Tidligt gravid - vejledning

Om tiden i den tidlige graviditet og hvad der bør holdes øje med.

Dekorativt billede

Graviditetsskanning

Ved en graviditetsskanning sikrer vi os, at graviditeten sidder i livmoderen, og vi kontrollerer, om der er mere end et foster. Når vi måler fosterets størrelse, kan vi beregne din termin. Du vil også kunne se det lille fosters hjerte som en blinkende prik.

Hvis alt ser fint ud, er du færdigbehandlet hos os i Afdeling for Fertilitet og skal følges af din egen læge og af en jordemoder. Er du gravid med tvillinger, vil vi gerne se dig til en ekstra skanning 14 dage senere.

Graviditetssymptomer

I den kommende tid kan du begynde at mærke din krops reaktioner på graviditeten. Du vil typisk opleve symptomer som kvalme, brystspænding, træthed, humørsvingninger, menstruationsfornemmelse, diffuse smerter og trækninger i underlivet.

Små blødninger

Du kan opleve at have små brunlige pletblødninger eller lyserødt vandtyndt udflåd i den tidlige graviditet. Småblødninger behøver ikke at have betydning for din graviditet. Vi kan ikke give dig nogen god forklaring på, hvorfor de forekommer, og der er ikke noget, du selv kan gøre for at forhindre dem.

Menstruationsblødning

Har du derimod blødning af menstruationslignende styrke og eller stærke smerter, skal du kontakte os.

Er det uden for afdelingens åbningstid, skal du kontakte Akuttelefonen 1813.

Livsstil

Vi anbefaler, at du spiser sundt og varieret og helt undgår tobak og alkohol. Det er vigtigt, at du tager et dagligt tilskud af Folinsyre på 400 mikrogram.

Nogle kvinder har det godt med at holde sig i ro i den tidlige graviditet, men videnskabeligt er der ikke dokumentation for dette. Du må gerne dyrke let motion med puls på samtaleniveau som gang, cykling og svømning. Den eneste forskning tyder på, at du bør undgå hård fysisk træning med høj puls. I må også gerne være sammen seksuelt.

Mens du venter

Da vi ved, at tiden frem til din skanningsdato kan føles lang, håber vi, at denne folder samt nedenstående hjemmesider kan give dig svar på nogle af de spørgsmål og bekymringer, du eventuelt måtte have.

Links

sst.dk - Sundhedsstyrelsen
mst.dk - God kemi til dig og dit barn
fvst.dk - Kostråd til gravide
ecolabel.dk - Oversigt over miljømærkede produkter
rigshospitalet.dk/fert

Redaktør