Transplantation med stamceller fra knoglemarven - isolation på kimfattig stue

Transplantation med stamceller fra knoglemarven med isolation på kimfattig stue. Pjecen beskriver forholdsregler før og under isolationen.

Indledning

Denne pjece handler om isolation på en kimfattig stue. Den er et supplement til pjecen ”Transplantation med stamceller fra knoglemarven ”, og fortæller om forholdsregler før og under isolationen.

Den første dag og start på forbehandling?

Den første dag møder du i sengeafdelingen, hvor du taler med en læge, som sikrer sig, at du er klar til at starte på forbehandlingen. Du møder en sygeplejerske, som tager blodprøver, vejer dig, måler blodtryk, puls, temperatur og fortæller om det forløb du skal igennem.

Dagen efter starter du behandling med kemoterapi og evt. strålebehandling.

De første dage du er indlagt, er du på en almindelig sengestue. Du må gå rundt i afdelingen og en tur udenfor.

Nedsæt risiko for infektion

Du skal du hver dag tage et bad og vaske dig med sæbe, for at holde huden så ren som mulig. Du skal skifte tøj hver dag, efter du har været i bad. Efter hvert toiletbesøg skal du vaske hænder med vand og sæbe og efterfølgende anvende håndsprit.

Din mund indeholder et stort antal bakterier, der normalt er uskadelige. Mundslimhinden er meget følsom over for kemoterapi og behandling med  stråler. Når du i lang tid har et lavt antal hvide blodlegemer, er risikoen for at du får infektion i munden større. En god mundhygiejne flere gange daglig, med en mild tandpasta, er nødvendig for at forebygge gener i munden. Du må ikke drikke eller børste tænder i vand fra vandhanen på stuen, men skal anvende vand på flaske. Personalet giver dig gode råd om mundpleje.

Fra den dag du starter behandling, skal du følge anbefalingerne i pjecen ”Mad og hygiejne, når du har nedsat immunforsvar”. Anbefalingerne gælder i de første tre måneder efter transplantationen.

Hvad må du medbringe på isolationsstuen

Det er en gode ide at medbringe ting til at beskæftige dig med i den periode, du er isoleret. De ting du tager med ind på den kimfattige stue, skal kunne tåle at blive vasket/tørret af med vand og sæbe eller at blive sprittet af. Læg dem i en pose eller taske efterhånden, så de er klar til at tage med ind på stuen. Du må gerne have dit eget tøj på under isolationen, men du skal skifte det hver dag. Det er dine pårørende, der er ansvarlig for at vaske det. Nogle ønsker at have deres egen hovedpude med, det må du gerne. Hovedpuden skal vaskes en gang om ugen, så det er en god ide at have en at skifte med, mens den ene bliver vasket.

Husk at medbringe:

 • Badesandaler med justerbar rem, uden dupper på trædefladen så de kan blive tørret af med sprit
 • En ny blød tandbørste og en ny tube mild tandpasta
 • Evt. sæbe og cremer uden parfume

Eksempler på ting som andre patienter medbringer:

 • IPad/tablet/computer/mobiltelefon som kan tørres af
 • Spillekonsoller (fx PlayStation)
 • Tøjdyr - der kan vaskes inden transplantationen eller som er nye
 • Strikketøj - der skal være nyindkøbt
 • Bøger og brætspil, der kan tørres af
 • Ny købte aviser/blade
 • Billeder

Kimfattigt regime

Den dag du skal have stamceller fra donor, bliver du isoleret på den kimfattige stue. Personalet har gjort stuen klar, og du skal tage dine ting med derind. Så snart du kommer ind på den kimfattige stue, skal du gå i bad.  

Du må ikke forlade stuen eller åbne vinduerne, og døren skal være lukket ind til stuen. Du skal være isoleret indtil antallet af neutrofile granulocytter er 0,5 mia./L eller derover.

Du må bevæge dig rundt på hele stuen, som er indrettet med seng, bord og stole. Ved siden af sengen er der en søjle med stikkontakter, klokke, ilt og sug. Alle stuer har TV med fjernbetjening.

Vi anbefaler, at du har en kondicykel på stuen sammen med de træningsredskaber du får udleveret af fysioterapeuten.

Hygiejneforholdsregler

Hver formiddag bliver der gjort rent på stuen og badeværelset. Lige efter  rengøring må du ikke træde på gulvet på badeværelset med sko, du skal sætte dem uden for døren. Under badet skal du vaske dig oppe fra og ned. Efterfølgende skal du anvende flere håndklæder til at tørre dig med. Personalet vil fortælle dig mere detaljeret om, hvordan du skal gøre.

På den kimfattige stue, må du ikke stå eller gå på gulvet uden sko. Du skal medbringe badesko (ikke af stof) som personalet hver dag kan spritte af, mens du er i bad. Går du med strømper på gulvet, skal du tage dem af, inden du går op i sengen.

Pårørende

Hvis dine pårørende overnatter på stuen, skal deres seng stå ud fra skabene, så der er fri adgang til din seng for personalet. I må ikke dele seng eller sengetøj og ikke kysse og kramme.

Pårørende, der opholder sig/overnatter på stuen, er ansvarlige for at rydde op. Ting, der står på gulvet, skal fjernes og for eksempel sættes op på sengen eller ind i skabet. Brugt service skal bæres ud. Herefter kan rengøringspersonalet komme til at gøre grundigt rent. Jakker og trøjer må ikke hænge frit på stuen eller på gangen, de skal ind i skabet. Der er ikke meget plads på stuen, derfor skal du og dine pårørende begrænse, hvad I tager med ind på stuen, ligesom der kun må være fire besøgende på stuen af gangen.

Vi anbefaler, at dine pårørende dagligt tager et bad. De må gerne bruge toilet og brusebad før den daglige rengøring eller efter, du har været i bad. 

Personalet informerer dig om flere detaljer vedrørende isolationsregimet på kimfattig stue.

Når du skal have stamceller

Dagen, hvor du skal have de nye stamceller kaldes dag 0. Personalet informerer dig om, hvad der skal ske. Afhængig af hvor stor en mængde stamceller der er, varer det fra to til flere timer, inden alle stamcellerne er løbet ind. Så snart stamcellerne er inde i blodbanen, finder de selv vej til knoglemarven og begynder langsomt at dele sig.

I de fleste tilfælde er der ingen bivirkninger under infusionen, men i nogle tilfælde kan du få en smule rødme i huden, udslæt og din temperatur kan stige. Personalet holder øje med temperatur, puls og blodtryk under og efter stamcellerne er givet.

I ugerne efter transplantationen er det vigtigt at du spiser og drikker, og det er nødvendigt at tage blodprøver dagligt for at holde øje med:

 • Koncentrationen af den immundæmpende medicin
 • Behovet for transfusion med blodprodukter
 • Infusion med væske og salte fx magnesium
 • Infektion
 • GvH

Ud af isolation og på vej hjem

Det varer cirka 2-4 uger fra stamcellerne er givet til de hvide blodlegemer (neutrofile granulocytter) begynder at stige. Når antallet af neutrofile granulocytter er 0,5 mia./L eller derover, betyder det, at stamcellerne fungerer og danner røde og hvide blodlegemer samt blodplader. 

Du kan nu komme ud af isolationen, og gå en tur på gangen eller ud i den friske luft.

Når du skal udskrives

Når din tilstand er stabil, begynder vi at tale om udskrivelse.

Hvornår du kan blive udskrevet, afhænger af:

 • at du ikke har feber eller infektion
 • at du kan spise og drikke tilstrækkeligt
 • at du ikke længere har behov for transfusioner hver dag
 • at blodprøverne er i orden
 • at du kan tage din medicin som tabletter eller mikstur i stedet for at få det i blodbanen via dit CVK

Ved udskrivelsen gennemgår transplantationslægen og sygeplejersken, hvilke tegn fra din krop du skal være opmærksom på, hvilken medicin du skal have, hvad du må spise, motion og så videre.

  Jo længere tid der går efter din transplantationsdag, jo færre kontrolbesøg skal du til, medmindre der støder komplikationer til din behandling. Den første måned til to skal du komme i ambulatoriet ca. en gang om ugen. Efter tre måneder skal du som oftest komme færre gange. Har du oprindeligt hørt til Odense Universitetshospital/Aarhus Universitetshospital, overgår dit kontrolforløb dertil efter ca. tre måneder.

  Redaktør