Spirometri - pustemaskinen

En spirometri-undersøgelse foregår i det vi kalder ”pustemaskinen”. Undersøgelsen viser, hvor meget luft man kan puste ud på 1 sek. og over længere tid.

Information til børn, unge og forældre om undersøgelsen

En spirometri-undersøgelse foregår i det vi kalder ”pustemaskinen”. Undersøgelsen viser, hvor meget luft man kan puste ud på 1 sek. og over længere tid. Det er en af de mest almindelige lungefunktionsundersøgelser i klinikken, og vi bruger den til alle patienter fra de er 5 år.

Denne folder er både til dig, der er forælder og til dig, der er barn eller ung, og skal undersøges i pustemaskinen.

Sådan fungerer pustemaskinen

Når du skal undersøges i pustemaskinen, skal du sidde med ret ryg og fødderne på jorden. Du skal kunne trække vejret frit, og derfor er mundstykket placeret så højt, at du ikke kommer til at bøje hovedet fremover.

Du kan spille et ”pustespil”, mens du puster, men du kan også bare puste. Det hele starter med, at du tager mundstykket i munden og trækker vejret helt normalt. Efter omkring tre rolige vejrtrækninger bliver du bedt om at suge hurtigt ind og straks bagefter puste hårdt ud.

Du skal puste ud, så hårdt du kan, og du skal puste i ca. 3 – 6 sek. Vi måler mindst 3 pust, og nogle gange lidt flere.

Se en film om undersøgelsen

Vi har lavet en lille film til dig, så du ved, hvad der skal ske, når du kommer ind og skal prøve pustemaskinen. Se den på www.dblc.dk og klik på ”film til børn om undersøgelser”, eller se den på Youtube ved at søge på ”pustemaskinen”.

Værd at vide om undersøgelsen

I forbindelse med undersøgelsen, skal I være opmærksomme på, at:

  • Undersøgelsen i pustemaskinen varer i alt ca. 10 min.
  • Alle børn skal vejes og måles, inden de er klar til at puste i pustemaskinen.
  • Rigshospitalet er et undervisningshospital, og der vil derfor indimellem være studerende til stede under undersøgelsen eller andet personale under oplæring.

Ubehag eller bivirkninger

Der er ingen bivirkninger ved undersøgelsen. Nogle børn bliver lidt svimle, hvis de puster længe. Det kan hjælpe at holde lange pauser imellem pustene.

Svar på undersøgelsen

I får svar på undersøgelsen på én af følgende måder:

  • Til lægekonsultation i klinikken umiddelbart efter
  • Hvis en anden afdeling har bestilt undersøgelsen, får I svaret i forbindelse med jeres næste besøg der. 

Ændring af tid eller aflysning

Hvis I bliver forhindret i at komme, bedes I ringe til os på telefon 35 45 48 02, hurtigst muligt, så vi kan give tiden til en anden, og så vi kan aftale en ny tid

Læs mere på Børn og Unge med Lungesygdomme, klinik 5003s hjemmeside

Billedet viser et barn og en ung, der puster i maskinen.
Redaktør