Tarmens pulsårer - ballonudvidelse (patient fra en anden region)

En ballonudvidelse af tarmens pulsårer udvider en eller flere forkalkede pulsårer til tarmene.

Kort om behandlingen

Formålet med behandlingen er at udvide en eller flere forkalkede pulsårer til tarmene. Dine pulsårer udvides ved hjælp af en ballon og eventuelt en stent, som er et rørformet metalgitter. På den måde forbedres blodforsyningen til dine tarme, så dine smerter lindres og tarmens evne til at optage næring bliver bedre.

Du skal forvente at være på hospitalet i 3-4 dage i forbindelse med behandlingen.

Der kan gå et par uger, før du oplever den fulde effekt af behandlingen. 

Illustration af en ballonudvidelse af tarmens pulsårer

Vigtig forberedelse

Prøver og samtaler dagen før behandlingen

Vi indkalder dig til en samtale, hvor vi taler med dig om din sygdom og vurderer, om du vil have gavn af ballonudvidelsen. Du får taget blodprøver og bliver ultralydsskannet. Du skal regne med ventetid mellem de forskellige undersøgelser og samtaler.

Hvis du skal behandles med en ballonudvidelse, bliver du som regel indlagt med det samme og behandlet dagen efter.

Fortsæt med acetylsalicylsyre og clopidogrel

Hvis du tager medicin med acetylsalicylsyre eller clopidogrel, skal du fortsætte med det op til operationen. Vi aftaler med dig, om der er andre typer af blodfortyndende medicin, som du skal holde pause med og hvor længe. Du må ikke holde pause med medicin, før vi har aftalt det med dig. Kontakt os, hvis du er i tvivl.

Undgå visse typer medicin mod diabetes

Du skal holde pause med medicin mod diabetes med metformin, orabet eller glucophage 3 dage før behandlingen.

Drik rigeligt med væske inden behandlingen

Du skal drikke rigeligt med væske i dagene op til din behandling for at beskytte nyrerne mod det kontraststof, vi bruger under behandlingen. Vi anbefaler 2-3 liter væske dagligt.

Giv besked, hvis du tidligere har reageret på kontraststof

Har du tidligere oplevet en reaktion på grund af kontraststof, skal du kontakte os inden behandlingen.

Spis, som du plejer

Det er ikke nødvendigt at faste før behandlingen, så du kan spise, som du plejer.

Fjern makeup, neglelak og smykker

Under behandlingen sætter vi et måleapparat på en af dine fingre, som måler iltmætningen i dit blod. Derfor skal du fjerne neglelak og kunstige negle inden din behandling. Du skal desuden fjerne al make-up hjemmefra. Tag ur, smykker og piercinger af og lad dem blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

På hospitalet 

Du skal gå i bad

Inden behandlingen skal du tage et bad på afdelingen. Du må ikke bruge creme, deodorant eller parfume efter badet, da det øger risikoen for betændelse. Vi hjælper dig gerne, hvis du har behov for det.

Du bliver lokalbedøvet

Du er vågen, mens vi behandler dig, men din lyske eller overarm er bedøvet. Du vil derfor ikke føle smerte, men du kan mærke berøring og tryk.

Behandlingen

Når bedøvelsen virker, fører vi et kateter fra lysken eller overarmen til tarmens pulsåre. Du kan ikke mærke kateterets bevægelser i blodåren.

Du får sprøjtet kontraststof ind via kateteret, og vi gennemlyser området med røntgenstråler, så vi kan se billeder af blodårerne på en skærm. Kontraststoffet kan kortvarigt give en metalsmag, en følelse af varme i kroppen og fornemmelsen af at skulle lade vandet.

Vi fører en ballon gennem kateteret og placerer den i pulsåren. Ballonen blæses op, så pulsåren udvider sig. I det øjeblik, hvor ballonen blæses op, kan du kortvarigt få smerter i maven. Vi fjerner ballonen og sætter eventuelt en stent ind. En stent er et rørformet metalgitter, der hjælper med at holde den forsnævrede pulsåre åben. Til sidst fjernes kateteret, og såret i lysken eller på overarmen lukkes ved, at vi trykker på det, indtil det ikke bløder.

Behandlingen varer 1-3 timer. Efter behandlingen kommer du tilbage på sengeafdelingen, hvor du er indlagt, indtil du er klar til at komme hjem.

Risiko ved behandlingen

Ved nogle behandlinger er der risiko for ubehag og komplikationer undervejs og bagefter. Alle de komplikationer, der er nævnt her, er meget sjældne. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det. 

  • Reaktion på kontraststof: Kløe, udslæt og faldende blodtryk kan være symptomer. Gælder det for dig, giver vi dig medicin.
  • Blødning fra pulsåren: Der kan opstå en blødning omkring ballonudvidelsen. Vi stopper blødningen ved at sætte en stentgraft ind i pulsåren. En stentgraft er et foret rør, som består af en blanding af et metalgitter og et kunstmateriale. I sjældne tilfælde er en akut operation nødvendig.
  • Blodprop: Hvis det sker, behandler vi dig med medicin eller ved en operation. En blodprop i pulsåren til tarmen kan i meget sjældne tilfælde betyde, at vi må fjerne et stykke af tarmen. Du kan få behov for stomi, hvor tarmen ved en operation føres ud på maven.

Hjemme igen

Du må ikke selv køre bil

Du må ikke køre bil hjem fra hospitalet. Vi anbefaler, at du får en pårørende til at følge dig hjem.

Sygemelding

Du kan starte på arbejde igen, når du føler dig parat til det. For de fleste tager det 2-4 uger, men der kan gå længere tid, før du er klar. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan du få den hos din egen læge.

Undgå hård motion og tunge løft

Hvis kateteret har været ført ind gennem lysken, må den ikke blive belastet. Derfor må du ikke cykle, dyrke motion eller løfte tunge ting over 2 kilo (1 kilo i hver hånd) den første uge. Du må dog meget gerne gå ture hver dag.

Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du skal ud at rejse

Hvis du skal ud at rejse de første 3 måneder efter behandlingen, anbefaler vi, at du i god tid kontakter dit forsikringsselskab. Både forsikringsselskaber og flyselskaber kan have særlige retningslinjer, som du skal følge.

Du får mere information med hjem

Vi giver dig information om, hvad du skal være opmærksom på, når du er hjemme igen. I informationen kan du læse om praktiske forholdsregler og se, hvad du skal gøre i forhold til fx hygiejne eller smerter.

Få mere viden

Du kan få mere viden om sygdom og behandling af tarmens pulsårer på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’cirkulationssvigt i tarmen, kronisk’ og ’tarmiskæmi’.

Redaktør