Prostataembolisering

Prostataembolisering er et minimalt invasivt indgreb, hvor man i lokalbedøvelse, gennem pulsåren i lysken, aflukker (emboliserer) pulsåren til prostata, således at denne skrumper.

Metode til at reducere prostatas størrelse og forbedre vandladningen.  

Hvad er embolisering af prostata?

Der kan foretages prostataembolisering ved vandladningsgener på grund af forstørret prostata. Det kan både udføres ved godartet forstørret prostata eller ved kræft i prostata.  

Prostataembolisering er et minimalt invasivt indgreb, hvor man i lokalbedøvelse, gennem pulsåren i lysken, aflukker (emboliserer) pulsåren til prostata således, at denne skrumper.  

Proceduren foregår gennem et lille hul i lysken, hvor en læge fremfører et kateter til pulsåren til prostata og i denne anlægger små partikler, som tilstopper blodkarret til prostata. Formålet er at reducere prostatas størrelse og reducere de vandladningsgener, som en forstørret prostata giver. Prostata har en pulsåre i både højre og venstre side, hvorfor proceduren første udføres i den ene lyske og siden den anden. Det kan tage op til 3 timer at udføre proceduren. Prostataembolisering foretages i samarbejde mellem en urolog og en røntgenlæge, som udfører proceduren ambulant. Forud for embolisering af prostata udføres en scanning af blodkarrene i bækkenet (CT angiografi) som skal afgøre om indgrebet teknisk kan udføres. Når du er godkendt til embolisering, bliver du kontaktet af en læge. 

Dagene inden prostataembolisering

Du vil modtage et brev i din e-boks fra Afdeling for Urinvejskirurgi med indkaldelse, dato og tid for prostataembolisering.  

Du skal hente antibiotika og smertestillende på apoteket. Lægen har ordineret dette til receptserveren.  

  • Antibiotika:  Trimopan 2 x 200 mg til 3 dage.  
  • Smertestillende: Panodil (2 x 500 mg 4 gange dagligt) og evt. Ibumentin, hvis dette er ordineret.   

Du skal ikke forberede dig yderligere dagene inden.  

På dagen for prostataembolisering

Du kan spise morgenmad som vanligt derhjemme, du skal IKKE faste til proceduren. Du skal tage første dosis Trimopan 200 mg samt panodil 1 gram om morgenen inden ankomst til klinikken.  

En sygeplejerske i Urinvejskirurgi, klinik 2111/2112 vil tage imod dig og du vil få udleveret armbånd, patienttøj og blive tildelt en seng. Du vil få anlagt et blærekateter, som anvendes til at finde prostata under proceduren. Der vil eventuelt blive anlagt drop i en af dine albuebøjninger, inden du bliver kørt til Afdeling for Røntgen og Skanning, hvor prostataemboliseringen foregår.  

Selve proceduren 

Prostataemboliseringen foretages af en røntgenlæge.

Du vil ligge på ryggen under proceduren, få målt blodtryk og puls. Herefter vil du inden proceduren blive lokalbedøvet i lysken.

Emboliseringen foregår gennem et lille hul i hver lyske med et kateter.  Eftersom du er lokalbedøvet, vil der ikke forekomme smerter under proceduren  

Du får forbindinger over indstiksstederne i lysken.  

Efter prostataembolisering 

Efter emboliseringen vil du blive kørt tilbage til Urinvejskirurgi, klinik 2111/2112, hvor en sygeplejerske modtager dig og måler blodtryk, puls og temperatur.  

Du skal ligge stille i sengen i op til 4 timer efter proceduren for at mindske tryk på lysken og derved forhindre blødning. Herefter fjerner sygeplejersken dit blærekateter og du kan lade vandet selv. 

Du får tid til telefonkonsultation hos en læge efter 1 måned samt en tid til flow og residual urinundersøgelse ved læge efter 3 måneder. Her skal du huske at have udfyldt DAN-PSS skema med.  

Mulige bivirkninger  

Det er forventeligt at opleve en reaktion på prostataemboliseringen de efterfølgende dage. Symptomerne på dette er temperaturstigning op til 38,5 C, influenzasymptomer, smerter i prostata (mellemkødet), kraftig og pludselig vandladningstrang samt hyppig vandladning. Det kan gøre ondt, når du tisser. Dette varer typisk 3-7 dage og kræver kun behandling med Panodil/Ibumetin. Symptomerne skyldes, at prostata ikke får blodtilførsel. I sjældne tilfælde kan prostata hæve op og give stop på vandladningen. I så fald skal du kontakte Afdeling for Urinvejskirurgi og vil få anlagt et midlertidigt kateter i blæren i op til 1 uge.  

Vigtigt!

Du skal henvende dig til Afdeling for Urinvejskirurgi, hvis der opstår:  

  • Temperatur over 38,5 C 
  • Kraftig blødning fra indstikssteder i lysker 
  • Infektionstegn ved indstikssteder i lysker, som: rødme, varme og hævelse  
Redaktør