TIPS - operation

TIPS er en anlægning af en kunstig blodåre gennem leveren for at sikre at blodet kan passere gennem leveren.

TIPS står for transjugulær intrahepatisk portosystemisk shunt.
Det er en anlægning af en kunstig blodåre gennem leveren for at sikre at blodet kan passere gennem leveren.

Hvorfor anlægges en TIPS

I en velfungerende lever løber blodet fra tarmen til hjertet gennem leveren via portåren. Er der tale om en alvorlig leversygdom med arvævsdannelse (cirrose) forringes blodets mulighed for at strømme gennem leveren. Det kan medføre, at der dannes åreknuder (varicer) i spiserøret, som kan springe op og bløde. Der kan ligeledes opstå væske i bughulen (ascites) eller nyrefunktionen kan blive svækket. For at afhjælpe eller helt fjerne symptomerne anlægges en TIPS. En TIPS er et metalrør, der fungerer som en kunstig blodåre. Det anbringes fra portåren gennem leveren, så blodet igen kan passere gennem leveren.

Forberedelser inden operation

Dagen før operationen skal du tale med en anæstesilæge. Du får taget blodprøver, EKG (elektronisk hjertekardiogram) og et røntgenbillede af brystkassen.

Fra kl. 2 om natten skal du være fastende, så du må ikke spise eller tygge tyggegummi.

Fra kl. 6 om morgenen må du ikke drikke vand eller anden væske.

På operationsdagen bliver du iført patienttøj, og du skal være klar kl. 7.30. Du bliver hentet af en portør, som kører dig ned til røntgenafsnittet, hvor operationen foregår. Du vil også få antibiotika i drop i armen for at forebygge infektion.

Hvordan foregår operationen?

En TIPS anlægges under fuld bedøvelse. Der vil være anæstilæge og sygeplejerske til stede samt den læge, der anlægger TIPS’en.

Selve TIPS’en anlægges gennem et kateter, der indføres i en blodåre på halsen og føres ned til leveren.

Når bedøvelsen ophører med at virke, flyttes du til en opvågningsstue. Herefter kommer du tilbage på afsnittet.

Tegning af lever med indopereret TIPS
Illustration af hvordan TIPS'en placeres, så blodet igen kan strømme gennem leveren

Hvad sker der efter operationen?

Ca. 2 dage efter anlæggelsen kontrollerer vi med ultralyd, om TIPS’en er åben.
Efter 1 og 3 måneder foretager vi en ny ambulant kontrol også med ultralyd.

Man er som regel indlagt i 3-4 dage efter anlæggelsen af en TIPS. Hvis der opstår komplikationer kan det være nødvendigt med længere indlæggelse.

Kan der være ubehag efter anbringelse af en TIPS?

Nogle patienter kan få kvalme det første døgn efter indgrebet. Dette vil dog hurtigt aftage. De fleste patienter vil opleve fornemmelsen af alment ubehag i lighed med influenza. Dette aftager hos de fleste inden for kort tid. Tal med personalet, hvis du oplever smerter eller vedvarende ubehag efter operationen.

Hvilke bivirkninger kan der være ved TIPS?

Efter anlæggelse af TIPS’en løber blodet direkte fra portåren gennem leveren uden at blive renset. Hos nogle patienter, kan det være årsag til, at man får levercoma, som er en tilstand med symptomer, der varierer fra let forvirring til bevidstløshed. Hvis du eller dine pårørende oplever symptomer på levercoma skal I kontakte sengeafsnittet på 35 45 31 24.

Symptomerne på levercoma kan som regel behandles, men hvis dette ikke er muligt, kan man ved et simpelt indgreb lukke TIPS’en igen. Derefter vil levercoma symptomerne forsvinde og der vil ikke være nogen blivende hjernepåvirkning.

Er der risiko ved anlæggelse af TIPS?

Ved anlæggelse af TIPS kan der i sjældne tilfælde opstå blødning fra leveren til bughulen. I sådanne situationer vil man kunne stoppe blødningen ved hjælp af det anlagte kateter eller gennem en mindre operation. Risikoen for sådanne komplikationer er under 1 procent. Der kan også opstå infektioner eller hul på galdevejene. Disse komplikationer behandles som regel med medicin.

Redaktør