Prednisolon - hvad er det?

Prednisolon er et binyrebarkhormon, som blandt andet kan bruges til at mindske hævelse.

I denne pjece finder du en række oplysninger, som vi mener, du kan få brug for i forbindelse med din behandling med medicinen prednisolon.

Prednisolon – hvad er det?

Prednisolon er et binyrebarkhormon, som blandt andet kan bruges til at mindske hævelse. Hvis du skal opereres ved rygmarven og skal have strålebehandling i nærheden af rygmarven, kan prednisolon mindske væskeansamlingen i området. Når behandlingen er afsluttet, nedtrapper man medicinen igen. 

Det er en læge, der finder frem til, hvor hurtigt du kan trappe ud af medicinen igen. Det er nemlig sådan, at kroppens egen produktion af binyrebarkhormon undertrykkes, mens du får prednisolon. Aftrapningen skal derfor ske i et tempo, hvor din egen binyrebark kan vænne sig til selv at producere hormonet igen. 
Hvis du kommer til skade eller bliver syg på anden vis, er det vigtigt, at du giver besked om, at du er i behandling med prednisolon. Er du i behandling i længere tid får du udleveret et kort, hvorpå der står, at du får prednisolon.

Bivirkninger

Prednisolon har bivirkninger, ligesom anden medicin har det. Vi beskriver her de mest almindelige:

  • Ændring af humøret – nogle oplever, de bliver opstemte, rastløse eller triste
  • Søvnløshed – dette skyldes opstemthed/ rastløshed. Det er derfor bedst at tage prednisolonen om morgenen, eller morgen og eftermiddag, hvis du skal have medicin to gange om dagen
  • Øget produktion af mavesyre – dette opleves som halsbrand eller utilpashed. Da dette ofte ses, får du sammen med prednisolonen en anden type medicin, som beskytter mavesækken. Du kan selv være opmærksom på, at tage prednisolonen sammen med mælk eller til et måltid, så du ikke får den på tom mave
  • Forhøjet blodsukker - prednisolonbehandling kan medføre forhøjet blodsukker og en tilstand der minder om sukkersyge. Det viser sig ved, at du bliver tørstig og ofte skal lade vandet. Det kan blive nødvendigt at give diæt, tabletter eller insulin i en periode. Det forhøjede blodsukker vil oftest blive normalt igen, når du stopper med prednisolontabletterne. Når du er indlagt, vil personalet med jævne mellemrum måle dit blodsukker. Det sker ved, at du får et lille prik i fingeren eller øret, så man kan undersøge, hvor meget sukker, der er i dit blod
  • Nedsat modstandskraft mod infektioner, fordi medicinen undertrykker kroppens eget immunforsvar. Det betyder, at du i nogle tilfælde ikke vil få feber på samme måde, som hvis du ikke tog medicinen. Svampeinfektion i munden ses hyppigt og viser sig ved, at man får hvide belægninger i munden og smagen ændres. Dette kan behandles.

Det kan lyde voldsomt med alle bivirkningerne, men husk at det forsvinder igen, når du stopper med medicinen. 

Du er selvfølgelig velkommen til at spørge personalet, hvis du er i tvivl om det, der står i pjecen, eller du har andre ting, du gerne vil have svar på.

Redaktør