Scabula brace

Information vedr. behandling af scapula alata/englevinge/winging scapula.

Formålet med bracen er:

At holde skulderbladet ind til brystkassen og forhindre det i at vinge, således at du kan bruge din arm og udføre dine daglige gøremål. Når pelotten (en lille stopklods) bliver sat i bracen, vil den forhindre at den nederste spids af skulderbladet drejer indad mod rygsøjlen. 

Udarbejdelse af skulderbladsstøttende bandage/brace vil tage ca. 3-5 uger.

Bracen skal sidde stramt for at støtte optimalt, og kan føles ubehagelig i form af øget tryk især foran og omkring skulderbladet. Når pelotten sættes i bracen, skal den støtte kanten af skulderbladet og ikke mærkes som pres udenpå skulderbladet.

Brug en tætsiddende T-shirt, gerne svedtransporterende, under bracen for at undgå hudreaktioner. Det er varmt at bære brace, så du skal sørge for at have flere trøjer at skifte med. Hvis der er smerte/ubehag ved at have bracen på, skal du kontakte fysioterapeuten.

Tilvænningsperiode:

Du skal over en periode vænne dig langsomt til at have bracen på. Du starter med en time den første dag, og kan trappe op med 1 time om dagen, hvis det går godt. Når tilvænningsperioden er overstået, skal du gerne kunne have bracen på i alle aktiviteter, hvor du skal bruge armen. Også når du arbejder ved computeren! Undtagelserne er de tre S’er: Søvn, Shower og Sex, samt når der trænes. Bracen må også gerne tages af, når du er helt i ro med armen, f.eks. hvis du sidder og ser en film.

Fysioterapeuten står for vejledningen af træningen, men det er dig selv, der skal stå for at udføre træningen derhjemme. Øvelserne bør laves mindst 1 gang dagligt, hvis ikke andet er aftalt. 

Det er meget vigtigt, at du bruger din brace som foreskrevet. Det er også meget vigtigt, at du træner efter fysioterapeutens anvisninger, da dette er afgørende for behandlingens succes. Du kan i perioder opleve stilstand i behandlingen, så det er vigtigt, at du ruster dig med tålmodighed. Den gennemsnitlige behandlingstid er 14-15 måneder, men varierer fra person til person. 

Du må indstille dig på at komme ind på Rigshospitalet-Glostrup ca. 1 gang om ugen, mens bracen udarbejdes. Efter tilpasningsperioden går der ca. 3-5 uger mellem kontroller. 

Du vil blive filmet/fotograferet ved start og slutning af behandlingen. 

Redaktør