Smerter og søvn - anbefalet læsestof om

Her vi samlet en kort liste over bøger, hvor du kan læse mere om kroniske smerter og nogle af de problemer, der opstår som følge af smerterne.

Her vi samlet en kort liste over bøger, hvor du kan læse mere om kroniske smerter og nogle af de problemer, der opstår som følge af smerterne. Teksten ved hver titel er uddrag fra bogens omslag.

”Kroniske smerter – kan man lære at leve med det?” af Søren Frölich

”I bogen omtales bl.a.: Hvad er kroniske smerter og hvordan opstår de? Hvordan behandles kroniske smerter? Hvordan påvirker kroniske smerter det øvrige liv? Hvad kan man gøre for at begrænse skadevirkningerne 
af kroniskesmerter?”

Nyt Nordisk Forlag Arnold Busk, 2001. 140 sider

Billedet viser en lilla blomst

”Når ryggen smerter – vær tryg ved din ryg” af Aage Indahl

”Denne bog henvender sig til alle, som døjer med ondt i ryggen. Forfatteren inviterer med denne lille bog på en studietur ind i ryggens verden med håb om, at man, når turen er ovre, forstår mere af, hvordan ryggen fungerer, og hvad det er der gør ondt, således at man kan være tryg ved sin ryg.”

Munksgaard Danmark, 2004. 99 sider.

”Smertehåndtering” af Dennis Turk og Frits Winter

”Denne bog er en selvhjælpsbog, der udmærker sig ved at være baseret på solid forskning. Programmet, der fremlægges i bogen, bygger på kognitiv adfærdsterapi, som den dominerende og bedst dokumenterede 
retning inden for psykologisk smertebehandling. Bogen er trods sit solide fundament meget praktisk anvendelig og lige til at gå til med konkrete, detaljerede øvelser og teknikker til at begrænse både smerterne og de 
mange følgevirkninger”.

Dansk Psykologisk Forlag, 2008. 232 sider.

”Smerteramte forældre – når mor eller far har kroniske smerter” af Tina Grøndahl Olsen og Charlotte F. Glering

”Denne bog rummer inspiration til, hvordan man kan takle nogle af de særlige problemstillinger, som en smerteramt familie må forholde sig til. Den bygger på interviews med såvel de smerteramte selv som deres børn, og det gør det således muligt at anskue sagen fra flere synsvinkler”.

Det Schønbergske Forlag, 2009. 120 sider.

”Søvn” af Jes Gerlach

”Denne bog handler om betydningen af den gode nattesøvn. Den handler også om søvnens mekanismer og søvnen som led i vores livsrytmer. Om den dybe søvn og om den forunderlige drømmesøvn. Og så handler den om søvnløshed og søvnens sygdomme – og om behandling heraf”.

Psykiatrifondens Forlag, 2003. 154 sider. 

Billedet er et maleri af folk ved en badebro

”Sov godt” af Ea Susanne Akasha og Anne-Marie Olsen

”Sov godt er bogen til de mange voksne danskere, som har problemer med at falde i søvn og sove igennem, eller som vågner for tidligt om morgenen. I bogen findes bl.a. teknikker til at geare ned og standse tankemyldret samt forslag til afspændingsøvelser og gode hvilestillinger”. Bogen indeholder en cd med fire afspændingsøvelser.

JP/Politikens Forlagshus, 2007. 112 sider.

Tværfagligt Smertecenter anbefaler i øvrigt folderen:

"Få et bedre liv med smerter – selvhjælpsguide for kroniske smertepatienter” udgivet af FAKS

I denne folder omtales bl.a.: Hvad er smerter? Sådan kan smerter påvirke din hverdag, sådan kan du takle smerter, sundhedsvæsnet og kommunens rolle, smertemedicin, kurser og anden nyttig viden.

For literature in English:

”Manage Your Pain” by Nicholas, Molloy, Tonkin & Beeston

”The causes of chronic pain can range from a physical injury, arthritis or cancer, a neurological problem or environmental and psychological factors. Whatever the cause the sufferer endures complete disruption to their life and excruciating pain that no drug can alleviate. Manage Your Pain can guide anyone towards taking the first steps on the path towards recovery from pain.”

Souvenir Press, 2011. 264 pages

Redaktør