Tragtbryst (pectus excavatum)

Information om forholdsregler der skal tages inden operationen, efter indlæggelsen og i de første 12 måneder efter operationen Pectus Excavatrum, samt holdningskorrigerende øvelser.

Information fra fysioterapeuterne

Pectus Excavatum (Tragtbryst)

Ved tragtbryst ses ofte en sammenfaldende holdning af overkroppen. Dette skaber en ubalance mellem musklerne på kroppens for- og bagside. Brystmusklerne kan ofte være for stramme og musklerne på mave, ryg og mellem skulderbladene kan være svage.

Der er ikke påvist en sammenhæng mellem nedsat hjerte/lungefunktion og tragtbryst. Operation af tragtbryst er en kosmetisk operation.

Inden operationen

Beslutter du dig for at gennemgå operationen, forventer vi, at du hurtigst muligt starter på et målrettet styrketræningsforløb af min. 12 ugers varighed og udført 3-4 gange om ugen. Du må meget gerne supplere med anden sport. Styrketræning vil give et synligt pænere resultat. Træning inden operationen er ligeledes en mental forberedelse på selve indgrebet og tiden efter. Vores erfaring er, at generne i ugerne efter indgrebet er mindre for trænede end for utrænede. Vi anbefaler, at du kontakter en privatpraktiserende fysioterapeut. Du kan få en henvisning via din egen læge. Fysioterapeuten vil foretage en holdningsanalyse og instruere dig i, hvordan du kan optimere din holdning. For de fleste gælder, at der skal arbejdes betydeligt med holdningen – en god holdning er en forudsætning for at slutresultatet bliver optimal. Derudover bør du instrueres i individuelle styrkeøvelser. Du kan fortsætte styrketræningen på klinikken eller i et fitnesscenter.

Du har dagligt behov for protein for at kunne opbygge dine muskler. Det er vigtig, at du indtager protein i løbet af dagen, så dit daglige behov er dækket. Derved giver du kroppen de bedste betingelser for at opbygge muskelvæv.

Under indlæggelsen

Dagen inden operationen skal du tale med en fysioterapeut, som vil gennemgå anbefalinger og restriktioner i forbindelse med operationen samt instruere i brug af PEP-fløjte.

At komme ud af sengen efter operationen vægtes meget højt og du må forvente, at du allerede på operationsdagen skal op at sidde på sengekanten eller i en stol. Du kan være træt, lidt forkvalmet og have ondt, men det er vigtigt at du er så aktiv som muligt. Udover gåture må du meget gerne benytte motionscyklerne på gangen.

Barren

I den første tid kan du måske mærke, at barren bevæger sig ganske lidt, når du bevæger dig. Dette er ikke ualmindeligt. Du skal dog undgå at foretage bevægelser, som provokerer dette. Det tager ca. 6 uger før barren har ”sat sig fast” og er stabil nok til, at du igen kan deltage i almindelige aktiviteter.

Vejrtrækning og PEP-fløjte

Mange oplever, at vejrtrækningen er påvirket efter operationen og at barrens indvirkning på brystkassen, kan føles som ”et meget stramt tøndebånd siddende henover brystkassen”. Denne strammende fornemmelse i brystkassens nye stilling og smerter kan påvirke din vejrtrækning. Derfor er det vigtigt, at du den første måned anvender PEP-fløjten:

 • 5 minutter 3 gange dagligt i siddende stilling.

Forholdsregler, som gælder indtil barren er stabil:

 • Du må ikke ligge på siden den første måned.
 • Du skal undgå at vride/dreje i overkroppen.
 • Når du skal ind og ud af sengen, må du ikke rulle om på siden.
 • De første 6 uger må du højest løfte 6 kg fordelt ligeligt på begge arme.
 • Du skal bestræbe dig på at løfte eller bære en genstand tæt ind til kroppen.
 • Hold overkroppen ret, når du bøjer fremover for at tage sko på eller samle en ting op fra gulvet.

Fysisk aktivitet

I tiden efter operationen må du bevæge dig i det omfang, du kan. Dette gælder også, selv om du muligvis er træt og kan have smerter. Fysisk aktivitet er det første skridt på vejen til at komme godt i gang efter operationen. Start med kortere gåture. Efterhånden kan du gøre turene længere og øge tempoet.

Skole

Vi anbefaler, at du bruger en rygsæk som skoletaske, og at den ikke vejer mere end 6 kg.

Cykle

Du må tidligst begynde at cykle på almindelig cykel 6 uger efter operationen, men du må gerne benytte en motionscykel.

Arbejde

Hvornår du kan genoptage dit arbejde afhænger af, hvilket slags arbejde du har. Tal med lægen inden udskrivelsen.

Efter 12 uger

Styrketræning/sport

Du må genoptage din styrketræning efter 12 uger. Start ud med let belastning og øg langsomt. Styrketræningen må ikke udløse smerte og skal kunne foregå uden brug af smertestillende medicin.

Efter 12 uger kan du ligeledes genoptage kontaktsport som: fodbold, karate, håndbold, boksning, basketball, spring eller lignende sportsgrene.

Holdningskorrigerende øvelser

Nedenfor vises og beskrives øvelser til at opnå en rank holdning.

Dette er ikke en god holdning!

Dette er en god holdning! Det kan føles underligt at skulle stå ”rank”, men hvis du laver øvelsernedagligt og bliver bedvidst om at rette dig op, vil det med tiden føles naturligt.

 1. Ret ryggen.
 2. Træk skuldrene tilbage.
 3. Træk hagen ind og lav en ”dobbelthage”. Hold spændingen lidt og slap af igen.

Øvelsen gentages 10 gange, gerne flere gange om dagen.

Når du sidder, skal du være bevidst om din holdning.

Undgå at sidde og hænge i stolen. Forsøg at sidde med så ret ryg som muligt.

 1. Ret ryggen
 2. Saml skulderbladene
 3. Hold spændingen i 5 sekunder og slap af.

Øvelsen gentages 10 gange, gerne flere gange daglig

 1. Ret ryggen.
 2. Træk hagen ind hold stillingen i 5 sekunder og slap af.

Øvelsen gentages 10 gange, gerne flere gangedagligt.

Redaktør