Ryggen - information efter stabiliserende operation

Information og oversigt over øvelser, der skal stabilisere ryggen efter en operation af ryggen.

Denne pjece giver dig information og gode råd som du kan følge efter operationen. Ved stabiliserende operation er en del af din ryg gjort stiv. Resten af din krop skal holdes aktiv og trænes så du så hurtigt som muligt kan klare dagligdagen på egen hånd.

Fysioterapeuten vil vejlede dig i hvordan du kan bevæge dig efter operationen og hvordan du kan genoptage og tilpasse dine vanlige aktiviteter i tiden efter udskrivelsen. Hvis der er behov, kan fysioterapeuten også instruere dig i øvelser.

Ergoterapeuten kan hjælpe dig med tilpasning af seng, stol, toilet m.v. og rådgive i forhold til dagligdags aktiviteter, hvis du har behov for det.

Hvilestilling:

Når du ligger på ryggen kan det være behageligt at ligge med let bøjede knæ. Du kan lægge en pude under knæene.

Øvelse 1: Hvilestilling
Hvilestilling

Hvilestilling:
Når du ligger på siden kan du lægge en pude mellem knæene, så du ikke ligger med ryggen i en let vredet stilling. 

Hvilestilling
Hvilestilling

Når du skal ud af sengen

Når du skal ud af sengen, skal du lægge dig på siden med bøjede ben.

Kom op at sidde ved at skubbe fra med albue og hænder.

Gør det i omvendt rækkefølge, når du lægger dig i sengen.

Når du skal sidde

Når du sidder kan en skråkile på stolesædet være en hjælp til at sidde med lige ryg.

Vær opmærksom på at:

  • stolen ikke er for lav, dyb eller blød
  • ryglænet giver god støtte til lænden. Brug eventuelt en pude
  • du ikke sidder for længe ad gangen i den samme stilling

Bad og toiletbesøg

Hvis dit toilet er lavt, eller du har brug for støtte, når du rejser og sætter dig, kan du låne en toilet-forhøjer af ergoterapeuten. Du kan også låne en badebænk, som du kan sidde på, mens du bader.

Af- og påklædning

Når du tager bukser og strømper på, kan du lægge den ene fod på modsatte knæ. Det er lettest at gøre, når du ligger i sengen eller sidder på en stol eller sengekant.

Træning og aktivitet efter udskrivelse

Formålet med at træne efter operationen er, at du kommer i gang med dine almindelige daglige gøremål så hurtigt som muligt. Træningen består af at være aktiv med almindelige ting som fx små gåture, træning på trapper eller lettere husarbejde. Aktiviteterne kan evt. suppleres af øvelser fx for at vedligeholde eller at bedre muskelstyrke, hvis du har behov for det. Du skal undlade specifik træning for ryg og mave de første 3 mdr. efter operationen.

Det er normalt, at du efter udskrivelsen, har smerter og ubehag omkring operationsstedet og føler dig stiv og øm i kroppen. Det vil gradvist aftage. Find en fornuftig balance mellem lettere aktiviteter og hvile. Du vil sikkert opleve, at du nogle dage kommer til at gøre lidt for meget, så du får flere smerter. Det er helt normalt og ikke farligt. Skru lidt ned for aktiviteterne 1-2 dage.

Efterhånden som ugerne går vil du opleve at kunne mere – det er vigtigt, at du bruger dine fremskridt.

Genoptræning

Ved den ambulante tre-måneders kontrol hos lægen vurderer du sammen med lægen, om du har behov for genoptræning. Genoptræningen foregår i din hjemkommune.

Redaktør