Spirometrikontrolleret CT-scanning

En CT-scanning af lungerne kan fortælle om lungernes sygdomstilstand. Lungerne scannesmed og uden luft.

Information til børn, unge og forældre om undersøgelsen

En CT-scanning af lungerne kan fortælle om lungernes sygdomstilstand. Lungerne scannes med og uden luft. Ved en spirometrikontrolleret CT-scanning er det muligt at se hvor meget luft du kan suge ned i lungerne og hvor meget luft du kan puste ud af lungerne.

Denne folder er både til dig, der er forælder og til dig, der er barn eller ung, og skal undersøges.

Sådan fungerer undersøgelsen

Du møder op i Klinik for Børn og Unge med Lungesygdomme (afsnit 5003) hvor proceduren for spirometrikontrolleret CT-scanning gennemgås og øves en times tid. Til at starte med måles din maksimale ind- og udånding, så det er muligt under scanningen at se, om du når disse maksimale værdier. På denne måde kontrolleres mængden af luft i lungerne meget nøjagtigt.

Når du har øvet dig i at fylde og tømme lungerne liggende, er der en lille pause hvor det kan være en god ide at få lidt at spise.

Herefter mødes vi på røntgenafsnittet (afsnit 3024) hvor I melder jeres ankomst i receptionen.
Du bliver placeret på et leje i CT-scanneren som ligner en stor doughnut (se billede). En af dine forældre kan stå ved siden af dig inde i scanningsrummet. Imens du ligger i scanneren er det vigtigt at du ligger stille. I starten hører du en
dame i højtalerne sige ”træk vejret ind og hold det”. Imens du holder vejret, kører lejet du ligger på igennem scanneren, imens scanneren tager billeder af dine lunger. Dette gøres 2 gange.

Når scanneren begynder at lyde som en vaskemaskine kan vi gå i gang med det vi har øvet.

Du får næseklemme på og mundstykket i munden. Du trækker vejret normalt i starten. Efter lidt tid siger operatøren ”pust alt luft ud og hold vejret” og scanneren tager billeder imens. Efter 6 sek. bliver du bedt om at trække vejret normalt igen. Når du har en normal vejrtrækning igen siger operatøren ”sug ind og hold vejret” og scanneren tager billeder imens. Herefter er du færdig.

Ved en vellykket spirometrikontrolleret CT-scanning vil det være muligt bl.a. at se om der nogle steder i lungerne er lungeafsnit som ikke tømmes ved udånding – såkaldt ”airtrapping”.

Værd at vide om undersøgelsen

I forbindelse med undersøgelsen, skal I være opmærksomme på, at:

  • Ca. 1 time og 30 min (inkl. øvning)
  • Undersøgelsen foretages af en person, der helt specifikt er uddannet til at varetage denne undersøgelse.
  • Undersøgelsen skal udføres på dage hvor du ikke er meget forkølet og hoster. Hvis du bliver syg, bedes du ringe og melde afbud.
  • Rigshospitalet er et undervisningshospital, og der vil derfor indimellem være studerende til stede under undersøgelsen eller andet personale under oplæring.

Ubehag eller bivirkninger

Der er ingen bivirkninger ved undersøgelsen. Scanneren udsender en så lille mængde røntgenstråler at det ingen betydelig har ved få scanninger.

Svar på undersøgelsen

I får svar på undersøgelsen på én af følgende måder:

  • Til lægekonsultation i klinikken umiddelbart efter
  • Hvis en anden afdeling har bestilt undersøgelsen, får I svaret i forbindelse med jeres næste besøg der.

Ændring af tid eller aflysning

Hvis I bliver forhindret i at komme, bedes I ringe til os på telefon 35 45 48 02, hurtigst muligt, så vi kan give tiden til en anden, og så vi kan aftale en ny tid.

Læs mere på Klinik for Børn og Unge med Lungesygdommes hjemmeside

Redaktør