Udmalkning, udstyr og brystpumper - vejledning

Vejledning om udmalkning, udstyr og brystpumper til forældre til et indlagt barn.

I denne pjece finder I oplysninger om udmalkning og opbevaring af modermælk, udlevering af udmalkningsudstyr og oplysninger om lån og rengøring af brystpumper i Afdeling for Børn og Unge med Kirurgiske Sygdomme. Vejledningen er målrettet mødre, der skal malke ud samt begge forældre.

Brystpumpe og udstyr til udmalkning

I finder alt hvad I skal bruge til udmalkning i vores Amme-puslerum i afdelingen. Der står 3 elektriske brystpumper til rådighed for mødre med behov for at kunne udmalke. Når pumpen ikke bruges, tørres den grundigt af med wet-wipes (hænger på alle stuer) og køres tilbage til Amme-puslerummet. I skabet med brystpumpesæt findes alt hvad der skal bruges til at kunne udmalke. Spørg altid gerne plejepersonalet, hvis der er noget bestemt I søger.    

Hvad skal man bruge?

Under indlæggelsen: 

 • Én spand
 • Én opvaskebørste

Til hver udmalkning: 

 • Én klar pose til udstyret
 • 2 engangsflasker svarende til mængden af mælk, der udmalkes.
 • Ét sæt med tragt, samling og slange - størrelsen på tragt  udvælges efterstørrelsen på bryst og brystvorte. Dette sæt kan bruges i op til 8 udmalkninger og i max. 24 timer. 

Hvordan gør man?

Ved start:

 • Tag en spand og en opvaskebørste nederst i skabet – disse remedier er dine under hele indlæggelsen og skal stå på patientstuen. Ved udskrivelse kasseres opvaskebørsten og spanden udleveres til plejepersonalet, som sørger for rengøringen.

Hver morgen:

 • skal du klargøre ét sæt med en tragt, samling og slange. For hver udmalkning anvendes en ny engangsflaske. Flasken må gerne komme på frost og anvendes til én opvarmning senere – herefter kasseres den.
 • HUSK navn og dato, klokkeslet på flasken inden mælken kommer på køl/frys.
 •  Vær opmærksom på at brystet kan ændre størrelse i løbet af de første ugers amning og udmalkning og derfor kan der være behov for at udskifte tragtstørrelse.

Efter hver udmalkning

 • Rengør alle dele, der kommer i kontakt med brystet og brystmælken, umiddelbart efter brug for at undgå, at mælkerester tørrer ind, og for at forhindre bakterievækst.
 • Brug spanden og opvaskebørste til rengøring af udstyret. Rengøring foregår i fælleskøkkenet.
 • Adskil alle dele inden rengøring. 
 • Skyl brysttragten, samlingen og den hvide membran i rent vand.  Brug spanden.
 • Vask delene i hånden med varmt sæbevand og skyl dem grundigt i rent vand. 
 • Skold efterfølgende i spanden 5 minutter.
 • Tør alle delene med papirservietter.  
 • Det er ikke nødvendigt at rengøre slangen. 
 • Inden næste udmalkning opbevares udstyret i den klare plasticpose, som holdes lukket.
 • Spanden skylles godt og tørres af med en wetwipe-klud (er i blå indpakning på stuen)

Efter brug af pumpen

 • Pumpen tørres af med wet-wipe-klude efter hver gang den anvendes og inden den afleveres tilbage i Amme-pusle-rummet. 
Brystpumpe

Billedet ovenfor er af et Symphony endags-pumpesæt - der må bruges i 24 timer. Vi har tre forskellige brysttragt-størrelser i afsnittet.

Engangsflasker til modermælk

Billedet ovenfor viser to engangsflasker med låg i 80 ml og 150 ml.

Hygiejne

Det er vigtigt at I sørger for at bevare en rigtig god håndhygiejne omkring jeres barn og ved udmalkning og håndtering af den udmalkede mælk.

Håndhygiejne – sådan gør I

Descinficér hænder med sprit. To pumpetryk indgnides over 30 sekunder.

 • Hvis hænderne er synligt snavset: Vask hænderne grundigt først med varmt vand og sæbe og brug herefter sprit: to pumpetryk indgnides over 30 sekunder.

Udmalkning med brystpumpe

Til mor

Inden du starter udmalkningen, skal du spritte hænder og sikre dig, at dit bryst er rent. 

Det er nemmest og mest behageligt at malke ud, når du sidder godt. Sørg for at have god støtte i ryggen, så du nemmere kan holde pumpen på plads. 

Sørg for at du har noget at drikke i nærheden, og hvad du ellers kan have brug for i forbindelsen med udmalkningen (f.eks. en stofble).

Inden du starter udmalkningen, er det godt at starte med at stimulere nedløbsrefleksen. Det kan du gøre ved at stimulere brystet blidt mod brystvorten – enten i små cirkelbevægelser eller ved at stryge med flad hånd ned ad brystet. Du kan stimulere brystvorterne mellem tommel- og pegefinger. Du kan læne dig frem og bruge tyngdekraften. Prøv at slappe godt af. Træk vejret dybt. Tænk gerne på dit barn. 

At du sidder så afslappet og behageligt som muligt, mens du tænker på dit barn, kan alt sammen hjælpe på nedløbsrefleksen og mælken har lettere ved at løbe til. 

Når mælken begynder at løbe, placerer du brysttragten på brystvorten og tænder maskinen på laveste sugestyrke. Se pumpens vejledning på indersiden af skabslågen med brystpumpesæt i Amme-puslerummet. Hvis mælken har svært ved at løbe til, kan du skrue op for sugestyrken, men det skal ikke gøre ondt.

Hvis du får ømme brystvorter af at malke ud, kan det være fordi brysttragten sidder forkert på brystet. Se vejledning i brug af brysttragt i teksten herunder.
Det er godt at lade brystet lufttørre, når du er færdig med udmalkningen og ellers sørge for at holde brystet tørt og varmt, evt. bruge et godt ammeindlæg af uld, som kan vaskes.

Hvis du har problemer, skal du henvende dig til plejepersonalet, som meget gerne vil hjælpe dig. 

Vurdering af brysttragtens størrelse

 1. Centrer brystvorten i brysttragtrøret
 2. Tænd pumpen og kontrollér følgende punkter:
 • at brysvorten bevæger sig frit i tragtrøret.
 • at der er minimalt eller intet areola-væv (det mørke væv rundt om selve brystvorten) trukket ind i tragtrøret. 
 • at der ses en blid rytmisk bevægelse i brystet ved hver pumpecyklus.
 • at du føler, at brystet bliver jævnt tømt.
 • at din brystvorte er fri for smerter.
   

Se udførlig tragtstørrelse-vejledning i ammepuslerummet i afsnittet – den findes på indersiden af skabslågen til skabet med brystpumpesæt.

Brysttragte findes i flere størrelser:

 • S (21 mm)
 • M (24 mm)
 • L (27 mm)
 • XL (30 mm)
 • XXL (36 mm)

I afsnittet har vi størrelserne M, L og XL og vi kan bestille andre størrelser hjem efter behov.

Opbevaring og nedfrysning af modermælk

Opbevaring af modermælk

Hvis mælken ikke skal bruges umiddelbart efter udmalkning, skal den straks efter sættes i køleskab. Sæt navnelabel med dato og klokkeslæt på flasken. Plejepersonalet vil udlevere labels til jer. Vær opmærksom på at der ikke må stå cpr-nr. på labels, så længe mælken opbevares i et mælkekøleskab tilgængeligt for andre familier. I vores familiekøkken findes der et særligt køleskab kun beregnet til modermælk og modermælkserstatning. Plejepersonalet viser jer køleskabet. 

Nedfrysning af modermælk

Hvis I ikke skal bruge mælken inden for de næste 3 dage, kan I nedfryse den til senere brug.  Fryseren står i personalekøkkenet. så I skal blot henvende jer til plejepersonalet, hvis mælken skal nedfryses. Engangsflaskerne tåler at komme på frost og kan også anvendes, når mælken senere skal optøs eller opvarmes. Herefter skal flasken kasseres.

Optøning af frossen modermælk

Sæt flasken med den frosne modermælk i koldt vand for hurtigere optøning eller lad mælken stå i køleskabet. Optøet modermælk må ikke nedfryses igen. I kan også nemt optø den frosne mælk i et varmt vandbad eller i mikroovnen. Mælk optøet på denne måde skal dog bruges straks efter optøningen. 

Modermælks holdbarhed

Frisk modermælk:

 • 3 døgn i køleskab ved 5oC
 • 6 måneder på frys ved - 18 oC

Optøet modermælk:

 • 1 døgn i køleskab ved 5oC

Rester af optøet modermælk (inklusiv frossen modermælk, der er opvarmet i varmt vandbad eller i mikroovn) skal altid kasseres. 

Opvarmning af mælk

Når I skal varme modermælk eller modermælkserstatning anbefaler vi, at I tapper lidt koldt vand i den kande/skål, I bruger til at opvarme flasken i, og efterfølgende tapper kogende vand fra el-kedlen.

Husk, at I højst må opvarme modermælk eller modermælkserstatning til max. 37 oC: Hvis modermælk bliver varmere end dette, mister den sin optimale ernæringsværdi og de beskyttende antistoffer tager skade. 

Leje af brystpumpe ved udskrivelse 

Hvis I har behov for en brystpumpe til hjemmebrug efter udskrivelse, skal I selv sørge for at leje en brystpumpe. I kan leje brystpumper hos de større babyudstyrsforretninger. Enkelte apoteker kan også have udlejning af pumper. Der ydes tilskud ved medlemskab af Danmark (gruppe 1, 2 og 5).

I kan søge om refusion af udgifter til leje af pumpe og køb af tilbehør i jeres hjemkommune.

Redaktør