Sigmoideoskopi

Information til patienter som skal have foretaget en sigmoideoskopi, som er en undersøgelse af endetarm og den nederste del af tyktarmen.

Sigmoideoskopi

En sigmoideoskopi er en kikkertundersøgelse af endetarmen og det nederste stykke af tyktarmen (sigmoideum). Lægen bruger en bøjelig slange med et kamara i spidsen (sigmoideoskop). Sigmoideoskopet er på tykkelse med en finger. Hvis det er aktuelt, kan lægen tage vævsprøver eller fjerne eventuelle polypper under undersøgelsen

Hvordan foregår undersøgelsen?

Du skal ligge på venstre side eller på ryggen til undersøgelsen. Først føler lægen endetermen efter. Herefter fører lægen sigmoideoskopet ind gennem endetarmsåbningen og videre til venstre del af tyktarmen, som undersøges. Der blæses luft ind i tarmen gennem sigmoideoskopet for at udvide tarmen og dermed bedre at kunne se slimhinden.

Gør det ondt?

Luften som blæses ind i tarmen kan give en trykkende fornemmelse og trang til at slippe af med luften. Dette skal du ikke genere dig for. Undersøgelsen kan undertiden være forbundet med kortvarig smerte smerter.

Hvor lang tid varer undersøgelsen?

Undersøgelsen varer mellem 10-15 minutter.

Hvilke forberedelser er der til undersøgelsen?

For at lægen kan se tarmens slimhinde, skal tarmen være tom. Du skal tage et lavment (Klyx 240 ml) ca. 2 timer før undersøgelsen, for at sikre at tarmen er udtømt. Klyxet kan du købe på apoteket. Vejledningen i brug af Klyxet findes på flasken. Du må spise almindelig mad og tage din sædvanlige medicin.

Blodfortyndende behandling

Er du i behandling med blodfortyndende medicin, skal du en uge før, du skal til undersøgelse/ behandling kontakte afdelingen og aftale, hvordan du skal forholde dig.

Hvad sker der efter undersøgelsen?

Du kan umiddelbart efter undersøgelsen forlade afdelingen, og forinden får du besked om resultatet af undersøgelsen og eventuelle særlige forholdsregler.

Risiko for komplikationer ved sigmoideoskopi

Sigmoideoskopi er en meget sikker undersøgelse. I yderst sjældne tilfælde kan der forekomme komplikationer. Det drejer sig om blødning eller hul gennem tarmens væg, og ses oftest hvis der er fjernet polypper eller udført anden behandling i forbindelse med sigmoideoskopien. I visse tilfælde kan sådanne komplikationer nødvendiggøre en operation.

Disse meget sjældne komplikationer viser sig ved svære mavesmerter, feber eller blødning fra tarmen. I alle tilfælde ved mistanke om bivirkninger eller komplikationer, beder vi dig kontakte afdelingen. Udenfor afdelingens åbningstid, bedes du kontakte Rigshospitalet på tlf.35 45 31 21 eller 35 45 31 22,som formidler kontakt til lægen.

Transport og parkering

https//www.rigshospitalet.dk/transport

Redaktør