Samtale om Liv og Behandling - invitation

Invitation til Samtale om Liv og Behandling.

Vi vil gerne invitere dig og dine pårørende til en samtale om temaet: Liv & Behandling.

I samtalen vil vi forsøge at hjælpe jer med at få klarhed over, hvad der er det vigtigste for jer i denne svære tid. Det er nemlig vores erfaring, at det kan medvirke til at skabe ro for jer og øge oplevelsen af kontrol over jeres eget liv.

Samtalen kan fx handle om:

 • Hvordan I lever med en alvorlig sygdom
 • Hvilke ting, som det er vigtige for jer, at sundhedspersonalet ved om jer og jeres liv.
 • Hvilke erfaringer, har I med tidligere sygdom – enten hos dig selv eller jeres nærmeste – som har betydning for nuværende sygdomsforløb

Vi har i denne folder udformet nogle spørgsmål til dig og dine nærmeste, som I kan lade jer inspirere af inden samtalen om Liv & Behandling. Vi håber, at det kan hjælpe jer til at få talt sammen om, hvad der er mest værdifuldt for jer at holde fokus på i den kommende tid.

Vi har afsat en time til samtalen, hvor der vil deltage mindst to fagpersoner, hvoraf den ene vil være en læge eller en sygeplejerske.

Vi håber, at I vil tage imod vores invitation, og vi ser frem til at mødes med jer.

Her kan I skrive tanker og spørgsmål ned

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Inspiration og overvejelser inden Samtale om Liv & Behandling

Du er meget velkommen til at kontakte din kontaktsygeplejerske inden samtalen, hvis der er noget, som du er i tvivl om.

 • Hvem er nærmeste pårørende – og kan/vil din pårørende tale på dine vegne, hvis der kommer en tid, hvor du ikke kan udtrykke ønsker og behov?
 • Hvad ved I om din sygdom, udbredning og nuværende behandling?
 • Har I erfaringer med tidligere sygdom, enten hos jer selv eller jeres nærmeste, som har betydning for det nuværende sygdomsforløb?
 • Er der ting, som I synes er vigtige for øvrige pårørende eller sundhedspersonalet at vide, for at give dig bedst mulige lindrende behandling? (Det kan for eksempel være omkring informationer til dig eller dine pårørende)
 • Hvilke håb, ønsker, bekymringer eller frygt har I for fremtiden? (Det kan for eksempel være ønsker om tid sammen med familien eller en frygt for smerter)
 • Er der ting, som er vigtige for jer at få gjort eller oplevet, som I har behov for råd og vejledning omkring?
 • Har I gjort jer tanker om ønsker i forhold til behandlingsaktivitet? Det kan være tanker i forhold til intensiv behandling, respirator og genoplivning. Har I talt med nogle om konsekvenserne af eventuelle valg? Er der evt oprettet et behandlingstestamente
 • Har I gjort jer tanker om, hvor du ønsker at tilbringe din sidste tid, hvis sygdommen en dag kommer til at betyde afslutningen på livet
 • Har du gjort dig tanker om at efterlade personlige minder, hvis sygdommen en dag betyder afslutning på livet. (Det kan for eksempel være breve, fortællinger eller noget helt tredje)
 • Findes der et sted, hvor for eksempel dine koder til den digitale verden findes, så mails, kontoer m.m., kan besvares eller lukkes af dine pårørende. Eller har du sikret dig et overblik, hvis din hukommelse bliver påvirket på grund af din sygdom.
Redaktør