. 14.45 og kl. 06.30 gratis på Rigshospitalets område.

På vores afsnit kan informationssiden ”Parkering ved Rigshospitalet” udleveres, eller du kan finde relevante oplysninger på rigshospitalet.dk.

Værdigenstande

Værdier og større pengebeløb mv. bør du ikke medbringe på hospitalet. Hospitalet er ikke ansvarlig, hvis du under indlæggelsen mister personlige ejendele.

Telefon

Ved hver seng er der en telefon. Du kan ringe til danske mobil- og fastnettelefoner helt gratis. Ønsker dine pårørende at ringe til dig, er prisen for opkaldet den normale telefoniopkaldstakst. Brugen af telefon og telefonnummeret vil fremgå af en skriftlig vejledning på patientstuen.

Fjernsyn

Der er fjernsyn ved hver seng. For at kunne høre lyden, skal du bruge høretelefoner. Har du høretelefoner hjemme, kan du tage dem med, eller nye kan købes i kiosken.

Patientnet - trådløst internet

Der er mulighed for gratis at komme på internettet via din egen medbragte computer. Du skal kontakte afdelingens personale, hvis du ønsker at benytte dette.

Du finder mere information på Rigshospitalets hjemmeside: www.rigshospitalet.dk/praktisk-information

Redaktør