Seksualitet og brystkræft

Kvinder, der er behandlet for brystkræft, kan opleve problemer med nedsat eller manglende lyst eller evne til seksuelt samvær.

Patientvejledning

Kvinder, der er behandlet for brystkræft, kan opleve problemer med nedsat eller manglende lyst eller evne til seksuelt samvær.

Èn af forklaringerne kan være den psykiske belastning, det er at få stillet en kræftdiagnose. Fysiske gener og kropsforandringer efter operation, strålebehandling, kemoterapi og hormonbehandling kan dog også være medvirkende årsager. 

Med denne pjece ønsker vi at vejlede dig om, hvad du og din partner kan gøre ved disse problemer.

Når kroppen forandres 

Efter en brystoperation oplever en del kvinder at deres kropsopfattelse er forandret. Dette kan påvirke lysten til seksuel aktivitet.

Hudens følsomhed i det opererede område kan påvirkes som følge af operationen. Strålebehandling kan også ændre hudens følsomhed, og kemoterapien kan påvirke de små nerver f.eks. omkring kønsorganerne og reducere følsomheden. Disse forhold kan for nogle kvinder nedsætte lysten til sex.

Brystet er en vigtig erogen zone. Det er derfor vigtigt, at du giver dig tid og har tålmodighed til at inddrage din ”forandrede krop” som en del af din og din partners samliv. At se på operationsarret i et spejl, røre ved det og lade din partner gøre det samme, kan hjælpe dig til efterhånden at acceptere din krop. 

Vær åben overfor din partner

Være åben over for din partner og del jeres tanker, følelser og både lyst eller mangel på lyst til seksuel aktivitet. Det er vigtigt, at I får afstemt jeres forventninger til hinanden og har fokus på nærhed og intimitet frem for præstation. 

For nogle kan det være en hjælp i en periode at ”glemme” kønsorganer og samleje og i stedet nøjes med at kærtegne hinanden på resten af kroppen. 

Vær åben overfor, hvad der vækker lysten, eller hvad der svækker den. Tænk på gode seksuelle oplevelser, som du har haft, eller gerne vil have med din partner, det kan give et samspil imellem den ”psykiske lyst” og kroppen.

Forsøg at tænke bredt omkring det seksuelle og give sensualiteten mere plads ved at tage god tid til berøring og sanseoplevelser. Fokus på sensualitet kan opleves rart og afslappende og være med til at mindske en eventuel præstationsangst. Det kan også give jer mulighed for, at I sammen finder ud af, hvad der har ændret sig, og hvad I begge i den nye situation har behov for og glæde af. 

Tørre slimhinder i skeden

Kemoterapi og antihormoner kan påvirke dannelsen af kvindelige kønshormoner. Nedsat eller ophørt produktion af kønshormoner kan give tørre slimhinder i skeden og mindre fugtighed ved seksuel ophidselse.

Hvad kan afhjælpe eller mindske generne?

Mandelolie eller glidecreme kan afhjælpe tørhed i skeden ved samleje. Der findes forskellige glidecremer. Man må prøve sig lidt frem og finde den, man bedst kan lide. Nogle er vandbaserede, andre er baseret på silikone. Mange foretrækker en glidecreme, der baseret på silikone. 

Bækkenbundsøvelser øger blodgennemstrømningen til vævet omkring skeden og dermed slimhinderne. 

Vaginalgel eller vagitorier uden hormoner øger fugtigheden i skeden og kan anbefales. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, er det en lægelig vurdering, om man kan forsøge med en anden behandling.

Rygning nedsætter blodgennemstrømningen i slimhinderne og kan derfor øge tørheden i skeden.

Ved tørre slimhinder er der øget risiko for svamp i skeden med kløe og irritation. Vagitorier med tørrede mælkesyrebakterier kan være med til at forebygge infektioner med svamp. Får du en svampeinfektion skal den behandles. Tal med sygeplejersken eller lægen.

Undlad så vidt muligt brug af tampon og trusseindlæg, da det udtørrer slimhinderne og øger irritationen. Undgå sæbe, eller brug en der er mild og uparfumeret. Benyt trusser uden syntetisk materiale, det kan f.eks. være bomuld og silke. Benyt vaskemidler uden parfume.

Mulighed for hjælp og støtte

Seksuelle problemer kan være svære at tale om, men prøv alligevel at tale med lægen eller sygeplejersken om dine problemer, da der er forskellige muligheder for hjælp.

Du er også velkommen til at kontakte sexologisk klinik på Rigshospitalet, der tilbyder anonym telefonrådgivning til almindelige seksuelle problemer, hver torsdag kl. 10.00-11.00 på telefon 38 64 71 71.

Redaktør