Schönlein-Henochs purpura

Schönlein-Henochs purpura er en bindevævssygdom og her findes information om symptomer og behandling af sygdomme, samt om hvorvidt barnet kan komme i daginstitution eller ej.

Schönlein-Henochs purpura er en bindevævssygdom, som skyldes betændelse i de små blodkar (vasculitis). Årsagen til sygdommen er ukendt, men man har mistanke om, at luftvejsinfektioner med virus eller streptokokker (f.eks. halsbetændelse) kan være årsagen. Sygdommen forekommer hyppigst hos børn i alderen 2-10 år, og drenge rammes oftere end piger.

Dreng og mor i sengen.

Sygdommen er ikke smitsom og kan ikke forebygges.

Symptomer

Sygdommen påvirker både hud, led, tarme og nyrer.
Symptomerne er:

  • Små blødninger i huden varierende fra helt små prikker til store mørkerøde blødninger på størrelse med en 5-krone. Oftest på underben, balder og arme. Der kan ses hævelse i huden.
  • Ledsmerter, hyppigst i fod-, ankel- og knæled. Nogle børn kan have svært ved at støtte på benene.
  • Mavesmerter, evt. blod i afføringen.
  • Blod i urinen. Holder oftest op ad sig selv. Sjældent ses længerevarende nyreproblemer.

Symptomernes sværhedsgrad varierer fra barn til barn.

Hvornår skal man søge læge?

Hvis barnet får nogle af de nævnte symptomer, skal I kontakte egen læge, akuttelefonen i jeres region eller den afdeling, der følger barnet med sygdommen. Vær særlig opmærksom på, om barnet har blod i urinen, skummende urin, hævede ømme led eller kraftige mavesmerter.

Behandling

I de fleste tilfælde går sygdommen over af sig selv i løbet af nogle uger uden at efterlade sig spor, og behandling er ikke nødvendig. Det kan hjælpe at lade barnet undgå anstrengende fysisk aktivitet indtil hudblødningerne er på retur, og der ikke er gener fra leddene. Hvis blødningerne kommer igen, når barnet er i aktivitet, skal barnet igen tage den med ro.

Hvis barnet har smerter, kan de efter aftale med lægen behandles med paracetamol eller antiinflammatorisk medicin som Ibuprofen. I sjældne tilfælde er behandling med binyrebarkhormon (prednisolon) nødvendig.

Barnet vil blive fulgt i de første 4 uger på Afdeling for Børn og Unge med kontrol af blodtryk, almen tilstand, vægt og urinprøve. Herefter er opfølgningen individuel, afhængig af symptomer, dog minimum kontrol indtil 6 måneder efter sygdommens debut.

Sygdommen kan komme igen, og det vil som oftest være inden for et par måneder efter første udbrud.

Daginstitution & skole

Barnet må gerne komme i institution eller skole. Barnet må deltage i fysisk aktivitet, hvis barnet kan klare det uden at få ledsmerter eller hævede led.

Ofte vil forløbet vare 2-3 uger afhængig af sygdommens sværhedsgrad.

Redaktør