Patientvejledning om søvnapnø og behandling med ASV.
Apparatet er koblet til et online aflæsningsprogram, så vi via en sikker og fortrolig forbindelse kan følge din behandling i ambulatoriet. Vi aflæser din behandling i forbindelse med dine kontroller, eller hvis du henvender dig til os med problemer med behandlingen. Vi aflæser således IKKE din behandling på andre tidspunkter.
Søvnapnø
Søvnapnø er pauser i vejrtrækningen under søvn. Hyppigst er obstruktiv søvnapnø, hvor luftvejen lukker til. I sjældnere tilfælde ses central søvnapnø, hvor signalet fra hjernen om at trække vejret falde ud i perioder. Dette kan ses ved forskellige sygdomme, brug af morfin eller sovemidler eller uden påviselig grund.
Første valg er i de fleste tilfælde CPAP-behandling, men i enkelte tilfælde vil ASV-behandling være nødvendig.
ASV-behandling
Denne behandling bruges, hvor CPAP-behandling ikke er tilstrækkelig eller hvor der primært er centrale apnøer (vejrtrækningspauser). ASV-maskinen understøtter din vejrtrækning ved både indånding og udånding.
Når du skal behandles for søvnapnø, skal du sove med en maske om natten. Masken er med en slange koblet til en maskine, der puster luft fra omgivelserne. Behandlingen skal gøre det lettere for dig at trække vejret, mens du sover, så dine vejrtrækningspauser mindskes.
Sådan virker maskinen
Maskinen registrerer, når du lukker til i luftvejene og øger trykket automatisk, så du får luft nok. Trykket vil således være højere om natten end lige når masken tages på.
Sådan gør du
Stil apparatet på niveau med sengen. Apparatet skal stå i sengens højde, for eksempel på et natbord eller en stol.
Placer slangen, så den ikke generer
Slangen skal placeres på en måde, så den ikke trækker i masken, og så du frit kan vende dig i sengen.
Brug masken hver nat
Tag masken på hver gang du skal sove, da dine vejrtrækningspauser kun bliver behandlet, når maskinen bruges. Det er vigtigt, at masken sidder godt og slutter tæt til ansigtet. Hvis der siver luft ud ved siden af masken, ændrer lyden sig, og det kan føles ubehageligt. En lille smule utæthed er dog uden betydning for behandlingens effekt.
Tag apparatet med ved indlæggelse
Du skal altid medbringe apparatet, hvis du skal indlægges. Inden narkose er det vigtigt at oplyse, at du har søvnapnø og er i CPAP-behandling.
Tag apparatet med på ferie
Du kan tage apparatet med overalt. Skal du passere en landegrænse eller rejse med fly, anbefaler vi, at du medbringer et rejsebrev på engelsk, der forklarer om udstyret.
Ved flyrejser har du krav på at få dit CPAP-udstyr med som ekstra håndbagage, hvilket vi anbefaler, da det sikrer at apparatet når frem til dit bestemmelsessted og apparatet bliver behandlet forsigtigt.
Det skal du være opmærksom på
Behandlingen kan kræve tilvænning
Du skal formentlig vænne dig til at sove med apparatet, og derfor er det vigtigt, at du ikke giver op efter de første par dage. Hvis du har problemer med at trække vejret igennem masken, kan du tage den på mens du er vågen, så du vænner dig til det. Der er stor forskel på, hvornår effekten af behandlingen kan mærkes. Nogle har god effekt fra starten, mens andre ikke oplever nogen særlig effekt.
Tørhed
Tørhed i næsen og munden eller løbenæse er en meget hyppig gene ved start på ASV-behandlingen. Prøv at skylle næsen med saltvand eller brug næsespray med saltvand. Næseborene kan smøres med olie eller vaseline. Hvis generne fortsætter udover de første uger, kan der kobles en fugter på maskinen.
Hold din mund ren
Hvis munden tørrer ud, er det særlig vigtigt, at du har en god mundhygiejne. Bakterier trives i en tør mund, hvilket kan give huller i tænderne.
Du kan blive øm i nakke og skuldre
Nogle får spændinger i nakke, bryst og skuldre ved start på ASV-behandling. Dette forsvinder efter en til to uger. Hvis det er generende for dig, kan du tage smertestillende håndkøbsmedicin.
Luft i maven
Nogle oplever luft i maven om morgenen, hvilket skyldes, at noget af luften presses ned i maven. Det kan hjælpe at sove med hovedet lidt løftet. Hvis problemet fortsætter, kan det være tegn på slap mavemund, og du har måske brug for syreneutraliserende behandling via egen læge.
Hudproblemer
Det er almindeligt at have lidt røde mærker fra masken om morgenen. Hvis de ikke forsvinder efter højst en time, kan du prøve at løsne masken. Vær desuden opmærksom på at holde masken ren og ansigtet rent. Hvis du får eksem, knopper eller sår fra masken, har du brug for en anden maske.
Hvad kan du selv gør
Hvis du er overvægtig, kan et vægttab sandsynligvis bedre eller kurere din søvnapnø. Vi tilbyder derfor en ny søvnundersøgelse ved vægttab på mindst 10 kg. Alkohol, rygning, sovemedicin og stærk smertestillende medicin kan forværre din søvnapnø. Forsøg at trappe ud i samråd med din egen læge. Hvis dette ikke er muligt, er det særlig vigtigt, at du bruger behandlingen.
Kørsel
Træthed udgør en stor fare i trafikken og det er den enkeltes ansvar ikke at køre, hvis man er træt. Nogle får kørselsforbud, når diagnosen søvnapnø stilles. Forbuddet er gældende, indtil det kan dokumenteres, at behandlingen virker og bruges, som den skal. Ved fornyelse af kørekort, vil myndighederne muligvis bede os om oplysninger. Hvis du har kørselsforbud, aftaler vi sammen, hvordan kontrollerne skal foregå.
Kom til kontrol
Vi kontrollerer regelmæssigt din behandling. Første gang ca. 3 måneder efter, du har fået udleveret apparatet. Hvis du er velbehandlet, vil du derefter komme til kontrol hvert år i vores ambulatorium.
Ved afbud er der ventetid på ny aftale.
Hvis du udebliver, sender vi dig et udebliverbrev. Hvis du derefter ikke kontakter os, afslutter vi dit forløb, og du skal have ny henvisning fra din læge, før du kan få nyt udstyr herfra.
Ved behov for nyt udstyr
Hjælpemiddeldepotet udleverer nye masker, filtre og slanger, hvis det gamle er slidt, og du har brug for udstyr magen til. Vi regner med, at masken kan holde i et år og ofte længere. Ved behov for nyt udstyr kan du kontakte
Hjælpemiddeldepotet direkte på telefon 38 63 23 47 mandag til torsdag mellem kl. 7.30-15.00 og fredag mellem kl. 7.30-14.30 eller møde op i indgang 11 i samme tidsrum.
Hvis du har brug for andet udstyr eller maskinen går i stykker, er det nødvendigt at kontakte sygeplejerskerne. Vi må i henhold til Region Hovedstadens regler kun sende udstyr til dig, hvis du bor på Bornholm eller er berettiget til kørsel for at komme herind.
Mere viden
Der ligger mere information på vores hjemmeside www.rigshospitalet.dk/dcss, under patientinformation.
Rengøring af udstyret
For at dit ASV-udstyr kan være rent og virke længst muligt, skal det rengøres. Det eneste, der skal bruges til rengøring, er rent lunkent vand og uparfumeret håndopvaskemiddel.
Hver dag:
Den del af masken, der berører huden, tørres af med en ren fugtig klud. Hvis du har fugter på din maskine, er det vigtigt, at du hver dag tager vandbeholderen ud og vasker den med rent vand med opvaskemiddel og stiller den til tørre.
Hver uge:
Masken skilles ad, vaskes i tyndt opvaskemiddel og lægges til tørre.
Hver anden uge:
Luftfilteret tages ud, skylles under rindende vand og lufttørres. Den lange slange tages af apparatet og masken. Slangen vaskes i en ren balje med lunkent vand og en smule opvaskemiddel og skylles derefter grundigt igennem med rent vand. Slangen hænges til tørre. Det er uden betydning, hvis der er små dråber vand i slangen, når du skal bruge den. Du kan vælge at få dem ud ved at sætte slangen på maskinen og tænde for maskinen. Hvis der er en lille slange på din maske, rengøres denne på samme måde. OBS: slangen er ens i begge ender, så hvis der sidder et hårdt stykke i den ene ende, hører dette til masken.
Efter behov:
Headgearet (elastikken) vaskes i hånden eller i en vaskepose i vaskemaskinen ved 30 grader. CPAP-apparatet tørres af med en fugtig klud.