Søvnapnø og CPAP behandling

Patientvejledning om behandling af søvnapnø med CPAP-maskine.

Patientvejledning om behandling af søvnapnø med CPAP-maskine.

Billede af CPAP-maskine

Obstruktiv søvnapnø

Obstruktiv søvnapnø er gentagne tillukninger af luftvejene under søvn. Tillukningen skyldes at tungen falder tilbage eller at luftvejen lukker til. Derved falder iltmætningen, hvilket giver urolig søvn og ofte højlydt snorken. De almindeligste symptomer er træthed, søvnanfald, hovedpine, hyppig natlig vandladning og hukommelses- og koncentrationsbesvær.
Søvnapnø er ikke farlig her og nu. Ubehandlet søvnapnø øger risikoen for på længere sigt at få følgesygdomme som for eksempel blodprop i hjernen eller hjertet.

CPAP-behandling

CPAP (udtales C-PAP) er en forkortelse for Continuous Positive Airway Pressure, som på dansk betyder et konstant positivt lufttryk.
CPAP er den mest gennemprøvede behandling mod alle sværhedsgrader af søvnapnø. Når du skal behandles før søvnapnø med en CPAP-maskine, skal du sove med en maske om natten.

Masken er med en slange koblet til en maskine, der puster luft fra omgivelserne, så der dannes et overtryk der forhindrer tillukning af luftvejene.
Behandlingen skal gøre det lettere for dig at trække vejret, mens du sover, så dine vejrtrækningspauser mindskes.

Sådan virker maskinen

Maskinen

Maskinen registrerer, når du lukker til i luftvejene og øger trykket automatisk, så du får luft nok. Trykket vil således være højere om natten end lige når masken tages på. Nogle CPAP-maskiner er tilkoblet en telemedicinsk løsning, så behandlingen kan aflæses uden fremmøde i ambulatoriet. Vi aflæser data i forbindelse med kontrol af din behandling.

Sådan gør du

Kom godt i gang med behandlingen

Start behandlingen allerede i dag! Kontakt os, hvis du har problemer, eller få hjælp på vores hjemmeside www.rigshospitalet.dk/dcss.

Stil maskinen på niveau med sengen

Maskinen skal stå i sengens højde, for eksempel på et natbord eller en stol.

Placer slangen, så den ikke generer

Slangen skal placeres på en måde, så den ikke trækker i masken, og så du frit kan vende dig i sengen.

Brug masken hver nat

Tag masken på hver gang du skal sove, da dine vejrtrækningspauser kun bliver behandlet, når maskinen bruges. Det er vigtigt, at masken sidder godt og slutter tæt til ansigtet. Hvis der siver luft ud ved siden af masken, ændrer lyden sig, og det kan føles ubehageligt. En lille smule utæthed er dog uden betydning for behandlingens effekt.

Tag maskinen med ved indlæggelse

Du skal altid medbringe maskinen, hvis du skal indlægges. Inden narkose er det vigtigt at oplyse, at du har søvnapnø og er i CPAP-behandling.

Tag maskinen med på ferie

Du kan tage maskinen med overalt. Skal du passere en landegrænse eller rejse med fly, anbefaler vi, at du medbringer et rejsebrev på engelsk, der forklarer om udstyret. Ved flyrejser har du krav på at få dit CPAP-udstyr med som ekstra håndbagage, hvilket vi anbefaler, da det sikrer at maskinen når frem til dit bestemmelsessted og maskinen bliver behandlet forsigtigt.

Brug rampeknappen ved for højt tryk

Hvis du vågner under behandlingen, hvor trykket er højt, kan du trykke på rampeknappen, som er den lille knap med trekanten, eller slukke for maskinen. Trykket falder dermed igen med det samme.

Det skal du være opmærksom på

Behandlingen kan kræve tilvænning.

Du skal formentlig vænne dig til at sove med maskinen, og derfor er det vigtigt, at du ikke giver op efter de første par dage. Hvis du har problemer med at trække vejret igennem masken, kan du tage den på mens du er vågen, så du vænner dig til det.
Der er stor forskel på, hvornår effekten af behandlingen kan mærkes. Nogle har god effekt fra starten, mens andre ikke oplever nogen særlig effekt.

Tørhed

Tørhed i næsen og munden eller løbenæse er en meget hyppig gene ved start på CPAP behandlingen. Prøv at skylle næsen med saltvand eller brug næsespray med saltvand. Næseborene kan smøres med olie eller vaseline. Hvis generne fortsætter udover de første uger, kan der kobles en fugter på maskinen.

Hold din mund ren

Hvis munden tørrer ud, er det særlig vigtigt, at du har en god mundhygiejne. Bakterier trives i en tør mund, hvilket kan give huller i tænderne.

Du kan blive øm i nakke og skuldre

Nogle får spændinger i nakke, bryst og skuldre ved start på CPAP-behandling. Dette forsvinder efter en til to uger. Hvis det er generende for dig, kan du tage smertestillende håndkøbsmedicin.

Luft i maven

Nogle oplever luft i maven om morgenen, hvilket skyldes, at noget af luften presses ned i maven. Det kan hjælpe at sove med hovedet lidt løftet. Hvis problemet fortsætter kan det være tegn på slap mavemund, og du har måske brug for syreneutraliserende behandling via egen læge.

Hudproblemer

Der er almindeligt at have lidt røde mærker fra masken om morgenen. Hvis de ikke forsvinder efter højst en time, kan du prøve at løsne masken. Vær desuden opmærksom på at holde masken ren og ansigtet rent. Hvis du får eksem, knopper eller sår fra masken, har du brug for en anden maske.

Hvad kan du selv gøre

Hvis du er overvægtig kan et vægttab sandsynligvis bedre eller kurere din søvnapnø. Vi tilbyder derfor en ny søvnundersøgelse ved vægttab på mindst 10 kg.

Alkohol, rygning, sovemedicin og stærk smertestillende medicin kan forværre din søvnapnø. Forsøg at trappe ud i samråd med din egen læge. Hvis dette ikke er muligt, er det særlig vigtigt, at du bruger behandlingen.

Kørsel

Træthed udgør en stor fare i trafikken og det er den enkeltes ansvar ikke at køre, hvis man er træt. Nogle får kørselsforbud, når diagnosen søvnapnø stilles. Forbuddet er gældende, indtil det kan dokumenteres, at
behandlingen virker og bruges, som den skal. Ved fornyelse af kørekort, vil myndighederne muligvis bede os om oplysninger.
Hvis du har kørselsforbud aftaler vi sammen, hvordan kontrollerne skal foregå.

Kontrol af din behandling

Du kontaktes telefonisk ca. en måned efter udlevering af CPAP-maskinen. Det forventes, at du er kommet i gang med behandlingen efter udleveringen af dit udstyr, og har kontaktet afdelingen, hvis du har oplevet problemer.

Ved behov for nyt udstyr

Hjælpemiddeldepotet udleverer nye masker, filtre og slanger, hvis det gamle er slidt, og du har brug for udstyr magen til. Vi regner med, at masken kan holde i et år og ofte længere. Ved behov for nyt udstyr kan du kontakte Hjælpemiddeldepotet direkte på telefon 38 63 23 47 alle hverdage mellem kl. 8-15 eller møde op i indgang 11 i samme tidsrum.
 
Hvis du har brug for andet udstyr eller maskinen går i stykker, er det nødvendigt at kontakte sygeplejerskerne.

Vi må i henhold til Region Hovedstadens regler kun sende udstyr til dig, hvis du bor på Bornholm eller er berettiget til kørsel for at komme herind.

Mere viden

På vores hjemmeside www.rigshospitalet.dk/dcss kan du finde mere information om søvnapnø.

Under fanen ofte stillede spørgsmål kan du få svar på de almindeligste spørgsmål i forbindelse med CPAP-behandlingen.

Rengøring af udstyret

For at dit CPAP-udstyr kan være rent og virke længst muligt, skal det rengøres. Det eneste, der skal bruges til rengøring, er rent lunkent vand og uparfumeret håndopvaskemiddel.

Hver dag:
Den del af masken, der berører huden, tørres af med en ren fugtig klud.

Hvis du har fugter på din maskine, er det vigtigt, at du hver dag tager vandbeholderen ud og vasker den med rent vand med opvaskemiddel og stiller den til tørre.

Hver uge:
Masken skilles ad, vaskes i tyndt opvaskemiddel og lægges til tørre.

Hver anden uge:
Luftfilteret tages ud, skylles under rindende vand og lufttørres. Den lange slange tages af maskinen og masken. Slangen vaskes i en ren balje med lunkent vand og en smule opvaskemiddel og skylles derefter grundigt igennem med rent vand.
Slangen hænges til tørre. Det er uden betydning, hvis der er små dråber vand i slangen, når du skal bruge den. Du kan vælge at få dem ud ved at sætte slangen på maskinen og tænde for maskinen. Hvis der er en lille slange på din maske, rengøres denne på samme måde. OBS slangen er ens i begge
ender, så hvis der sidder et hårdt stykke i den ene ende, hører dette til masken.

Efter behov:
Headgearet (elastikken) vaskes i hånden eller i en vaskepose i vaskemaskinen ved 30 grader.

CPAP-maskinen tørres af med en fugtig klud.

Redaktør